Realtid
administrator
administrator
Uppdaterad: 28 nov. 2008Publicerad: 28 nov. 2008

Fastighetsdoldisen Joachim Kuylenstierna säljer bilen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Den är till salu, säger han till Realtid.se.

Vad är priset? Du får en gratis bilannons…

– Nja, det är någon som vill ha den redan.

Nu är det inte pressade fastighetsaffärer som gör att Joachim Kuylenstierna säljer Ferrarin – en av femton pärlor i ett dotterbolag som handlar med bilar.

Förra året omsatte Diös & Kuylenstierna, där han är vd, omkring 400 miljoner kronor i affärer med jättar som Fabege och Vasallen.

– Vi har aldrig haft det lättare på uthyrningssidan. Vi har aldrig haft bättre kassaflöden, konstaterar 39-åringen.

– Köp och sälj ligger däremot nere nu. Bankerna vet inte hur de ska göra. De vill ogärna släppa på befintliga krediter. De vet inte om de har pengar kvar. Eller,

Fastighetsbranschen måste tänka om.

ANNONS

– Tidigare har man byggt fastigheter och lokaler för att få upp hyresnivåerna. När man fått upp dem har man kunnat refinansiera lånen med fastigheternas ökade värde.

Så går det inte att göra längre.

– Det går inte att låna nya pengar på ökade kassaflöden. I dagsläget måste man finansiera med eget kapital. Det är å andra sidan sällan fastighetsbolagen haft så mycket i kassan som nu eftersom uthyrningen gått så bra.

Följden blir att soliditeten stärks. Diös & Kuylenstierna har ökat successivt till över 25 procent.

Erik Paulssons börsnoterade fastighetsimperium Brinova, med innehav ibland annat Fabege och Diös (”Vi har ingenting med Diös att göra!!!” poängterar Kuylenstierna), har tappat halvannan miljard i börsraset – pengar som ägarna måste skjuta till i en emission. Där har soliditeten rasat till 12 procent från 40 procent i början av året.

Konkurrenterna får passa sig.

– Hyr de inte inte ut så får de problem, konstaterar Joachim Kuylenstierna som driver Diös & Kuylenstierna tillsammans med Lars Diös (”som inte han heller har med Paulsson att göra”), sonson till storbyggaren Anders Diös. Brittiskan Helen Crichton är en tredje storägare.

– Själva har vi vi har inte tillräckligt med lokaler att erbjuda våra hyresgäster. Vi måste bygga nytt snart för att tillgodose marknadsbehovet.

ANNONS

Diös & Kuylenstierna påbörjar 7.000 nya kvadratmeter i Västberga söder om Stockholm i början av 2009.

– Frågan är om man ska vänta till mars-april med att börja bygga eftersom priserna faller. Förut svarade byggbolagen knappt om man ringde. Nu är de hetare på att bygga eftersom bostadsbyggandet gått ner. Det kommersiella byggandet däremot upplever inte jag att det skulle ha avstannat över huvud taget. Det är bara bostäderna där det berkar vara tvärnit.

Kring Fårö på Gotland är Joachim Kuylenstiernas bolag också engagerade i byggprojekt på tidigare miltärt område.

Om några veckor står 40 studentlägenheter klara åt folkhögskolan i kanslihuset till det före detta regementet KA3.

Resten av planerna – 300 villor, ”strandbunkrar” och restauranger – har gått i stå. Kommunen vill ha betalt för vatten och avlopp innan det blir något bygglov.

– Det är kommunen som inte är så snabba med bygglov. Vi vill ha bygglov innan vi betalar vatten och avlopp. Det är lite av moment 22 just nu.

Så det är inte så att du pressar kommunen?

– Nej, vi har redan skrivit under att vi ska betala vatten och avlopp om vi får bygglov.

ANNONS

Kuylenstierna vill också köpa framlidne regissören Ingmar Bergmans hus på Fårö för att göra om det till ett Bergman-center.

– Det är väl barnen som ska bestämma om de ska sälja eller inte. Det är också lite oro i leden om kommunen ska satsa på film eller inte. Vi ser filmen som en del av utvecklingen på Gotland. Det ger synergier i samhället. Jag vet inte om kommunen vet vilken plånbok som de ska betala ur.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS