Realtid

"Då tappade jag respekten för finansbranschen"

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 22 feb. 2019Publicerad: 22 feb. 2019

Finansbranschen och världens centralbanker bär skulden för att samhällsklyftorna ökat. Det säger Leif Östling, tidigare ordförande för Svenskt Näringsliv och vd för Scania.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– När kvartalskapitalismen blev sekundkapitalism tappade jag respekten för hela branschen, säger han i den senaste podcasten Smarta samtal.

Finansbranschen får hård kritik av industrialisten Leif Östling när han intervjuas i Smarta samtals senaste podcast. Enligt honom beror samhällsklyftorna på världens centralbankschefer som pumpat in ”så otroligt mycket pengar” i finansvärlden. Dessutom spär pensionsfonder på finansinjektionen.

– Jag har alltid varit betänksam inför företag som tjänar otroligt mycket pengar på att göra väldigt lite, egentligen bara skyffla pengar från det ena aktieslaget till det andra, säger Leif Östling.

Det är inte bara finansbranschen som får sig en känga av Östling. Finansminister Magdalena Andersson är inkompetent och bör avgå, hävdar han:

– Hon bryter sönder lojaliteten för ett samhällssystem som vi ändå trott på. Jag tycker inte hon är kompetent för jobbet. Hon förstår inte.

Han tror att förtroendet i samhällskontraktet mellan staten och medborgarna kommer att vara borta inom tio till femton år. Och att den kollapsen är lösningen på dagens problem med långa vårdköer. Då kommer privata företagare att kliva in på marknaden och styra upp det.

Leif Östling vill lyfta ut politikerna och administratörerna helt och hållet från offentliga vårdsektorn och låta läkare och sjuksköterskor sköta jobbet tillsammans med undersköterskor och läkarsekreterare.

– De vet mycket bättre hur man ska köra och sköta det här. Det som kommer att hända med vårdapparaten är att om fem till tio år är samhällskontraktet helt brutet. Det finns inget förtroende kvar från medborgarna om det fortsätter så här.

ANNONS

Leif Östling hamnade i hetluften i slutet av 2017 när han var ordförande för Svenskt Näringsliv och yttrade det famösa citatet: ”Vad fan får jag för pengarna?” i en intervju med SVTs Uppdrag Granskning om att han placerat mångmiljonbelopp på Malta för att slippa svensk skatt.

I Smarta samtals intervju säger han att fortfarande står för det uttalandet, och det är en fråga varje svensk medborgare bör ställa sig.

– Man får ingenting för pengarna. Det bara pratas om ökade skatter för att vi behöver stoppa in ännu mer i ett system som inte fungerar, säger han.

Podcasten är det första avsnittet i samtalsserien ”Win-win-vinst – finns det?” som ska utforska vinstbegreppets roll i samhället och tillväxten. Du kan lyssna på den här:

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]