Realtid

Claes Hemberg: ”Det låter som bedrägeri”

Anders Frick
Uppdaterad: 03 juni 2022Publicerad: 03 juni 2022

Att företrädare för Plipp säljer aktier som ännu inte finns och dessutom till fem olika prisnivåer – det får finansveteranen Claes Hemberg att hissa varningsflagg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Realtid har nyligen berättat om turerna i startupbolaget Plipp där olika personer påstår sig äga företaget och ingen vet vem som egentligen är vd.

En annan knäckfråga är hur många aktier som det finns i bolaget. Tanken var att de 250 ursprungliga aktierna skulle bli fem miljoner aktier – men någon sådan ökning har ännu inte registrerats av Bolagsverket. Trots det har dessa aktier under bildande sålts av en entreprenör som tidigare hade ett mångårigt förtroendeuppdrag hos Småföretagarnas riksförbund. Priserna på aktierna har varierat och varit 5, 6, 10, 25 eller 32 kronor per aktie. 

– Visst kan man sätta olika belopp när man säljer aktier till andra, men i så fall bör man vara väldigt öppen och transparent med detta. Om man ska åstadkomma något tillsammans så är det dock rimligt att man betalar lika mycket för sina aktier. Begreppet ”aktier under bildande” har jag dock aldrig hört talas om. Att hitta på nya termer är en varningssignal och i mina öron låter detta upplägg som bedrägeri, säger Claes Hemberg till Realtid.

Som Realtid skrev redan i höstas sker inte aktieförsäljningen i form av någon nyemission utan som ett private placement.

– Ett private placement är ju en form av riktad emission, men man kan inte tala om riktade emissioner hela tiden. Det blir liksom fel användning av begreppet, säger Claes Hemberg.

Eftersom den aktieförsäljande entreprenören är försatt i personlig konkurs och har ett 15-tal andra domar i bagaget är det hans fru som frontar bolaget. De blivande aktierna ingår i fyra så kallade personalfonder, och pengarna vid försäljningen har i de flesta fall gått in på entreprenörens frus bankkonton innan de sedan skickas vidare till Plipp.

– Det låter väldigt rörigt och inkompetent sätt att hantera en kapitalanskaffning. Även om de inte vill bedra någon så är upplägget märkligt. Visst måste folk få lov att komma tillbaka efter misstag som de tidigare har gjort, men själv skulle jag hålla mig undan från att åtminstone i närtid samarbeta med personer som har någon form av kriminellt förflutet, säger Claes Hemberg.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS