"Chefer är nästa krisbransch," säger Claes Hemberg, oberoende ekonom och investerare, i samband med Realtids sommarserie. Med anledning av bland annat den accelererande digitaliseringen kommer gamla oligopol, särskilt inom finans, att få det svettigt, anser han.
Claes Hemberg: "Chefer är nästa krisbransch"
Mest läst i kategorin
Vad har haft störst betydelse för dig i din yrkesroll det första halvåret?
– Pandemin. Men inte så mycket bromsverkan, utan snarare den digitala hästsparken. Den har krävt mer långsiktiga analyser. För min del fyra branschrapporter till olika bolag. Rena 5-årsplaner. Det gillar jag. Gärna kopplat till samhällsfenomen. En av rapporterna är officiell: ”Gig-service måste snabbmogna”.
Något som överraskat, person eller händelse – och hur?
– De enorm stimulanserna. Den skarpa vändning, i ekonomin och på börsen. Både ned och upp. Och hur svenskarna blixtreagerade. Hur tvång ger oss chans att starta om, både privat- och i företag. Hoppas vi tar chansen. Och inser att vi har tydliga val.
– På börsen är också reaktionerna häftiga. Hela 400 000 har öppnat ISK-konto. Det bådar gott. Sedan kommer fenomen som spacar, bitcoin, guld med flera öppna nya berg- och dalbanor. Men inget som knäcker ekonomin.
Hur ser du på rådande marknadsläge?
– Enorma stödpaket från stater och centralbanker ger kraftfullt bränsle många år framöver, i ekonomin och på börsen. Det är enorm chans. 20-talet gånger tio. Lägg till flera avgörande teknikskiften. Några branscher har verkligen fått en digital hästspark och fångat den. Elektrifieringen sker också nu. Frågan är om politikerna vill leda eller bromsa utvecklingen. Det är högst oklart. Digitalisering ökar också konsumenternas insyn och krav. Det ställer flera branscher nakna. Oligopol rasar, branscher smälter samman och nya stjärnor föds. Väldigt spännande.
”Digitalisering ökar också konsumenternas insyn och krav. Det ställer flera branscher nakna. Oligopol rasar, branscher smälter samman och nya stjärnor föds. Väldigt spännande.”
Vilka var de största glädjeämnena och största orosmolnen under första halvåret?
– Mycket billiga pengar väcker nya idéer. Det är spännande. Sedan kommer ju inte alla lyckas. Med en varning för en ny börsbubbla om fem år.
– Största orosmolnet är bristen på riktigt nya tag. Fastna inte i krisoron. Särskilt tänker jag på politiker, kommuner, landsting och myndigheter. De måste ta de stora kliven nu. Nu sker den stora elektrifiering och digitaliseringen. Gamla jobb går förlorade. Och nya skapas. Det är helt naturligt.
Vilka blir de största glädjeämnena och största orosmolnen under kommande halvåret?
– Den digitala hästsparken ger både skjuts och sveda. Vi kommer se många nya tjänster och bolag. Mer mogna konsumenter som ställer nya mer moderna krav. Gamla oligopol kommer få det svettigt. Särskilt inom finans.
– Pandemin har även skärpt långsiktigheten. 2030-målen är redan heta. Låt hållbarhet driva affären. Vi har sett det i gröna bolags aktiekurser, men också byggande, elektrifering och infrastruktur. Varför kan jag inte få grön ränta på banken, frågade en ung mig häromdagen, helt självklart.
”Varför kan jag inte få grön ränta på banken, frågade en ung mig häromdagen, helt självklart.”
– Största orsomolnet är heltklart prisökningarna. Det blir stökigt. Några som inte törs höja, kan gå i konkurs. Andra som höjer för snabbt, kan ha svårt att sänka priserna igen, och tappar marknad. Pris-strategier är överlag svenska bolag ganska dåliga på att diskutera. Det kommer hjälpa och stjälpa i höst.
Vad är det viktigaste du lärt dig under pandemin?
– Att mer ostört får lägga mycket tid på komplexa frågor. Det gillar jag. Tyvärr tycks många fångas av kortsiktig virus-stress istället.
Vad tror du består efter pandemin (ändrade arbetssätt, arbetsverktyg, tankesätt)?
– Chefer är nästa krisbransch. Många chefer har inte klarat att leda på distans. Något de måste lära sig, för att behålla jobbet. För efter pandemin går vi bara halvvägs tillbaka till 2019. Halvtid hemifrån är nya arbetstiden. Chefer som kräver fysisk närvaro är iskalla. Cheferna måste nu sätta mål och arbetssätt som fungerar på distans.
”Chefer är nästa krisbransch. Många chefer har inte klarat att leda på distans. Chefer som kräver fysisk närvaro är iskalla.”
Det är ett och ett halvt år kvar till nästa riksdagsval: vilken politisk fråga kommer att ha störst betydelse för finansbranschen samt för din verksamhet?
– Bostäder är kioskvältaren. För att de berör alla och är dyra och finansierade via lån. För finansvärlden blir digitala bolånare och försäkringar en väldig utmaning. Branscherna är långt mer beroende av passiva konsumenter än de vill medge. Med digitala verktyg öppnas även dessa museer. Det skulle gynna konsumenterna med många 10 000-lappar per år och dessutom större kundnöjdhet.
”För finansvärlden blir digitala bolånare och försäkringar en väldig utmaning. Branscherna är långt mer beroende av passiva konsumenter än de vill medge.”
Hur kopplar du av i sommar?’
– Umgås bara med vaccinerade. Jag vill inte sprida virus. Mycket böcker, bak och matlagning… du det…
Vilket är ditt bästa lästips för sommarläsning?
– Svälten av Magnus Västerbro. Fick 1,5 miljoner svenskar att fly till USA. Idag blundar politikerna för bostadsfrågan.
– Under våren har jag läst lite filosofi. Heidegger och Sartre. Det kan bli mer.
– Knausgårds senaste var okej första 200. Sedan tjatig.
Vilken är den bästa bok/fackbok du läst första halvåret som hjälpt dig i ditt yrke eller ledarskap?
– Dieetrich Vollrath: Fully Grown: Why a Stagnant Economy Is a Sign of Success
Vilken är den bästa bok/fackbok genom tiderna som hjälpt dig i ditt yrke eller ledarskap?
– Oj, den är svår. Jag är ju väldigt förtjust i ekonomisk historia. Där finns mycket att smälta. Jag inbillar mig att historien har oss något att säga.
Hur förbereder du dig inför hösten 2021?
– Läser brett. Allt möjligt, som inte har med jobb att göra.
Vilka frågor blir de viktigaste i din roll under hösten? För din verksamhet?
– Mina viktigaste frågor i höst är digitalisering. I olika branscher: i transport-världen (Einride) i hemförsäkringar (Gofido), i bo-marknaden (Götenehus), i betallösningar (Aptic) och ytterligare ett digital kort i rockärmen startar i september…
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.