Rockers grundare, ägare, vd och operativa chef – alla har sålt sina egna bilar till företaget. Enligt en källa till Realtid är detta ett sätt att öka omsättningen inför en eventuell bolagsförsäljning, men Rocker själva menar att det är helt naturligt för de egna medarbetarna att använda den egna tjänsten.
Cheferna sålde sina lyxbilar till Rocker: "Helt naturligt"
Mest läst i kategorin
Häromdagen kunde Realtid avslöja hur bilåterförsäljare erbjuder billån hos Santander via fintechbolaget Rocker, vars upplägg möjliggör att kunderna slipper Santanders regler och formella krav.
Granskningen visade att många av de aktuella bilhandlarna förekommer i brottsregistret – något som fick Santander att dra öronen åt sig. En konsekvens blev att Rocker nu pausar sina billån.
Företaget vill inte svara på några frågor om samarbetet med Santander – trots att frågorna fortsätter att hopa sig. Realtid har dock grävt vidare och nu visar det sig att Rockers ägare, företagsledning, och höga chefer själva har sålt sina egna bilar till bolaget. Här är några färska exempel på det:
- I juli 2022 köpte Rocker en Porsche 911 från grundaren Dennis Ahlséns fru.
- I augusti 2022 köpte Rocker en BMW X5 från grundaren Dennis Ahlséns eget företag Eleonora AB.
- I maj 2022 köpte Rocker en Audi RS6 från den operativa chefen Tom Lindströms företag Tdhhl Invest AB
Längre bak i tiden så har även andra ledande befattningshavare gjort biltransaktioner med Rocker, som exempelvis vd Jonas Hultin genom sitt bolag Rosa Flamingo AB.
Alla transaktioner har gjorts med Rockers dotterbolag Rocker Buddy, som inte sedan 2017 har haft en omsättning på mer än noll kronor. År 2017 var omsättningen i bolaget 63.000 kronor.
En källa till Realtid uppger att försäljningarna är ett sätt att öka omsättningen inför en eventuell framtida avyttring av bolaget – något som skulle kunna vara aktuellt, enligt en artikel i Breakit i juni.
Till Realtid säger dock Rockers kommunikationschef Lina Lindahl att det inte alls är något konstigt med att ägare och chefer säljer sina bilar via Rocker.
– Att personal och ägare av en bilförmedlare köper eller säljer sina privata eller tjänste-/företagsägda bilar via det bolag man själv jobbar på är naturligt och så det ofta fungerar när man jobbar på en bilförmedlare. Det är naturligt att man tycker att tjänsten som man själv förmedlar är bättre än konkurrenternas, varför man inte säljer eller förmedlar sin egen bil via en konkurrent, säger Lina Lindahl till Realtid.
Hon poängterar att Rocker Buddy är en bilförmedlare och inte köper in någon bil i eget lager av någon ägare, personal, privatperson eller företag utan att det finns en köpare på andra sidan.
– Man har alltså sålt sin privata eller företags-/tjänstebil via Rocker Buddy på samma sätt och enligt samma villkor som vilken kund som helst. Samtliga försäljningar har skett på marknadsmässiga villkor inom ramen för ordinarie bilförmedlingsverksamhet, säger Lina Lindahl.
Fotnot: Efter publiceringen hörde Lina Lindahl på Rocker av sig till Realtid och meddelade följande:
”De slutsatser som dragits med hänvisning till källan är felaktiga. Oavsett om Rocker skulle göra en emission, börsnoteras eller säljas så tittar man på nettoomsättningen – inte brutto. Ingen investerare tittar på, i detta fall, bilens värde i ett dotterbolag. Rocker Buddy är ett dotterbolag och bilarnas omsättning tas upp där. Detta är inte relevant ur ett investerarperspektiv.”