Realtid

Carnegie Fonder rekryterar Jonas Andersson från Alfred Berg

"I en väldiversifierad investeringsportfölj ingår kommersiella fastighetsinvesteringar som en naturlig del", säger Jonas Andersson. Foto: Carnegie.
"I en väldiversifierad investeringsportfölj ingår kommersiella fastighetsinvesteringar som en naturlig del", säger Jonas Andersson. Foto: Carnegie.
admin
admin
Uppdaterad: 22 nov. 2019Publicerad: 22 nov. 2019

Carnegie Fonder förvärvade i augusti Alfred Bergs nio fonder som förvaltar 10 miljarder kronor.  Nu rekryteras även Jonas Andersson, förvaltare av Alfred Bergs Fastighetsfond Norden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hans Hedström, vd på Carnegie Fonder, är nöjd med rekryteringen.

– Vi ser en ökad efterfrågan på mer nischade fonder och alternativa tillgångsslag som kompletterar våra flaggskepp inom svenska aktier och nordiska räntor. Fastigheter är dessutom något av en favoritbransch för oss värdeinvesterare, så vi är väldigt glada att Jonas vill fortsätta sin framgångsrika förvaltning hos oss på Carnegie Fonder, säger Hans Hedström.

Den ”nya” fastighetsfonden kommer att komplettera de nischade fonderna Carnegie Micro Cap, Carnegie High Yield Select och nya Carnegie Spin-Off.

Dessa fonder kompletterar de fonder som internt kallas ”flaggskepp”; Carnegie Sverigefond, Carnegie Strategifond och Carnegie Corporate Bond.

Det förvaltade värdet på fonderna, exklusive den nya fastighetsfonden, är runt 75 miljarder kronor. Den nya fonden kommer att döpas om till Carnegie Fastighetsfond Norden.

– Jag har förvaltat Alfred Bergs fastighetsfond i tre år. Före det har jag varit aktieanalytiker med fokus på fastighetsaktier i mer än 20 år, bland annat på H&Q, ABG Sundal Collier, Danske Bank och Nordea. På Nordea var jag analyschef för hela den svenska aktieverksamheten, säger Jonas Andersson.

Är inte fastighetsbranschen väldigt högt värderad nu?
– Tittar man på börsbolag och till substansvärdering ligger vi just nu på en ganska normal nivå, det vill säga i snitt en värdering strax över substansvärdet, några bolag värderas högt över bedömd substans, andra värderas faktiskt fortfarande med en rabatt. Jag försöker undvika de allra högst värderade bolagen. Om man istället tittar på P/E-tal eller liknande multiplar, framstår värderingen som högre än historiskt.

– Man ska då komma ihåg att med historiskt låga räntor är det naturligt med historiskt låga avkastningskrav och höga P/E-tal för fastighetsbolag. Givet de låga räntorna ser jag fortsatt potential för värdeökningar för kommersiella fastigheter. 

ANNONS

Varför ska man investera i en nordisk fastighetsfond?
– I en väldiversifierad investeringsportfölj ingår kommersiella fastighetsinvesteringar som en naturlig del. Alla stora pensionsfonder äger fastigheter. En fastighetsfond som min som investerar i fastighetsaktier på börsen är ett mycket bra substitut för direkta fastighetsinvesteringar.

– Över tid utvecklas en fastighetsaktiefond ungefär i takt med värdeutvecklingen för de underliggande belånade fastigheterna. Dessutom får man som fondandelsägare en mycket diversifierad och likvid tillgång. För privatpersoner och mindre till medelstora institutioner är detta ett effektivt och enkelt sätt att få tillgång till fastighetsexponering. Min målsättning är dessutom att med en aktiv förvaltning kunna tillföra ytterligare värde.

Hur stor är fonden?
– Just nu drygt tre miljarder kronor, det vill säga relativt behändig att förvalta. Men den kan bli större, och jag hoppas förstås på att fler investerare ska se de långsiktiga möjligheter som finns i fastighetssektorn.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS