Försäljningen av Telia Carrier till Polhem var en av första halvårets höjdpunkt. Mest oroande är de enorma skuldberg som skapats i samband med pandemin. Det säger Anders Elgemyr, managing partner på Carlsquare, i fortsättningen av Realtids sommarserie.
Carlsquares Anders Elgemyr: "Vi lever i en skuldepok och jag ser ingen ände på denna ännu"
Mest läst i kategorin
Vad har haft störst betydelse för dig i din yrkesroll det första halvåret?
– Vi var med och lyckades skapa ett helt nytt svenskt storbolag när Telia sålde Telia Carrier till Polhem, ägt av Första, Tredje och Fjärde AP-fonderna. Telia Carrier är globalt ledande på internettrafik, så det var fantastiskt roligt att denna verksamhet kunde fortsätta vara svenskägd.
Något som överraskat, person eller händelse – och hur?
– Det har varit väldigt få överraskningar generellt sett på marknaderna det senaste året, förutom Covid 19 förstås. Det är trist att se hur dålig beredskap som det svenska samhället har numera för externa, oväntade händelser. Hade det här hänt på 1990-talet så hade vi förmodligen hanterat allt mycket bättre.
Hur ser du på rådande marknadsläge? Vilka var de största glädjeämnena och största orosmolnen under första halvåret?
– Centralbankerna har tagit över kontrollerna över marknaderna. Vill man inte engagera sig politiskt emot detta så är det bara att anpassa sig. Det är en helt ny marknad som utvecklats sedan finanskrisen 2008 och jag ser ingen ände på denna epok ännu. Börserna går upp, vilket förstås är trevligt, men det är tyvärr inte enbart på grund av att den underliggande ekonomin utan på grund av alla stöd. Detta skapar en högre tillväxt och efterfrågan än vad vi annars hade haft. Men det skapas också enorma skuldberg på den andra sidan av balansräkningen, så det stora orosmolnet är förstås hur dessa ska hanteras. Jag tror inte på någon snar avveckling utan det handlar mer om att kontaminera, kapsla in och hantera än att trappa ner på lånen. Vi lever i en skuldepok som inleddes 2008 och jag ser ingen ände på denna ännu.
”Vi lever i en skuldepok som inleddes 2008 och jag ser ingen ände på denna ännu.”
Vilka blir de största glädjeämnena och största orosmolnen under kommande halvåret?
– Som föregående. Jag är dock i grunden teknikoptimist så det är fantastiskt att se alla nya innovationer som kommer brett inom alla typer av verksamheter. Det är en enorm energi som finns kring startups och det är alltid kul att vara med i den typen av processer. Vad gäller transaktioner så är det en fortsatt superhet marknad både för privata och publika bolag. Vi är en av få fristående aktörer som är aktiva i både den publika och den privata marknaden och dessutom internationellt, så det är en marknad som gynnar oss extra mycket.
Vad är det viktigaste du lärt dig under pandemin?
– Att vår beredskap var ännu sämre än jag befarade och att det saknas intresse hos våra politiker att förbättra detta, trots det blixtljus som pandemin satt på denna typ av frågor.
Vad tror du består efter pandemin (ändrade arbetssätt, arbetsverktyg, tankesätt)?
– Jag tror absolut att folk kommer att vilja arbeta mer hemifrån framöver. Men det kommer också fram hur viktiga de sociala kontakterna är på en arbetsplats. De allra flesta av oss vill ju gå till kontoret om vi inte direkt hindras. Det är svårt att föda nya idéer i vakuum utan ofta behövs det en kritisk massa av individer som skjuter idéer på varandra.
Det är ett och ett halvt år kvar till nästa riksdagsval: vilken politisk fråga kommer att ha störst betydelse för finansbranschen samt för din verksamhet?
– ISK kan ha blivit en het fråga. Den svenska börsmarknaden är närmast unik i ett internationellt perspektiv och mycket av dess framgång bygger på innovativa skatteregler för sparande i aktier så det är väldigt kortsiktigt och historielöst att vilja ändra på denna typ av sparande. Men generellt sett är marknaden ointresserad av svensk inrikespolitik, vilket helt enkelt beror på att Sverige valde att gå med i EU. De för marknaden viktiga besluten fattas inte längre i den svenska riksdagen och den svenska Riksbanken dansar dessutom lydigt efter ECB:s taktpinne.
”ISK kan ha blivit en het fråga. Den svenska börsmarknaden är närmast unik i ett internationellt perspektiv och mycket av dess framgång bygger på innovativa skatteregler för sparande i aktier så det är väldigt kortsiktigt och historielöst att vilja ändra på denna typ av sparande.”
Hur kopplar du av i sommar?
– Semester på Gotland och segling.
Vilket är ditt bästa lästips för sommarläsning?
– Det får bli någon klassiker: Shakespeares Kung Lear. Den visar den totala utsattheten för en ledare som väljer fel förtrogna.
Vilken är den bästa bok/fackbok du läst första halvåret som hjälpt dig i ditt yrke eller ledarskap?
– Ingen alls egentligen. Det sista året har varit helt inriktat mot utvecklande samtal, vilket är en resa i sig.
Vilken är den bästa bok/fackbok genom tiderna som hjälpt dig i ditt yrke eller ledarskap?
– En väldigt personlig fråga. Sören Kierkegaards ”Fruktan och bävan”. Titeln säger väl allt?
Hur förbereder du dig inför hösten 2021? Vilka frågor blir de viktigaste i din roll under hösten? För din verksamhet?
– Det ser ut att vara en fortsatt stark marknad. Carlsqure är ett relativt okänt varumärke, trots vår storlek. Vi är nummer ett på M&A i Tyskland i segmentet för små och medelstora transaktioner, och det är något vi också ska drar nytta av i Sverige. Vi har egen equity research som lyfter varumärket. Det bästa sättet att bli känd är dock via transaktioner och vi har många intressanta uppdrag inom M&A-projekt i och flera bolag i pipeline som ska börsnoteras. Först ut är svenska Candles Scandinavia. Det är ett starkt entreprenörslett bolag som är ledande i Norden på doftljus. De har dessutom egna recept för att tillverka miljövänliga ljus istället för av paraffin (som är en produkt från bensin), vilket gör det extra roligt att arbeta med dem.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.