Juridik Nyhet

Carl Hugo Parment: Därför slutar jag på White & Case

Carl Hugo Parment.Carl Hugo Parment.
Carl Hugo Parment.
Publicerad
Uppdaterad

Carl Hugo Parment slutar som partner på den internationella advokatbyrån White & Case – i ett samtal med Realtid berättar han varför samt hur han ser på utmaningarna för advokatbranschen.

”Ja, det stämmer. Igår lämnade jag in passerkortet och avslutade en trettonårig tjänst som global delägare på White & Case.”

Varför slutar du?

”Det finns flera orsaker till beslutet. Dels har jag vissa kroniska hjärtbesvär och mina läkare har varit väldigt tydliga med att jag behöver slå av på takten. Vidare har jag sedan en tid tillbaka haft en längtan efter att kunna styra min egen tid och engagera mig lite mer fritt i olika saker som ligger nära mitt hjärta. Jag kommer därför att fortsätta som fristående rådgivare och fokusera på de frågor och ärenden som jag tycker är allra mest spännande.”

Annons

Så det är ingen 50-årskris?

”Nej, det är det absolut inte, men jag tror att det är viktigt att ibland stanna upp och reflektera över var man är i livet och om det man gör på dagarna för en närmare eller längre ifrån det liv man vill ha och den person man vill vara. Särskilt för ambitiösa personer som har arbetat hårt och uppnått en viss framgång kan det mitt i livet uppstå en viss tomhet och vilsenhet kring hur livet skall se ut framöver. Många fortsätter då som man alltid har gjort och kanske jobbar ännu hårdare och gör ännu större uppoffringar, ofta till ett väldigt högt pris såväl personligen som i ens nära relationer. Två intressanta böcker på detta tema som jag verkligen kan rekommendera är ”From Strength to Strength” av Arthur C. Brooks samt ”The 100-year life” av Lynda Gratton och Andrew Scott.”

Känns det vemodigt att lämna advokatbranschen?

Annons

”Det är lite blandade känslor, men mest känner jag mig glad och tacksam för min tid som advokat. Först fick jag möjlighet att arbeta på Mannheimer Swartling, som är en ledande svensk advokatbyrå, och därefter fick jag möjligheten att jobba på White & Case som är en ledande internationell advokatbyrå. Jag känner mig priviligierad som har fått möjlighet att uppleva både det lokala och internationella perspektivet.”

Är det stor skillnad att jobba på en lokal advokatbyrå jämfört med en internationell advokatbyrå?

”Så länge som man gör transaktioner i Sverige är det ingen större skillnad. På en internationell advokatbyrå är dock en stor del av arbetet utanför Sveriges gränser vilket naturligtvis påverkar arbetet och även arbetstiderna. White & Case har sitt huvudkontor i New York och många av klienterna finns i USA och Asien så arbetsdygnet förskjuts en hel del. Även om det bara är en timmes tidsskillnad gentemot London så pendlar folk ofta in till sina Londonkontor så även där kommer arbetet igång relativt sent på den svenska förmiddagen. Personligen tycker jag dock att den största skillnaden är att man på en internationell byrå lite snabbare fångar upp vissa trender och nya koncept. Detta gäller särskilt inom mitt specialområde då finansdokumentationen är starkt anglofierad.”

Annons

Är det tuffa timkrav på en internationell advokatbyrå?

”Ja, det får man nog säga. De ledande internationella advokatfirmorna förväntar sig ofta ca. 2.000 debiterade timmar per år. Det är långt över vad jag förstår är fallet för de flesta svenska advokatbyråer, även om det finns vissa svenska advokatfirmor som jobbar minst lika mycket. Visst, är det höga timkrav, men samtidigt är lönerna väldigt höga. Man kan inte förvänta sig att tjäna så mycket pengar som man gör på en ledande advokatbyrå och samtidigt gå och dra benen efter sig.”

Hur lyckas advokatbyråer rekrytera unga talanger när timkraven är så höga?

”Faktum är att det inte längre är lika populärt att jobba på advokatbyrå och det är inte längre självklart för unga talanger att välja en advokatbyråkarriär. Det finns många alternativa karriärer som kan vara lika lockande. Globalt har det därför skett en ganska dramatisk löneinflation för unga jurister. Sammantaget verkar dock högre lön ha haft en ganska begränsad effekt när det kommer till att locka unga talanger att börja samt fortsätta inom advokatbranschen.”

Det låter som en ganska stor utmaning?

”Ja, det är en stor utmaning och jag vet att många advokatbyråer tar detta på allra största allvar. Men, vem vet, kanske är problemet inte så stort. Det finns tecken på att AI samt vissa andra IT-verktyg dramatiskt kan minska behovet av juniora jurister. Kanske blir det självreglerande. Hur som helst, jag tror att det alltid kommer att finnas tillräckligt många unga jurister som är passionerade och är beredda att jobba hårt bara de får en möjlighet att börja på någon av de bästa advokatbyråerna.”

Du nämner AI – är det en game changer?

”Ja, potentiellt kan det vara en stor förändring för advokatbranschen. Det är fortfarande i ett tidigt stadium, men det finns tydliga tecken på att vissa AI-verktyg kan vara såväl kvalitetshöjande som tidsbesparande. De stora advokatbyråerna plöjer ned stora resurser på detta just nu. Initialt kommer dessa byråer nog att få ett försprång gentemot de mindre advokatbyråerna, men när AI-verktygen blir mer generiska och tillgängliga för alla så kan tekniken kanske snarare verka i motsatt riktning, dvs. att det blir lättare för mindre byråer att till viss del konkurrera med större byråer.”

Vilka andra utmaningar ser du för advokatbranschen framöver?

”Två stora utmaningar är bristen på mångfald samt personalhälsan. Att ta vara på och utveckla kvinnliga jurister samt jurister med utländsk bakgrund kommer att vara avgörande för framtidens advokatbyråer. Många insatser görs på detta område, vissa mer framgångsrika än andra, men mycket återstår alltjämt att göra. Internationellt ställer klienterna mycket större krav på advokatbyråerna i dessa frågor. Många internationella klienter kräver redovisning av hur många timmar i ärendena som utförs av minoritetsgrupper osv samt vilka strategier och program som finns för att ta till vara dessa gruppers intressen. Den typen av redovisning har vi inte sett så mycket av i Sverige ännu, men det kommer säkert.

Sist, men inte minst, så finns det en hel del inslag av ohälsa bland personalen på många advokatbyråer. Hög stress, bristande sömn och så vidare medför att många mår dåligt. I vanliga företag talas det ofta om sjukfrånvaro, men inom advokatbranschen är nog sjuknärvaron ett lika stort problem. Många mår dåligt, fysiskt och psykiskt, vilket kan få många negativa konsekvenser såväl professionellt som privat.”

Avslutningsvis, vilka råd skulle du ge till unga studenter som överväger att satsa på advokatyrket?

Först och främst – gör det! Advokatyrket är spännande och omväxlande. Läs på och försök bilda dig en uppfattning om vilken typ av advokatbyrå som passar dig bäst. Var även noga med att inte bara välja advokatbyrå utan försök även bilda dig en uppfattning om vilka advokater som du vill jobba med. Valet av arbetskamrater/mentorer kan ofta vara väl så viktigt som valet av advokatbyrå och jag kan starkt rekommendera att söka sig till en internationell advokatbyrå. Det har varit ett val som jag aldrig ångrat.

Annons