Gunnela Hahn lämnade jobbet som chef för hållbara investeringar i Svenska kyrkan och blev istället ESG-specialist på Nordea Wealth Management. Men jobbet ser ungefär likadant ut, det säger hon till Realtid i samband med ESG-dagen.
Bytte kyrkan mot Nordea – jobbar likadant
Mest läst i kategorin
– Vi lever i en värld där vi har stora klimatförändringar som pågår och kommer att accelerera. Vi har också en snabb förlust av biologisk mångfald och det påverkar hela vår ekonomi, både den globala ekonomin och den lokala, säger Gunnela Hahn.
Hon var chef för hållbara investeringar i Svenska kyrkan i nästan 15 år. Innan dess arbetade hon bland annat på Folksam och KPA Asset Management. Förra året bytte hon dock till Nordea, och sa då till Realtid att hon vill bidra till att förverkliga Nordeas höga ambitioner inom klimat och andra hållbarhetsområden. Frågan är hur det har gått med det och vad de största skillnaderna är mellan att arbeta för en bank istället för åt kyrkan?
– Förut hade jag fyra nära kollegor, nu har jag väl 30 000, så det är en viss skillnad. Men den stora skillnaden är att jag nu är på ett ställe där jag kan knyta många kontakter inom samma organisation och driva frågor. Förut på kyrkan så hade jag inte så många att jobba med internt, säger hon.
Är det några stora skillnader i tankar kring hur ni hur ni investerar?
– Jag skulle säga att det är ungefär samma sak: långsiktigt värdeskapande till gang för både oss själva, för företagen och för hela det omgivande samhället, för världen och för framtiden, säger hon.
Kan du berätta om några investeringar som ni nyligen har gjort – hur ni tänkte när ni gick in och hjälpte till?
– Vi granskar och utvecklar vårt fondutbud där jag sitter nu, och vi har just lanserat en fond inom biologisk mångfald. Det är ett sätt i hur vi kan stärka företag och förbättra sin sitt arbete med biologisk mångfald över hela världen, säger hon.
Och vad ligger närmast i pipeline framöver?
– Det skulle nog vara mer av förnybar energi. Vi behöver jättemycket mer energi, men vi behöver också energieffektivisering. Den Gigawattimme som vi aldrig behöver använda – det är den billigaste, säger Gunnela Hahn.