Bravidas vd Mattias Johansson uppger i en intervju att de inte kan utesluta att de överfakturerat Region Skåne.
Bravidas vd medger brister i dokumentationen i fallet med Region Skåne
Mest läst i kategorin
Installationsbolaget Bravidas vd Mattias Johansson kan inte utesluta att man överfakturerat Region Skåne och ser allvarligt på hela händelsen. Det säger han i en intervju med Finwire.
Som följd på nyheten rasade Bravida aktie först med 5,6 procent under gårdagen och har sedan fortsatt utförslöpan idag. Aktien är för närvarande ned 13,7 procent på börsen.
Enligt granskningen som revisionsfirman EY utfört av fakturor som Bravida skickat till Region Skåne har bolaget fakturerat för 358 timmar som man inte utfört arbete på.
– Vi ser allvarligt på hela händelsen. Om det är rätt eller fel, för det första har man inte konstaterat att det är exakt så, så jag väljer att inte kommentera siffran som sådan, men oavsett ska man som kund kunna lita på att det jobbet vi gör är det man betalar för, säger han.
Han kan däremot inte utesluta att att det faktiskt skett överfakturering i detta fallet. Johansson uppger att man vet med sig att det finns en del brister gällande dokument och felaktigheter.
– Nej, det kan jag inte säga. Vi vet nog med oss att det finns en del dokumentationsbrist och felaktigheter, men det kan jag inte säga utifrån det här läget, det går inte att utläsa från rapporten heller. Det låter jag vara okommenterat. Vi måste naturligtvis gå till botten med hur det i så fall har kunnat hända och vänta på utfallet av den internutredning vi naturligtvis startar här nu. Vi vill veta vad som har gått fel, om något har gått fel, säger Mattias Johansson.
Du säger att ni vet med er att det har kunnat vara brist på dokumentation. Sedan hur länge, och är det innan granskningen du syftar på?
– Jag tror att det här avtalet började 2021, och låt oss se vad den här utredningen visar, men vi samarbetar med alla instanser och berörda myndigheter i detta fallet precis som vi gjort hela vägen, men vi har inget annat framför som vi vill göra heller, säger han och fortsätter:
– Det kan vara bra att veta att vi i Sverige hanterar nästan en halv miljon fakturor om året, och det är en ganska stor mängd data. Jag kan tyvärr inte kommentera de enskilda fakturorna på det sättet. Det har vi ju sett i den dialogen vi haft med kunden, och vi har hittat fakturor där vi faktiskt har fakturerat för lite och ett par där vi fakturerat för mycket, så vi vet att det finns brister i detta specifika fallet, säger Mattias Johansson.
Flera av era storkunder har nu börjat granska fakturor och avtal med er, kan du säga att det här är ett enskilt fall?
– För det första så välkomnar vi den granskningen. Bravida är ett seriöst företag som gör mycket nytta i omställningen av hela samhället, och vi har ingen annan tanke än att vi ska ha rättmätigt betalt för det arbetet vi gör och inget annat. Det är jättebra om vi kan släcka eventuella tvivel genom en sådan granskning.
Mattias Johansson uppger vidare att han inte vet exakt när Bravida fick reda på att det skulle ske en extern granskning, men att det troligtvis var runt slutet på föregående år. Han anser också att man ska ha i åtanke att affären med Region Skåne var relativt liten till sin karaktär.
– Det här är ett uppdrag där vi omsatte någonstans mellan 50-60 miljoner förra året och vi omsätter totalt 30 miljarder. Det är ingenting man kan gå ut och informera marknaden om, det är helt omöjligt.
Det belopp som Region Skåne sagt att man ska begära tillbaka, vad kan det röra sig om för summor?
– Jag har inte den uppfattningen, det har stått lite olika summor i medier, men jag tycker att det är mindre viktigt i detta skedet. Jag tycker att det är viktigare för oss att komma till rätta med vad som hänt och se till att det inte händer igen.
Hur ska ni säkerställa att det här inte kan hända igen?
– Den här rapporten är mindre än ett dygn gammal, vi behöver ta till oss och läsa den. Vi har haft en bra dialog med kunden tidigare, vi måste sätta oss in i rapporten. Sen måste vi naturligtvis se över att de utbildningarna vi har för att säkerställa vårt affärsetiska uppträdande i organisationen är tillräckligt bra.