Realtid

Börsbolaget Distits vd lägger locket på om Deltacos roll i momsfiffelhärvan

Anders Frick
Uppdaterad: 09 mars 2023Publicerad: 09 mars 2023

Under varumärket Deltaco säljer börsnoterade Distit antenner, kablar och nätverksutrustning. Vad bolaget inte ännu har kommunicerat är att man florerar i flera förundersökningar kring momsbedrägerier för miljardbelopp. När Realtid ringer vd vill han inte prata.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Swedsec-licenser återkallas i rekordfart

19 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Ekobrott kan ge lika hårda straff som organiserad brottslighet

18 nov. 2024

Momsbedrägerimålet i jätteformat som nu är i tingsrätten kommer att få stora konsekvenser. Hemliga chattar visar att mycket namnkunniga elektronikgrossister varit medvetna om att de handlat med momsfuskat gods. Det avslöjade nyligen Realtid. 

Ett av de namnkunniga bolagen är Deltaco, som grundades 1991 och 2014 bytte namn till Distit. Deltaco lever dock kvar genom bolaget SweDeltaco, som senare slås ihop med Aurora Group Danmark A/Soch blir Aurdel Sweden AB. Deltaco finns dock kvar som varumärke, även om företagsnamnet SweDeltaco AB formellt sett är en bifirma till Aurdel. Kablar, antenner, nätverksutrustning och liknande är vad som marknadsförs under Deltacos namn.

Det är inga småbolag som det handlar om. Senaste verksamhetsåret uppger Aurdel att omsättningen var drygt 1,1 miljarder kronor. Motsvarande omsättning för Distit rapporteras vara drygt 2,5 miljarder kronor. Två aktuella rättegångar kommer nu att ge klarhet i om omsättningen till någon del har blåsts upp av momskaruseller, även kallade MTIC-bedrägerier.

På våren 2018 chattar den efterlyste företrädaren för momsbedrägeribolaget Iskana med den nu åtalade företrädaren för Mobile Experience i Örebro, och där framkommer att SweDeltaco vill avsluta allt samarbete på grund av riskerna med momskaruseller.

”I am sorry to do this, but we simply can’t risk being caught in a VAT carrousel. By this I am not saying you are doing something wrong, but in order to continue business I would need to know your sources and to check them with Skatteverket”, skriver en företrädare för SweDeltaco i ett meddelande till Mobile Experiences företrädare.

Trots att SweDeltaco uppfattar att det finns risker med affären framkommer i senare chattar att bolaget nöjer sig med underlag som visar att varorna har mellanlandet på ett svenskt bolag.

SweDeltaco fortsätter även att göra affärer med de misstänkta momsfifflarna ända till våren 2020. Den sista affärstransaktionen som Realtid kan spåra sker den 27 mars 2020, då med Mobile Experience Örebro AB.

För att få klarhet i situationen och fråga varför Distit inte har kommunicerat denna potentiellt kurspåverkande information så kontaktar vi vd Robert Rosenzweig. Han är dock inte pigg på att bli intervjuad av Realtid.

ANNONS

– Jag tror att om du skickar ett e-mail med dina kontaktuppgifter så kan jag prata med Martin (Gutberg, vd för SweDeltaco, red.anm), som är närmast verksamheten i den delen, säger Robert Rosenzweig till Realtid.

Kan jag få en intervju då?
– Jag säger inte att jag kan boka upp en intervju, utan maila mig dina kontaktuppgifter så ska jag prata med Martin, säger Robert Rosenzweig.

I förundersökningen finns chattar som visar att SweDeltaco inser att det är risker med de affärer som ni gör. Är du helt obekant med dessa historier?
– Nu måste jag ta ett annat samtal, hejdå, säger Robert Rosenzweig.

När Realtids reporter mailar vd så dröjer det ett par dagar innan det kommer ett svar, som då lyder:

”Tack Anders för din fråga,

Vi avböjer deltagande.

Med vänlig hälsning

Robert Rosenzweig CEO”

ANNONS

 

Här är några av frågorna som Realtid har ställt men inte har fått svar på:

  • Hur kom ni i kontakt med Iskana och Mobile Experience?
  • Hur ser er dialog ut med Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten i den här frågan?
  • Varför fortsatte ni med dessa affärer – trots att ni visste om de stora riskerna?
  • Var det ni som föreslog att de skulle nyttja ytterligare ett svenskt bolag i kedjan för att kunna visa att moms hade betalats?
  • När ni hade ställt era frågor, vilka dokument mottog ni då som fick er att tro att era motparter var seriösa leverantörer?
  • Vad var det som till slut fick er att avsluta affärsrelationen med dem?
  • Ni förekommer även i förundersökningen kring det stora momsmålet i Halmstad, hur var era relationer till Active Business Group där nu två personer åtalas för brott som kan ge upp till 8 års fängelse?
  • Varför har ni inte kommunicerat detta till marknaden ännu, då det potentiellt är kurspåverkande information?

Några dagar senare gör vi en ny påstötning, och får då svar från Martin Gutberg, vd för SweDeltaco.

”Deltaco är en leverantör inom IT tillbehör med flera hundra leverantörer. När vi tar in nya leverantörer har vi en process för utvärdering som även kan innefatta kontroll med hjälp av extern part. Två leverantörer har varit Mobile Active Business Group och Mobile Experience. Redan när det förkom misstankar om eventuella oegentligheter valde vi att avsluta samarbetet. Vi har inte fått några frågor från någon myndighet i ärendet”, skriver Martin Gutberg i ett mail till Realtid.

Fotnot: Ett annat bolag som också förekommer i förundersökningen, och som syns på chattutdraget i bilden till denna artikel, är A3A Mobile Sweden – mer känt under namnet Viggo Mobil. Bolaget är numera i konkurs, som en konsekvens av att operatören Tre sa upp avtalet efter avslöjandet om att kunderna fick chockfakturor – trots löften om gratisprylar och billigare abonnemang.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS