Realtid

Ytterligare återhämtning på kreditmarknaden

Karin Haraldsson och Katarina Ponsbach Carlsson, ränteförvaltare på Lannebo. Foto: Lannebo
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 08 juni 2020Publicerad: 08 juni 2020

Företagsobligationsmarknaden fortsätter att återhämta sig sedan raset i mars, enligt Lannebos ränteförvaltare Karin Haraldsson och Katarina Ponsbach Carlsson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad har hänt på den nordiska företagsobligationsmarknaden de senaste två månaderna?
– Återhämtning har varit fokus både i april och maj. Under krisen i mars handlades de flesta obligationer ned kraftigt, nästan oberoende av riskprofil och påverkansgrad av pandemin. Nu har obligationer utgivna av företag som är stabila och som inte påverkats så kraftigt av nedstängningen i samhället börjat handlas upp. Flödena in och ut från marknaden är också mycket mer stabila och det är nu inflöden igen.

Är obligationsmarknaden fortfarande mer dyster om framtiden jämfört med aktiemarknaden?
– Ja, kreditmarknaden är normalt sett mer skeptisk än börsen och har inte återhämtat sig lika mycket. Det råder fortfarande till viss del krisvärdering på många obligationer. Vi tror att det finns utrymme för fortsatt återhämtning och kommer Riksbanken in och stödköper obligationer tror vi att det kommer leda till en förbättring både på sekundärmarknaden men även underlätta för företagen att genomföra emissioner.

Hur agerar Riksbanken just nu?
– Riksbanken köper certifikat, stats-, kommun- och bostadsobligationer. De tittar fortsatt på huruvida de ska börja köpa företagsobligationer. Om Riksbanken beslutar sig för att köpa tror vi att det till en början kommer att röra sig om obligationer utgivna av företag med officiell rating inom Investment Grade vilket kommer lätta upp likviditeten i det segmentet. 

Hur har fonderna utvecklats sedan bottennoteringarna i mars?
– Samtliga har återhämtat sig och stigit. Likviditetsfonden är upp runt 0,8 procent, Corporate Bond är upp runt 5 procent, Sustainable Corporate Bond är upp runt 4 procent och High Yield är också upp runt 4 procent.

Har ni deltagit i några nyemissioner under april och maj?
– Ja, flera. Vi har investerat i norska Digiplex som bygger datacenter och i Norsk Hydro. Vi har även investerat i Nokia, OP Bank och Caverion i Finland. I Sverige har vi investerat i statliga SBAB.

Hur ser det ut med konkurser och betalningsinställelser bland bolagen. Ser man något sådant?
– Nedstängningarna har ju dragit undan mattan för flera branscher, till exempel resebolag har drabbats hårt. Så man kan förvänta sig att det kommer att vara bolag som får problem att fullfölja sina åtaganden. Men det behöver inte betyda att det leder till konkurser utan i många fall kan det räcka med att bolagen får anstånd med räntor och återbetalningar tills verksamheten normaliseras.

– Samtidigt har vissa bolag gynnats av coronapandemin. Vi har till exempel obligationer från det danska bolaget Jacob Holm & Sönner i Lannebo High Yield. Bolaget tillverkar skyddsutrustning så som munskydd och antibakteriella våtservetter. Både omsättningen och marginaler har förbättrats kraftigt under krisen.

Hur ser förräntningstakten ut i fonderna i dag?
– De har ju generellt stigit kraftigt som en följd av att priserna på obligationer överlag sjunkit. I Likviditetsfonden är förräntningstakten nu cirka 1,4 procent, i Sustainable Corporate Bond är det cirka 2 procent, i Corporate Bond cirka 2,7 procent och i High Yield cirka 7,5 procent. Alla siffror är som vanligt efter att avgifter är dragna.  

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]