Realtid

Wistrand-advokat krävs på skadestånd

Sara Johansson
Uppdaterad: 30 jan. 2015Publicerad: 30 jan. 2015

Investmentbolaget CSV Invest, ett helägt dotterbolag till det danska börsnoterade bolaget Newcap Holding, stämmer Wistrand-advokaten Kristian Lundius för vårdslös rådgivning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kristian Lundius stäms dels på grund av att han gett felaktiga råd när det gäller ett pantbrev i rollen som juridisk rådgivare till CSV vid förvärvet av Tumba Shopping Yrkesskolan hösten 2008. Men även dels på grund av den rådgivning han gav bolaget efter förvärvet fram till 2010.

Kristian Lundius försvaras av Torgny Wetterberg, från A1 Advokater.

– Vi bestrider ansvar och fakta är fel. Det finns mycket att säga om detta men just nu är detta en lagom kommentar, säger Torgny Wetterberg.

Som rådgivare för CSV fakturerade Kristian Lundius totalt närmare 1,4 miljoner kronor exklusive moms. Vid förvärvet av Tumba Shopping företräddes CSV även av sitt koncernbolag Capinordic.

Säljaren biträddes av Mannheimer Swartling.

För att driva målet mot Kristian Lundius har CSV anlitat advokaterna Viktor Magnell och Kristoffer Stråhl vid advokatbyrån Törngren Magnell. I stämningsansökan mot advokaten anklagar de Kristian Lundius för att han inte sett till att ett pantbrev på 18,75 miljoner kronor frisläppts från Jyske Bank när köpelikviden var betald. Enligt CSV tog han ingen kontakt alls med Jyske Bank och heller inte med säljaren och dess ombud rörande pantbrevet.

Följden av detta blev rättsprocesser där Jyske Bank ställde krav på betalning och att pantbrevet skulle återlämnas.

Magnell och Stråhl skriver vidare att Kristian Lundius gett bolaget felaktig information om att banken inte hade någon giltig pant i fastigheten sedan CSV:s förvärv och övertagande av pantbrevet.

ANNONS

Såväl tingsrätt som hovrätt har funnit att pantbrevet ska utlämnas av CSV till Jyske Bank. Högsta domstolen meddelade inget prövningstillstånd.

Magnell och Stråhl ifrågasätter även att Kristian Lundius biträdde CSV under dessa domstolsprocesser eftersom han hade ett eget intresse i saken som strider mot CSV:s intressen som klient.

Efter att Högsta domstolen valde att inte pröva målet tvingades CSV att lämna över pantbrevet till Jyske bank.

CSV, skriver att om Kristian Lundius hade bedömt rättsläget på ett korrekt sätt så hade han gett rådet att ingå en uppgörelse med Jyske Bank. Detta skulle troligtvis blivit ”betydligt mindre kostsamt” samtidigt hade man undvikit kostnadskrävande domstolsprocesser, uppger CSV.

Investmentbolaget kan ännu inte uppge den slutliga omfattningen av de skador som uppstått.

”Det står emellertid klart att Kristian Lundius är mer lämpad än CSV att bära risken för de aktuella skadorna”, framgår det av stämningsansökan.

Bolaget skriver att Kristian Lundius omfattas av en obligatorisk ansvarsförsäkring och att det dessutom är enkelt för honom att försäkra bort den aktuella typen av risk.

I processen mot Jyske bank har Kristian Lundius även lagt skulden på säljarens rådgivare, Mannheimer Swartling, för den uppkomna situationen och uppgett att CSV hade stora möjligheter att få ersättning för sin skada från Mannheimer.

ANNONS

Bankens fordringar uppgår i dagsläget till drygt 21,5 miljoner kronor, enligt stämningsansökan.

CSV avslutar stämningsansökan med att informera rätten om att motpartens ombud, Torgny Wetterberg, ”inte sällan använder ett uppskruvat tonläge” och skriver att ”det kan förväntas att det aktuella målet inte kommer att utgöra något undantag”.

Ansökningsavgiften till domstolen är ännu inte betald och därför har domstolen ännu inte delgivit Kristian Lundius stämningsansökan. När han är delgiven har han och ombudet Torgny Wetterberg två veckor på sig att lämna in ett svaromål.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]