Realtid

Wall Street under press efter tragiska dödsfallet

En bild på tre män som jobbar på New York-börsen (Wall Street). Mannen i mitten är i tjugoårsåldern, de andra två är medelålders. Alla tre är klädda i mörka kavajer och ljusa skjortor. De tittar på skärmar med börsinformation.
Arbetsvillkoren på Wall Street är ökänt tunga.(Foto: Richard Drew/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 10 okt. 2024Publicerad: 11 okt. 2024

Efter en rad allvarliga incidenter och dödsfall börjar Wall Street se över arbetsvillkoren för unga bankirer. En gräns har satts på max 80 timmar i veckan, men vissa ser det som ett minimum.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Arbetsdagarna för unga bankanställda på Wall Street har länge varit kända för att vara extremt långa och med en press på att leverera stora vinster i en konkurrensutsatt miljö.

Många nyanställda bankirer jobbar över 100 timmar per vecka, men nu införs begränsningar för att minska arbetsbördan, rapporterar Financial Times.

Bank of America har infört dagliga tidrapporter för juniora anställda. Om någon överstiger 80 arbetstimmar i veckan följs det upp av hr-avdelningen.

Missa inte: Kritikstorm efter nytt dödsfall på storbank. Realtid

”Skyddade dagar”

Investmentbanken JP Morgan Chase har också satt en 80-timmarsgräns – även om detta undantas när bankirerna arbetar med viktiga affärer. Båda bankerna har infört så kallade ”skyddade dagar” på helgerna för att ge personalen en chans till vila.

Åtgärderna följer på en tragisk händelse i år då Leo Lukenas, en 35-årig bankman och tidigare elitsoldat, plötsligt dog. Hans bortgång skapade en intensiv debatt om hur arbetsvillkoren på Wall Street blivit ohållbara.

Läs även: Ungas arbetsvillkor ändras efter dödsfall. Realtid

ANNONS
ANNONS

Bankirer tvivlar

”Det är stor skillnad på att arbeta 80, 100 eller 120 timmar i veckan. Att jobba 120 timmar, det är något man klarar av en gång i månaden – max”, säger en tidigare junior bankir.

Samtidigt ser många unga bankirer 80 timmar mer som ett minimikrav än som ett tak.

Peter Orszag, vd på investmentbanken Lazard, menar att vissa juniora anställda är villiga att arbeta hårt om de får intressanta och meningsfulla arbetsuppgifter.

”Många unga bankirer vill faktiskt jobba långa timmar om de får arbeta med spännande projekt”, säger han.

Trots åtgärderna tvivlar vissa på om de nya arbetstidsgränserna kan förändra en inarbetad arbetskultur, konstaterar Financial Times.

Läs även: Uppstickare tar över Wall Street: ”Bankerna underskattade”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS