Realtid

Volatilitet leder till möjligheter

Francis Ellison, Columbia Threadneedle
Francis Ellison, Columbia Threadneedle
Realtid.se
Uppdaterad: 22 mars 2016Publicerad: 22 mars 2016

En turbulent period på marknaden kan ha sina fördelar och skapa köplägen i den europeiska sektorn. Dessutom kan den skrämma bort allt för kortsiktiga investerare, enligt Columbia Threadneedles portföljförvaltare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Turbulensen och volatiliteten på de globala aktiemarknaderna behöver inte vara något negativt. Tvärtom kan den istället ge upphov till bättre investeringsmöjligheter och aktier till väsentligt bättre värderingar, menar kapitalförvaltaren Columbia Threadneedles portföljförvaltare Francis Ellison.

– Volatiliteten kan hjälpa. Aktiemarknaden handlar egentligen om volatilitet och det skapar möjligheter. Vi ser det här som ett väldigt bra köpläge egentligen, säger Ellison i en intervju.
Investerare har dock till större delen inte varit köpsugna och istället backat från aktiemarknaden på grund av en tilltagande oro för den globala utvecklingen och bristen på tillväxt. Men förvaltaren ser detta som ett bra tillfälle att sålla bort de mer kortsiktiga placerarna.

– Jag har varit i branschen i 30 år och det har alltid varit ganska volatilt. Det kan vara så att vi behöver vänja oss mer vid detta och en potentiell Brexit kommer säkert bidra till en större oro, men det kan även innebära mer långsiktiga fördelar. Det kommer skrämma bort kortsiktiga investerare som inte borde vara exponerade mot aktier och istället uppmana de som har en betydligt längre syn på utvecklingen, säger han.

Några av aktiefonderna som haft starkast avkastning under förra året har varit småbolagsfonder. Huruvida de har nått toppen nu och kan utvecklas sämre eller om de är en bättre placering än storbolagsfonder är svårt att sia om, menar Ellison. Det finns faktorer som talar för båda segment.

– Vi gynnades av den starka utvecklingen i small cap-sektorn eftersom vi är en av Europas största småbolagsförvaltare. Europeisk small cap tenderar att vara mer lokalt inriktade och har en mindre exponering mot till exempel olja, så det finns positiva faktorer för en fortsatt god utveckling i sektorn. Men värderingarna för smaåbolag är inte alltid attraktiva så man borde titta på båda områdena. Vi ser goda möjligheter i båda i alla fall, säger han.
Columbia Threadneedle är försiktigt positiv till den europeiska aktiemarknaden för resten av 2016. Europa har generellt sett genomgått en viss återhämtning de senaste 18 månaderna men samtidigt är miljön inte gynnsam för alla bolag vilket innebär att det blir viktigt att välja rätt, menar Ellison.

Förvaltaren undviker att satsa på en speciell trend eller ett tema eftersom risken då är att det leder till en bristfällig diversifiering.
– Dock har vi ganska stor exponering mot konsumentinriktade bolag och läkemedelssektorn eftersom båda affärsområdena erbjuder väldigt många olika produkttyper. Men vi försöker undvika att investera i olja eftersom ingen kan addera värde till den sektorn, säger han.

Centralbankernas penningpolitik och räntorna har präglat finansmarknaderna det senaste året, inte minst i Sverige. Riksbankens senaste räntesänkning kan ha varit ett bra steg att ta men det gör egentligen ingen större skillnad för svenska bolag i längden, menar Francis Ellison. Att hitta rätt bolag handlar sällan om räntor eller vad som händer i Kina.

– För oss handlar det mer om att hitta rätt bolag som kan utvecklas på längre sikt och särskilja sig genom produkter och tjänster. Det har fungerat tidigare och kommer göra det framöver men det innebär inte att vi inte förlorar pengar under svagare perioder såsom de vi upplevde i tidigare i år till exempel.

ANNONS

– Men om det uppstår mer panik på marknaderna på kort sikt så ger det oss en möjlighet att trycka på den gröna knappen istället, säger Ellison.
Avslutningsvis ger han en syn på Brexit-diskussionen som de senaste månaderna fått en allt större närvaro. Som ett bolag som till större delen är brittiskt men med stor verksamhet i Europa och globalt sällar det sig till skaran som ser ett EU-utträde som negativt.

– Kommersiellt sett är det svårt att se några fördelar med att lämna unionen. Vi kan förlora jobba och det kan leda till sämre vinster, samtidigt som vi kan förlora tillgång till vissa marknader. Därför är vi även försiktiga med vilka bolag vi investerar i och huruvida de riskerar att lämna EU, avslutar han.
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS