Realtid

Viveka Hirdman-Ryrberg: "Jag bad till Allah varje morgon"

Viveka Hirdman Ryrberg
admin
admin
Uppdaterad: 10 juni 2021Publicerad: 10 juni 2021

Viveka Hirdman-Ryrberg växte upp i en diplomatfamilj och som barn bodde hon en hel del utomlands, både i forna Sovjetunionen, Storbritannien och Kina. När hon var i förskoleåldern kunde hon tala ryska, men har idag glömt allt. Under perioden i Kina gick hon i mellanstadiet på en pakistansk skola. Ett Kina som var väldigt annorlunda mot idag och slutet som land.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Jag stod där varje morgon tillsammans med finska och amerikanska barn, för det här var precis efter Nixon kommit till Kina för att öppna upp relationerna, och bad morgonbön till Allah, säger Viveka Hirdman-Ryrberg.

Hennes tidiga erfarenheter av andra kulturer och samhällen är det som har format hennes stora samhällsintresse och som senare bidrog till att hon studerade och tog licentiatexamen i nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.

– Som barn hade jag vänner från stora delar av världen, bland annat Ghana, Zambia, Pakistan, Etiopien och USA. Det jag lärde mig var att samtidigt som vi människor är väldigt lika, vi reagerar på liknande sätt när det gäller vad som motiverar oss och gör oss glada, så finns det stora skillnader i hur vi tänker och vad vi värdesätter. Vi behöver bejaka skillnaderna och försöka mötas, eftersom vi lever i en allt mer komplex global värld.

”Näringslivet har en avgörande roll i att bidra till den goda samhällsutvecklingen och skapa möjligheter för många människor”

Efter Handelshögskolan hann Viveka Hirdman-Ryrberg med ett par år som konsult på det som idag är PwC innan hon började på storbanken SEB, där hon jobbade i närmare 30 år innan hon gick vidare till Investor.

– En av de stora fördelarna med en så stor organisation som SEB är att du kan arbeta med så många olika saker och i olika roller och inte fastna i ett spår, säger hon. 

Under de sista tio åren i banken satt hon i koncernledningen och ansvarade för kommunikation och marknadsföring samt hade hållbarhetsansvaret i ledningen. 2018 började hon på Investor där hon har två roller, en som kommunikationschef och en som hållbarhetschef.

– Det breda samhällsperspektivet och ett företags eller banks roll i en vidare bemärkelse hänger ihop, där jag tycker att näringslivet har en avgörande roll i att bidra till den goda samhällsutvecklingen och skapa möjligheter för många människor. Jag vill på något sätt vara en del av de små pusselbitarna som bidrar till en fortsatt bra samhällsutveckling och göra det tillsammans med andra. I mångt och mycket speglar det också Investors syfte att skapa värde för människor och samhället i stort genom att bygga starka och hållbara företag, säger Viveka Hirdman-Ryrberg.

ANNONS

”När man skapar en trygghet i teamet kan alla vara sig själva och på så vis släpps nya tankar och kreativitet fram”

Just att få jobba tillsammans med människor och leda team och få teamet att gemensamt åstadkomma resultat utöver det förväntade är en annan drivkraft som har växt fram under åren. För att lyckas med det behöver främst en trygghet skapas i teamet, menar Viveka Hirdman-Ryrberg.

– Jag tror att vi människor är relativt lika och vill vara en del av något större och bli sedda och bekräftade samt bidra. När man skapar en trygghet i teamet kan alla vara sig själva och på så vis släpps nya tankar och kreativitet fram. Sedan är kombinationen att lyfta blicken och sätta mål längre fram i tiden och samtidigt vara här i vardagen och prestera viktig, och inte bli fast i bara det ena. Det gäller att hitta en balans mellan det långsiktiga och häret och nuet, säger Viveka Hirdman-Ryrberg.

Att inte ha för bråttom, är det råd hon vill skicka med till nyblivna chefer.

– När man är ny som chef har man ofta ett mindre team. Det är bra att börja med att sätta sig och prata med varje enskild medarbetare och samtidigt ägna mycket tid åt att se till att teamet jobbar och träffas ihop för att lära känna varandra.

Ett annat råd är att sätta visionen och målen tillsammans som team.

– Då vet alla vart vi ska. Jag brukar sedan dela upp målen, som ju kanske ligger ett par år framåt i tiden, i åttaveckors sprintar. I varje sprint ser vi vad vi behöver göra under perioden för att nå de långsiktiga målen och när sprinten är klar följer vi upp det vi har gjort och går igenom vad vi ska göra inför nästa sprint.

”Jag tror väldigt mycket på ledarskap som har mycket empati och ser den enskilda individen”

ANNONS

På frågan om vad  föräldraskapet har betytt för henne som ledare svarar Viveka Hirdman-Ryrberg:

– Vi är alla hela människor, men att vara förälder har gjort mig till en än mer hel människa. När man är ung sätter man sig själv i centrum hela tiden, medan föräldraskapet sätter barnen i centrum i den lilla mikrovärld du befinner dig i med allt vad det innebär. Man får en sund distans till sig själv och det påverkar ens ledarskap, säger hon och fortsätter:

– Man säger ibland att vara ledare är att vara som en förälder, men jag tycker att det är lite von oben där man sätter sig själv som bättre vetande. Vi är ju alla vuxna människor. Men däremot har föräldraskapet gett mig en väldigt bra inre stadga och lyhördhet. Föräldraskap är väldigt känslostyrt, samtidigt som man måste hålla huvudet kallt. Jag tror väldigt mycket på ledarskap som har mycket empati och ser den enskilda individen, och en ledare som visar på sin egen sårbarhet. Vi är alla människor med tankar och känslor.

När det gäller hur arbetslivet i stort kommer se ut framöver tror hon att det finns många lärdomar vad gäller arbetsformer efter det senaste årets pandemi med mer flexibilitet och digitalisering.

– Vi är mitt uppe i ett enormt skifte vad gäller teknikomställning samtidigt som vi har stora globala hållbarhetsutmaningar, inte minst på klimatsidan. Här har näringslivet en avgörande roll att med sin starka innovationskraft också komma med fram lösningarna, säger Viveka Hirdman-Ryrberg och fortsätter:

– Förändringstakten är väldigt hög och som enskild individ är det viktigt att tänka på att ta till sig av ny teknik och som organisation och chef behöver du investera i kompetensutveckling för dina medarbetare. Hållbarhet är en affärsfråga och med det menar jag det breda hållbarhetsperspektivet, med miljö och klimat, det sociala området inklusive mänskliga rättigheter och ekonomisk styrning, och integrera det i affärsmodellen. Det handlar om att säkra den långsiktiga konkurrenskraften för företaget.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS