Turerna kring Vismas bud har vållat konflikt bland Fortnox ägare. Nu ställs extrastämman in på budmotståndaren Olof Hallrups initiativ. "Det hade inte kunnat resultera i något mer än tidsspillan för alla inblandade".
Vill samarbeta med Visma om Fortnox
Mest läst i kategorin
Fortnox storägaren Olof Hallrup har till skillnad från resten av styrelsen i bolaget varit motståndare till Vismas uppköpsbud. Han har personligen drivit en kampanj för att få bolagets övrigare ägare att avstå Vismas bud.
I mars begärde Hallrup en extra bolagsstämma för att få till stånd ändringar i styrelsen. Nu har han backat och återkallat sin begäran.
– Efter att ha kontrollerat röstlängden insåg jag att det var ganska meningslöst. Om jag hade föreslagit förändringar i styrelsen hade jag med all sannolik blivit nedröstad, säger Olof Hallrup till Realtid.se.
Vismas bud var villkorat med att hälften av ägarna tackade ja. Dit har Visma, trots Hallrups motstånd, nått med råge. Bolaget har meddelat att nästan 70 procent tackat ja.
– Går budet igenom så har Visma åtminstone 68 procent, så vitt jag kan förstå. Och då blir det en förändring i styrelsen i alla fall. Så man kan säga att det var av rent processekonomiska skäl jag drog tillbaka begäran. Det hade inte kunnat resultera i något med än tidsspillan för alla inblandade.
Vad tänker du göra med dina aktier nu då?
– Jag har en tanke på att behålla dem och söka ett samarbete med Visma. De har en rätt lång historik och kunnande om uppköp och det finns likartade fall i deras portfölj. Jag har ambitionen att vi ska vara snabbfotade och entreprenöriella. En förhoppning och tanke är att Visma ska låta oss fortsätta att vara det. Då skulle det vara en väldigt bra lösning för min del.
– Skulle Konkurrensverket inte godkänna affären eller driva det i rätten, då är jag fullt beredd att ta mitt ägaransvar i ett fristående bolag. Det vill säga fortsätta där vi var innan.
Extrastämman skulle ha hållits i morgon. Samtidigt skjuts den ordinarie bolagsstämman upp från den 13 maj till slutet av juni. Skälet är att bolaget vill invänta Konkurrensverkets granskning av affären.