RealXiq, tidigare Granitporten, sammanställer nu de motkrav bolaget har på advokat Thomas Lindwalls byrå som begär bolaget i konkurs. ”Jag är i princip motståndare till tvister och strider men i bland blir man tvungen”, säger styrelseordföranden Peter Wittsten till Realtid.
"Vill omförhandla förlikningsavtalen”
Mest läst i kategorin
Granitporten som just nu är i en fas där bolaget byter namn, till RealXiq, och delvis inriktning samt tar in kapital för en expansion står fortfarande i strid med advokat Thomas Lindwall och hans advokatbyrå. Advokatbyrån har lämnat in en konkursansökan, vilket Realtid.se tidigare berättat om och fastighetsbolaget har i sin tur svarat i ett pressmeddelande. Nu svarar styrelseordförande Peter Wittsten på Realtid.ses frågor kring striden:
Det här är en tvist som uppstått under hösten 2016 som vi dessvärre inte kunnat lösa utan den här konkursansökan från Lindwall & Partners. Men vi får hantera det med den utgångspunkt som vi har nu. Vi har ännu inte fått några förelägganden från tingsrätten.
Av pressmeddelandet som skickades ut strax efter att konkursansökan lämnats in till Stockholms tingsrätt framgår det att RealXiq har motkrav som överstiger Lindwalls krav som för tillfället uppgår till 387.500 kronor samt 122.191 kronor till Thomas Lindwalls andra bolag Pronostra.
– Det är vår uppfattning och vi håller på med att sammanställa kraven och vi har anlitat advokat Hans wagner i Stockholm. Han håller på att sammanställa de underlag som kommer från bolaget.
Från handlingarna som advokat Thomas Lindwall lämnat in till domstolen som bevis för att fastighetsbolaget borde gå i konkurs framgår det att det ingåtts två förlikningsavtal där flera överenskomna summor inte betalats.
Ni har skrivit under två förlikningsavtal?
– Det är korrekt. En ny styrelse skrev under dessa avtal precis innan nyår och sedan har vi upptäckt saker som också gör att vi vill omförhandla dessa. Det har vi ännu inte tagit upp utan det kommer i en andra fas.
Är det där ni kommer med motkrav?
– Motkraven ligger från 2016. Det är ju en relativt ny styrelse som kommit in sedan den 31 oktober som dessvärre inte var insatt i alla detaljer från den sista månaden. Det är därför vi har anlitat en advokat som kan hålla kontroll på oss och styra oss och sammanställa saker och ting så att det blir korrekt och väl, riktigt underbyggt och dokumenterat.
Finns det ett hot att ni kommer att gå i konkurs?
– Nej, det känner jag inte. Vi har reserverat det belopp som framgår av konkursansökan. Det är upp till oss inför tingsrätten att visa att vi kan hantera detta.
Kommer ni efter detta ha fler strider med Thomas Lindwall?
– Det vet jag inte, det kan jag inte svara på. Jag är i princip motståndare till tvister och strider men i bland blir man tvungen till att ta det och vi ska försöka lösa det här så snabbt det går.
Granitporten som ändrat namn till RealXiq meddelade så sent som den 16 mars att bolaget skrivit ett Letter of intent med ett investmentbolag och mottagit en teckningsanmälan motsvarande 3,76 miljoner kronor i en pågående nyemission.
Bolaget sökte kapital i en emission där teckningsperioden avslutades i mars 2017. Målet var att ta in drygt 12 miljoner kronor. Villkoret för att emissionen skulle gå igenom var dock att teckningsnivån skulle uppnå 25 procent, vilket uppnåddes efter ovanstående teckningsanmälan.
Syftet med emissionen var ”en kraftig expansion”. I memorandumet uppges prognosen för 2017 som är en nettoomsättning på 60 miljoner kronor, vilken ska öka till 92 miljoner året efter och 114 miljoner kronor året efter det. Rörelseresultatet ska uppgå till 10,3 miljoner kronor och öka till 32,9 miljoner kronor och året efter det till 43 miljoner kronor.
I styrelsen för RealXiq sitter Peter Wittsten som ordförande och Peter Hagerman och Peter Lilliehöök som styrelseledamöter. Ingvar Mireau är vd för bolaget.
Peter Wittsten äger privat och genom bolag 4.010.000 aktier i bolaget. Peter Hagerman inklusive familj äger 553.000 aktier i bolaget. Peter Lilliehöök inklusive familj och genom bolag äger 553.000 aktier i bolaget och vd Ingvar Mireau privat äger 170.000 aktier i bolaget, enligt memorandumet.
De fem största aktieägarna före nyemission var Luftman AB som äger 62 procent, Krobelus AB som äger 10 procent, Angels Equity International Ltd som äger 9 procent, JKW Försäkringar AB som äger 9 procent och Thomas Lindwalls bolag Pronostra AB äger 3 procent av bolaget.