Daniel Daboczy, vd för Technicorum, undersöker nu tillsammans med Realtid framtiden för journalistiken och kikar på den nya ekonomiska vertikalen som NFT:er möjliggör.
Vill du äga lite internethistoria? Köp den här artikeln!
Mest läst i kategorin
Jag har tillsammans med Realtid tagit fram detta experiment där jag skriver om NFT:er. En artikel som vi nu NFT:ar. Bud läggs på NFT- auktionssajten Open Sea.
Jag tror nämligen att NFT:er kan vara en del av framtiden för journalistiken då den skapar en ny ekonomisk vertikal, och genom att applicera ”learning-by-doing” så ackumulerar vi kunskap och erfarenhet som vi därefter kan använda för att utveckla våra verksamheter och därtill adderar ett ben som leder till kvalitativ och oberoende journalistik som inte skall vara beroende av clickbates. Så just nu kan du vara med och skapa historia.
Auktionen startar i dag, fredagen den 28 maj, på Open Sea klockan 9 och kommer att pågå i fjorton dagar.
Du når auktionens på svenska här >>
Du når auktionen på engelska här >>
Förutom denna artikel, som du kommer att äga – om du vinner budgivningen – så kommer du även att få några timmars rådgivning med mig avseende krypto, NFT:er, ITO/ICO:s, tokenized crowdfunding eller tillämpning i din bransch eller vertikal.
Och din fråga är kanske: Kommer jag verkligen äga denna artikel? Och svaret är ja, du kommer att äga denna artikel och du kan göra vad du vill med den, självklart efter att du konsulterat med oss först.
Men så undrar du kanske, men vad ska jag med den till? Och svaret är såsom med allt annat, varför ska du köpa dyra ”skins” i ett spel om du inte behöver dem? Men om du är gamer och vill ha fina ”skins” så betalar du gärna för dem.
Tänk på samlaren som köper ett samlarkort eller en vara på auktion, denne köper främst för att äga produkten, men även – eller kanske, framför allt för att han/hon tror att varan har ett framtida värde.
Givetvis tror jag inte att en artikel skriven av mig, kan bli värt miljoner, men tänk om ;). Och i denna mening kan vi konstatera en annan fundamental utmaning för den unga NFT-industrin, nämligen bara för att du skapar en NFT och lägger den på en auktionssajt kommer den sannolikt inte att säljas för 68 miljoner dollar som Bleepyys NFT såldes för. Det är inte ens säkert att någon bjuder en krona ens.
”Men om du vill äga lite internethistoria eller lära dig om NFT:er och krypto så är detta ett gyllene tillfälle. Dessutom får du ju även några timmars kryptorådgivning med mig som kanske leder till en idé som revolutionerar ditt bolag eller din industri.”
Bara för att jag vill sälja något på E-bay så är det inte säkert att jag får köpare. Samma sak här. Bara för att vi erbjuder detta så är det inte säkert att denna NFT är värt något för någon. Men om du vill äga lite internethistoria eller lära dig om NFT:er och krypto så är detta ett gyllene tillfälle. Dessutom får du ju även några timmars kryptorådgivning med mig som kanske leder till en idé som revolutionerar ditt bolag eller din industri.
Internet har gjort det möjligt för säljare av produkter att nå nya grupper globalt genom plattformar som E-bay, Tradera och Amazon med flera. Även kreatörer har haft plattformar som Etsy, Fiverr etc för att sälja på och nå nya kunder. Dessa och tusentals andra plattformar har funnits i över 20 år nu, så varför är NFT:er helt plötsligt högintressant?
Ett antal viktiga faktorer påverkar denna NFT-rusning. En huvudfaktor är att kryptovalutor ännu inte kan användas brett för att handla varor med online eller offline och många sitter på orealiserade vinster. En annan faktor är de förmögenheter som skapats i det tysta genom de senaste tolv månadernas intressanta utveckling inom kryptoområdet.
En annan faktor är att många vill vara först med något på grund av den framtida potentialen och dess potentiella värdeökning. Och den absolut viktigaste faktorn är att man nu, kan paketera (nästan) vad som helst och göra den till en NFT och erbjuda den för köp eller via bud online. Och det är denna ”vad som helst” som blivit högintressant för kreatörer såsom musiker, konstnärer, filmmakare, skribenter, idrottsmän med flera.
När du kan paketera vad som helst börjar fantasin arbeta och man inser att världen i mångt och mycket är uppbyggt på det vi kallar ”slutprodukter”, en färdig tavla, en färdig låt, en färdig film, en färdig text….Hittills har man främst kunnat paketera och sälja slutprodukter. Men tänk om en process, en metod är intressantare än slutprodukten? Fråga vilken reklamare som helst så vittnar hen om att första pitchen till kund var magisk och slutprodukten oftast en blek kopia på grund av för många åsikter, viljor, kompromisser eller versioner.
Fråga en konstnär och denne berättar om tankar, metoder, processer som är högintressanta, men som hittills inte har kunnat paketeras och säljas. Fråga en musiker som måste gå genom gate keepers för att släppa en låt och hur frustrerande det kan vara och hur tacksamma de nu är för NFT:erna och de möjligheter de börjar ana. Jag personligen vill gärna köpa en låt eller film, men det skulle vara så mycket intressantare att de-facto äga sin favoritreplik i en Star Wars-film, refrängen i en låt, sin favoritscen i en film eller köpa en låt av en artist som ännu inte slagit igenom.
Om du på riktigt vill förstå NFT:er så måste du först acceptera att du inte till fullo kan förstå det ännu, helt enkelt för att vi inte är där ännu. Tekniken finns där, succéförsäljningar har dokumenterats, men fortfarande liknar paketeringar och försäljningar av NFT:er de befintliga systemen. Men om du föreställer dig att kryptovärlden och NFT:er just nu befinner sig ungefär där internet befann sig 1996, då förstår du att möjligheterna är vidöppna och att vi är bara i början.
Just nu kan vi omöjligt föreställa oss allt det nya som kommer att uppfinnas med denna teknik och metod.
Ungefär som 1996, tekniken fanns där, ingenjörerna och de tidiga pionjärerna hade visioner – men ingen kunde ana hur världen skulle förändras på väldigt kort tid och hur internet blev en extrem möjliggörare för revolutioner, teknik, ekonomier, kunskapsinhämtning, kommunikation och nya produkter och tjänster. På samma sätt bör du i detta läge lusläsa allt om tekniken, förbereda dig och givetvis ha en kryptostrategi, oavsett om din kryptostrategi just nu är att avvakta och inte ha en tydlig strategi.
Hur bjuder du på denna NFT?
NFT:n är i praktiken ett ägandebevis av denna artikel, en kopia av denna artikel samt ett kontrakt som stipulerar ditt ägande och dina åtagande mot mig och Realtid som ”kreatörer.”
Dessa filer kommer att ha en unik blockchainkod som läggs på en NFT- auktionssajt som heter Open Sea. Open Sea kan liknas med Tradera, men fokuserar primärt på NFT:er.
Du når auktionens på svenska här >>
Du når auktionen på engelska här >>
Det finns ett antal ganska stora plattformar redan som visar otroliga siffror (Se bild). För att bjuda måste du ha en kryptoplånbok dit du överför kronor genom exempelvis svenska BTCx eller Safello.
Meta Mask Wallet kan du installera på en minut genom ett plug-in i Chrome och den duger alldeles utmärkt för detta ändamål denna gång, men se alltid till att du har säkra ”wallets” med minst tvåstegsauktorisering. När du bjuder så blir kontraktet låst och om du vinner auktionen överförs ägandet av vår NFT (det vill säga denna unika blockchainkod) till din wallet. Redan här har NFT-auktionstekniken stora övertag över de metoder som exempelvis E-bay eller Tradera idag använder vid budgivning.
Sedan bör du göra det som många inom kryptovärlden gör, ”HODLA”, det vill säga sitt still i båten och sälj inte. När du äger denna NFT kan du potentiellt se en värdeökning och du kan även sälja den vidare.
Om du tycker att detta är spännande eller vill lära dig mera om krypto eller NFT:er, eller tycker att denna NFT är värd ett bud så är du välkommen att skapa lite historia här, eller bara titta på och njuta av, vad vi tror är en liten historisk händelse.
Auktionen startades i dag, fredag den 28 maj, på Open Sea klockan 9 och kommer att pågå i fjorton dagar. Kom ihåg att du måste se till att ha tillräckligt med ethereum i din cryptoplånbok innan du kan bjuda.
Daniel Daboczy
Vd, Technicorum
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.