Betalbolaget behåller sitt huvudkontor i Visby – vilket varit viktigt. "Vår företagskultur bottnar i den gotländska entreprenörsandan", säger bolagets vice försäljningsdirektör till Realtid.se.
Viktigt för Payex stanna på Gotland
Mest läst i kategorin
På onsdag morgon stod det klart att Swedbank köper Gotlandsföretaget Payex med huvudkontor i Visby – och som fram tills nu varit helägt av grundaren och gotlänningen Max Hansson.
Payex grundades 1972 och är i dag ett renodlat betallösningsbolag. Som Realtid.se berättat ska det drivas vidare som ett helägt dotterbolag till Swedbank. Samtliga 500 anställda blir kvar. Hälften av dem arbetar på huvudkontoret på Gotland. Övriga återfinns på filialerna i Danmark och Norge.
Vuxit organiskt
Det har varit av central betydelse att behålla verksamheten på Gotland, enligt Lisa Forsström, tf vice president sales & marketing, på PayEx.
– Vi är ett privatägt bolag som vuxit organiskt genom åren. Genom försäljningen vill vi stärka vårt varumärke, samtidigt som vi behåller Visby som centrum för utveckling och produktion. Det har varit viktigt för oss eftersom Payex har en stark företagskultur som bottnar i den gotländska entreprenöriella andan som vi kombinerar med service och innovation på ett bra sätt, säger Lisa Forsström till Realtid.se.
"Långt förlutet med banken"
Genom att bli en del av Swedbank-koncernan hoppas Payex kunna utveckla sina digitala lösningar. Att bolaget såldes till just den banken beror delvis på att de har samarbetet sedan långt tillbaka, enligt Lisa Forsström.
– Vi kompletterar också varandra bra. Vi besitter expertis och kunskap inom betallösningar och är starka på den digitala sidan, medan Swedbank är starkt på den "fysiska" sidan. Men vad exakt som gjorde att valet föll på Swedbank måste vår grundare Max Hansson svara på själv, säger Lisa Forsström, tf vice president sales & marketing.
Vad säljs Payex för?
– Det är en fråga mellan Swedbank och säljaren så det kommunicerar vi inte. Det är det man val gjort. Vi har ingen vidare motivering.
Nu ska finans- och konkurrensmyndigheterna i Sverige, Norge och Danmark utreda om affären kan godkännas. Den processen väntas ta tre månader, enligt Lisa Forsström,
2015 redovisade bolaget en nettoomsättning på 695 miljoner kronor och gjorde en vinst på närmare 80 miljoner kronor.
Så affären kan gå i stöpet?
– Ja, i teoin. Men vi har gjort ett grundligt förarbete så inget talar för det.
Realtid.se har sökt grundaren Max Hansson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.