Kollektivavtal, ofördelaktiga villkor och tjänstepension. Det är mycket att tänka på innan man skriver under ett anställningsavtal.
Viktigt att tänka på med anställningsavtal
Mest läst i kategorin
Känslan av att ha landat ett nytt jobb är härlig! Så härlig att det är lätt hänt att man skriver på sitt anställningsavtal utan att noga syna villkoren. Här tipsar Finansförbundets förbundsjurist Viktor Källqvist om vad man ska tänka på.
Det viktigaste, betonar han, är att kolla att arbetsplatsen har kollektivavtal. Då är grundläggande villkor som semester, arbetstid, övertid och tjänstepension reglerade.
Ett kollektivavtal kan dessutom ge andra fördelar, till exempel kortare arbetstid, mer semester, mer föräldrapenning och övertidsersättning.
– Saknas kollektivavtal ska du kräva likvärdiga villkor ändå, men då måste de stå inskrivna i ditt anställningsavtal. Be gärna ombudsmännen i fackliga rådgivningen om hjälp innan du skriver på, säger Viktor Källqvist.
viktork_150.jpg
Ofördelaktiga villkor ska man ta upp innan man skriver på, för det är svårt att ändra villkor och lön i efterhand. Det är bara om man blivit anställd under en felaktig anställningsform som det går att rätta till. Kolla därför noga att att anställningsavtalet innehåller rätten till lönesamtal varje år, annars har du ingen självklar rätt att höja lönen framöver.
Vidare gäller att tillsvidareanställning ska vara standard och visstidsanställningar får bara vara tillfälliga.
– Om du till exempel har jobbat som visstidsanställd under en period bör du inte behöva börja en annan, liknande tjänst som provanställd – arbetsgivaren har ju redan haft chans att pröva dig.
Sist men inte minst får man inte glömma tjänstepensionen. Det handlar om mycket pengar som avsätts varje år.
– Högre lön är ju så klart trevligt just nu, men pensionen spelar minst lika stor roll och avgör hur din framtida livskvalitet kommer att se ut. Det paradoxala är att de som är yngst på arbetsmarknaden ofta är de som bryr sig minst, samtidigt som de sannolikt är de som berörs mest av pensionsvillkoren, säger Viktor Källqvist.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.