Realtid

”Vi vill förknippas med god kunskap och insikt”

Peter Elam Håkansson, ordförande på East Capital.
Sara Johansson
Uppdaterad: 31 maj 2019Publicerad: 31 maj 2019

East Capital får ytterligare ett ansikte utåt när Anders Borg kliver in som rådgivare till bolaget. East Capitals ordförande och grundare Peter Elam Håkansson ser fram emot att arbeta med den tidigare finansministern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidigare i veckan kom nyheten att den tidigare finansministern Anders Borg blir rådgivare för East Capital där han ska delta i arbetet med att analysera utsikter för världsekonomin med fokus på globala makroekonomiska-, politiska- och sociala trender.

– Det är superspännande. Han har bred kunskap om vad som händer i världen och bra perspektiv och har han en djup kunskap om emerging markets både genom stort intresse men också genom att han har arbetat som rådgivare för andra organisationer som har verksamheter i dessa länder. Han har även kontaktnät i hela världen. Detta ser vi verkligen fram emot, säger Peter Elam Håkansson till Realtid.

Anders Borg har tidigare varit penningpolitisk rådgivare till Riksbanken och har varit styrelseledamot i bolag som Kinnevik och Millicom. Han ingår idag i styrelserna för Nordic Entertainment Group (NENT) och Stena International samt är senior rådgivare till bland andra IPsoft, Kinnevik och MTG.

Peter Elam Håkansson berättar att diskussionerna om Anders Borgs roll som rådgivare för East Capital har vuxit fram.

– Vi har känt varandra och detta har vuxit fram, att vi inte bara ska träffas på flygplatser och konferenser utan vi kanske även ska göra något konkret tillsammans.

East Capital, som grundades 1997, är specialiserad på tillväxt- och frontiermarknader och förvaltar 33 miljarder kronor i aktier och fastigheter för en internationell investerarbas av institutioner. 

Hur påverkas era investeringar av sanktionerna mot Ryssland?
– Det påverkar ju marknaden. Vi har sett att värderingen har varit och är fortfarande ganska låg eftersom det finns en hel del investerare som är oroliga att investera i Ryssland.

– Men man ska komma i håg: vad är det som är sanktionerat egentligen. Det är att ta in primärkapital i vissa bolag i Ryssland.

ANNONS

Peter Elam Håkansson berättar hur East Capital arbetar med hållbarhet i länder som Ryssland.

– Det finns väldigt många bolag som vi tycker jobbar på rätt sätt. Vi vill att våra kunder ska dra nytta av den kunskapen som vi har att välja de bolag som hållbara även i lite svårare länder. Hela världen är komplex på många sätt och vis. Det gäller att hitta entreprenörer som man kan lita på och bolag man kan lita på. Det tillhör vår affärsidé att försöka hjälpa investerare att hitta rätt.

Hur gör ni för att finna hållbara bolag och säkerställa att de verkligen är hållbara?
– Det handlar mycket om att vara på plats. Vi har kontor i Ryssland sedan 2006 och det är samma i Hong Kong. Vi jobbar med att finnas på plats och lära känna ägarna och de bakom bolagen. 

– Det handlar mycket om att skilja ”the good guys from the bad guys”. Det finns inget bättre sätt än att sätta sig ned och diskutera med dem om hur de ser på sitt företag. När jag får en årsredovisning i handen letar jag alltid fram till den sidan som handlar om aktieägarlistan och går igenom vilka som äger bolaget och går igenom vilka jag känner och om jag litar på dem och de som jag inte känner till tar jag fram information om.  För mig är det grundsynen på hållbart ägandet. Hittar man de entreprenörer som verkligen är duktiga som verkligen vill driva ett bolag framåt så får man mycket på köpet. 

Han menar att om corporate governance fungerar väl, så vet man oftast hur de anställda behandlas och hur bolaget agerar i samhället, att de följer lagar och regler som finns på plats. 

East Capital investerar även i Kina dels via fonden East Capital China Environmental. Investeringarna sker i bolag vars produkter, tjänster, teknik och infrastruktur bidrar till hållbar utveckling och lösningar på miljöproblemen i Kina.

– Det handlar framförallt bolag som är noterade på Shenzhen-börsen, men även Shangahai, och även här är det entreprenörerna som vi är ute efter. Vi har en speciell fond som jobbar just med att finna bolag som löser miljöproblem med ny teknik just för att göra lite nytta. Det är en blandning av en impactfond och en ssustainability-fond.

Hur påverkar ni av handelskonflikten?
– Det ser vi mest på global basis, hur man ser på marknaden. Vi är väldigt mycket bolagsfokuserade och om man tittar på kinesiska börsen som sådant så är endast 20 procent som består av exportbolag. Sedan är det väldigt stora indirekta konsekvenser när sådana här saker händer, det smittar av sig på andra och tredje led.

ANNONS

Hur ser framtiden ut för investeringar i emerging markets?
– Om man vill investera på lång sikt vilket jag tycker att man ska göra, så ska man göra det där det verkligen finns goda förutsättningar för att finna tillväxt. Tittar man på 10,15 och 20 års sikt så är förändringen tydlig. Det ger en betydligt starkare tillväxt i dessa länder. Jag är övertygad om att man ska vara exponerad mot dessa marknader. Sedan är frågan hur mycket man ska ha, men man ska absolut ha en del av sitt långsiktiga sparande här.

Vilka är riskerna?
– Den stora risken är att det är volatila marknader, det svänger upp och ned. Men tittar man på tio års sikt så kommer det att gå upp. Det är faktiskt så att 35 procent av världens BNP är i emerging market-länder och det är bara 12 procent av världens börsindex som är i tillväxtländer. Det är en ganska stor diskrepans däremellan.

Hur kommer 2019 fortsätta?
– Det har varit ett fantastiskt bra år hittills. Det har varit ett av våra bästa någonsin när det gäller absolut och relativ performance, det vill säga hur vi har gått mot index. Vi håller en ganska ordentlig marginal och det bygger på att de bolagen som vi gillar, det vill säga kvalitetsbolag med starka balansräkningar och starka resultaträkningar, tydliga ägare och ägare som vi kan lita på har varit i fokus. Vi har varit på de marknader som vi gillar. Vi tror att det kommer gå hyggligt resten av året. Det kommer nog inte gå upp riktigt lika mycket som det har gjort i början av året men det finns förutsättningar för ett bra år.

Anders Borg är även delägare i Lysa, som har tagit fram en plattform för robotrådgiving. Detta kan innebära att Lysa pressar fondavgifterna rejält jämfört med traditionella fonder trots att inte risknivån ökar.

Är det något som kommer påverka East Capital?
– Vi har fonder som en del av vårt utbud. Vår stora verksamhet är mandat för institutioner. Men det är klart att hela branschen har en prispress i nuläget och det är naturligt att vi kommer ha lägre avgifter inom sinom tid.

Vad tror du Anders Borg kommer göra för ert varumärke?
– Vi vill ju förknippas med god kunskap och insikt. Det tycker vi att han står för.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS