Realtid

"Vi tror på ett bättre år"

Realtid.se
Uppdaterad: 08 mars 2016Publicerad: 08 mars 2016

Antalet transaktioner når inte några rekordnivåer det här året men om marknaderna är någorlunda stabila blir det ett starkt år, menar EY-chefen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idag släppte rådgivnings- och revisionsföretaget EY sin senaste rapport Corporate Transactions Trends där temat som lyste starkast var att avyttringar steg medan förvärv minskade. Medan förvärven minskade med 13 procent noterades de största siffrorna sedan 2007 för avyttringar.

Trenden beror på ett gynnsamt klimat med höga prisnivåer på tillgångar men även på ändrade strategier hos några av de stora bolagen, säger Pär-Ola Hansson, ansvarig för Transaction Advisory Services för EY i Europa, till Realtid.se.

– En del större företag valt att ändra sin strategi och ett tydligt exempel på det är Telia som drar tillbaka några av sina globala ambitioner till en nordisk/baltisk verksamhet och har flaggat för att avyttra en del av sin Östeuropeiska och Centralasiatiska verksamhet. Även inom en del industriföretag är man i ett läge där man tittar över sin portfölj och befinner sig mer i fasen där man omstrukturerar sin verksamhet i stället för att ha en offensiv förvärvsstrategi. Anledningarna i stort är individuella men sedan finns det en hel del som fortfarande är aktiva med förvärv, som Assa Abloy som vill fortsätta växa genom kompletterande förvärv och ser det som en del av sin strategi, säger han.

Förra året avslutades starkt med ett sista kvartal där en hel del förvärv genomfördes, efter två ganska svaga kvartal innan. Ökningen i aktivitet är säsongskopplad där det finns en generell trend bland företag att avsluta affärer innan midsommar och framför allt innan jul.

– Sedan är sådana här processer långa och ett förvärv kan ta 6 till 12 månader att genomföras och en avyttringsprocess kan i många fall ta ännu längre. Ibland blir det timingmässigt så att det faller i slutet av året, säger Hansson.

Som även nämndens i rapporten så är EY positivt inställt till aktivitetsnivån för 2016, även om det flaggas för en del orosmoment.

– Med tendenserna som vi såg i slutet av förra året så är det en hög aktivitet på marknaden. Blir det inga större förändringar och händelser i form av större konflikter eller marknadsproblem så tror vi på ett bättre år. Vi har en positiv syn, säger Hansson.

Sakerna som orsakar viss marknadsoro är de vanliga, med låg tillväxt i Kina, pressade råvarupriser och volatila aktiemarknader.

ANNONS

Borde inte orosmolnen göra att aktiviteten avtar för att företagen blir mer försiktiga och avstår från större affärer?

– Absolut, men sedan är frågan hur mycket av det här är diskonterat i företagens strategi. Vi tror inte på samma nivåer som 2007-2008, då det var en sådan hype att vi såg nästan 200 transaktioner. Den typen av marknad ser vi inte nu. Men det här är ett viktigt verktyg för företagen att arbeta med och få mer tillväxt så man kan inte bortse från det här. Även om Kina har en svag tillväxt så kan man titta på andra marknader för. Vissa länder i Afrika börjar bli intressanta. Det är fortfarande en liten del av världsmarknaden så det kommer inte påverka dessa nummer i större omfattning men likväl så kommer man att titta på tillväxtmöjligheter där de kan tjänas. Indonesien är ett annat sådant område, bara för att nämna några till.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS