Realtid

"Vi rekommenderar våra kunder att vara investerade i minst fem år"

Ingen fond är immun mot nedgångar ett visst år, säger Carl Grevelius på Rhenman & Partners.
Ingen fond är immun mot nedgångar ett visst år, säger Carl Grevelius på Rhenman & Partners.
admin
admin
Uppdaterad: 11 apr. 2019Publicerad: 11 apr. 2019

Att investera i sjukvård och mediciner kan tyckas riskabelt. Men prisvinnande hedgefondförvaltaren Rhenman & Partners drar full nytta av en kombination av finansiell och medicinsk expertis.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hedgefonder har fått mycket kritik under senare tid. Inte minst eftersom 2018 generellt var uselt. Avkastningen var i många fall sämre än de stora aktieindex samtidigt som avgifterna är höga. Men Rhenman & Partners går åtminstone lite grann mot strömmen. Kapitalförvaltaren blev på onsdagskvällen utsedd till vinnare vid årets upplaga av Nordic Hedge Awards. Sektorfonden Rhenman Healthcare Equity L/S är över fem år den bäst avkastande nordiska hedgefonden bland samtliga nordiska hedgefonder (172 st).

– 2018 hade vi negativ avkastning, ner 5 procent. Därför vann vi inte årets pris. Men vi har haft en stark utveckling tidigare, så vi vann femårspriset. Sedan starten 2009 har vi gått upp 19 procent i genomsnitt, säger Carl Grevelius, Founding Partner på Rhenman & Partners.

I klassen ”Nordic Equity Focused Hedge Fund”, hedgefonder med aktieinriktning, har Rhenman Healthcare Equity vunnit såväl 2017 som 2014, 2013 och 2012.

Sparsajten Placera gjorde häromdagen en genomgång av hur hedgefonderna har presterat i år. Rhenman Healthcare Equity är upp 18 procent och Rhenmans bredare Global Opportunities L/S är upp 16 procent.

– Ingen fond är immun mot nedgångar ett visst år. Vi rekommenderar våra kunder att vara investerade i minst fem år, då är sannolikheten god för en bra utveckling.

Avgiftsstrukturen för hedgefonder har fått mycket kritik på senare år. Hur ser du på det?

– Visst tar vi en vinstanstandel av uppgången, vi har en ”performance fee” på 20 procent. Det är kutym i hedgefondbranschen.

Hur kommer det sig att just Healthcare Equity har gått så bra?

ANNONS

– Henrik Rhenman, som är ansvarig för fonden, har investerat i hälsovård i över 25 år och blivit sektorn trogen. Vi har inte stött på någon som har samma erfarenhet av en och samma sektor.

– Dessutom samarbetar vi med ett vetenskapligt råd. Det gör att vi inte bara har finansiella analytiker utan också ena foten inne i den akademiska världen.

Rådet består av en rad professorer, de flesta från Karolinska institutet. Det leds av Sten Nilsson, professor i Onkologi, och knuten till Karolinska institutet. Passiv medlem är Rhenman & Partners styrelseordförande Hans Wigzell, som har varit rektor på Karolinska institutet och ordförande i Nobelkommittén för Nobelpriset i medicin. Rådet träffas en gång i kvartalet och var och en får i förväg ett antal ämnen som ska diskuteras.

– Det är hög klass och viss konkurrens i rådet, så alla vill vara väl pålästa, säger Carl Grevelius.

– Vi anser att sektorn i sig har medvind. Det finns många megatrender som att medellivslängden blir allt högre och att välståndet i världen ökar.

Fonden väljer hårt bland de bolag man investerar i och bygger helt på aktier – runt 120 procent, genom att fonden har möjlighet att ta lån och därmed köpa ytterligare aktier.

Investeringarna sker brett inom hälso- och sjukvårdssektorn. Framför allt i bolag i västvärlden, inte minst amerikanska företag varav många har exponering mot tillväxtmarknaderna.

När det gäller mediciner är det ofta riskabelt, det är svårt att på förhand veta vad som kommer att gå bra eller inte. Hur resonerar ni där?

ANNONS

– Vi är väl pålästa om vad bolagen gör. Vi investerar inte förrän FDA har gjort sitt godkännande. När godkännandet väl kommer är det nästan en licens för att trycka pengar. Uppgångsresan kan vara i flera år.

– På motsvarande sätt, om ett bolag får nej kan aktiekursen sjunka drastiskt. Men vi ser längre än till enskilda kvartal, till skillnad mot många amerikanska investerare. Då kan vi vara där och bottenfiska för att vi ser andra värden i bolagen.

Eftersom det var en nedgång förra året, innebär det ett utflöde av kapital?

– Nej, tvärt om. Förra året hade vi ett nettoinflöde, det var på mer än 100 miljoner kronor, säger Carl Grevelius.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]