Fundedbyme fortsätter att gå med förlust. Men vd:n Daniel Daboczy är ändå optimistisk. Målet är att ta in cirka 20 miljoner kronor i år och vända till vinst 2018. Bolaget siktar också mot börsen och expansion i norra Europa. "Jag har vuxit som ledare och vi arbetar mer strukturerat", säger vd:n till Realtid.se.
"Vi måste visa att vi kan tjäna pengar"
Mest läst i kategorin
Realtid.se rapporterade på tisdagen att crowdfunding-bolaget Fundedbyme fortsatt går med stor förlust. Men Fundedbyme:s vd Daniel Daboczy låter inte nedslagen för det när vi når honom på telefon.
Daniel Daboczy mer förhoppningsfull och optimistisk om framtiden, än någonsin.
– Jag har vuxit som ledare samtidigt som affärer på plattformen stänger på rekordtid. Vi har även tillväxt i andra länder och dessutom en börskompetent styrelse. Vi arbetat generellt mer strukturerat. Så jag har aldrig varit så förväntansfull som nu, säger han till Realtid.se.
Han tillägger att målet om att visa svarta siffror och nå breakeven under 2018 ligger fast.
– Det skulle ge ett lugn i bolaget och därför det vi jagar. I likhet med många andra startups måste vi visa att vi kan tjäna pengar. "Show me the money", är budskapet från investerare idag.
Vill ta in 20 miljoner
Under förra året tog bolaget in totalt 11,4 miljoner kronor i nytt eget kapital, varav 8,2 miljoner via crowdfunding på egna plattformen. Vid utgången av 2016 återstod 3,49 miljoner kronor i kassan (5,2).
Men i maj i år laddades den med ytterligare fyra miljoner via en nyemission. Och nu är bolaget inne i en slutförhandling om att ta in fem miljoner till. Daniel Daboczy vill dock inte avslöja vem de förhandlar med.
Därefter är målet att resa tio miljoner i höst för att göra bolaget börsredo inför 2018.
– Vi tänker oss det som en "pre IPO"-runda. Vi förstärkte också nyligen styrelsen med börskompetens. Så vi har ett tydligt mål om att gå till börsen.
Varför är det viktigt att notera bolaget?
– Vi vill leva som vi lär. I dagsläget har vi över 850 delägare, så vi beter oss redan nästan som ett noterat bolag. Idén är just att vi som crowdfundingbolag ska ägas av våra användare. Så att gå till börsen är ett naturligt val för oss.
Som Realtid.se tidigare berättat har Johan Lund och Johan Gorecki – som båda har erfarenhet av börsintroduktioner – valts in i styrelsen som ett led i noteringsförberedelserna.
Vad gäller finansieringen var det i februari förra året också nära att startupen tog in en bankinvestering på 22 miljoner kronor. Det rörde sig om en större sydostasiatisk bank vid namn CIMB som ville ta en position i bolaget. Men Fundedbyme tackade till slut nej till erbjudandet.
– Det var en bra summa och en bra värdering. Men vi tyckte att villkoren var ojusta. Det innehöll bland annat bestraffningar om vi inte nådde våra mål och straff om centralbanken inte godkände investeringen.
Hur kändes det att tacka nej?
– Det var ett svårt beslut. Jag var ensam i Sydostasien och förhandlade. Stora pengar stod på spel, samtidigt som vi var väldigt förhoppningsfulla. Vi hade jobbat i flera år för att få med en bank i den storleken, men jag hade en erfaren och klok styrelse och vi kom fram till att det var för tidigt att låta en sådan jätte att kliva in, säger Daniel Daboczy.
Sedan dess har startupen vidtagit flera åtgärder för att få ner sina utgifter. Bolaget har verksamhet i Finland, Malaysia och Singapore och har sedan i fjol slutat betala verksamheternas personal och kontorskostnader. Istället agerar filialerna som franchise-tagare inom ramen för en "join venture"-modell.
Expandera i norra Europa
För Realtid.se avslöjar Daniel Daboczy att bolaget nu undersöker möjligheterna för att även etablera franchise-filialer i fem länder i Norra Europa. Men han vill ännu inte specificera var, då förhandlingar fortfarande pågår.
Fundedbyme är i dag Nordens största crowdfunding-bolag, men har de senaste åren fått flera nya mer eller mindre tydliga konkurrenter. Några exempel är finländska plattformen Invesdor som samarbetar med Danske Bank, svenska Pepins med säte i Värmdö utanför Stockholm samt Nordeas egen plattform. Daniel Daboczy ser dock inte något hot från Pepins.
– De fokuserar på mer mogna bolag och låter sina investerare gå in i holdingbolag som i sin tur äger bolaget som söker crowdfunding-kapital. Fundedbyme låter istället privatpersoner göra direktinvesteringar i de bolag som de går in i.
Han medger dock att det var tungt när Nordea lanserade sin egen plattform.
– Det var ett svårt besked. Men hittills har den gått jättedåligt och står och stampar med få case.
En annan motgång drabbade startupen 2011 när de insåg att den donationsbaserade modellen inte gick så bra de hade trott. Förra året nischade därför Fundedbyme sitt koncept för att enbart satsa på ägarbaserad gräsrotsfinansiering eller "equity crowdfunding".
Trustbuddy-kraschen – en tuff period
Ytterligare en tuff period följde på Trustbuddy-kraschen i oktober 2015, berättar Daniel Daboczy.
– Trustbuddy pajade hela P2P-markanden. Vi hade lagt ner flera miljoner och anställt ny personal, men kände oss tvungna att stoppa vår plattform under en period för att inte dras med i branschens förtroendekris.
Han upplevde och att Finansinspektionen (FI) var skeptisk till crowdfunding efter Trustbuddys konkurs och det tog ett och halvt år för Fundedbyme att få klartecken från FI att fortsätta enligt den utvecklade modellen.
– Det kom antydningar från FI att "nu får ni tala om vad ni håller på med".
Fundedbyme var sedan dock det första crowdfunding-bolaget som fick FI-tillstånd.