Vem bör egentligen ta ansvar för kompetensbristen inom it-branschen? Företagen själva, menar Petronella Posti på konsultjätten Solita, och berättar här hur Solita gör för att inte missa talanger.
Vi måste våga tänka nytt för att inte missa talanger!
Mest läst i kategorin
Det pratas mycket om kompetensbrist och kriget på talangmarknaden, inte minst bland techföretagen. Enligt en undersökning som IT och Telekomföretagen gjorde för ett par år sedan saknas det 70 000 it-experter i Sverige fram till 2022 – trots att samma undersökning visar att en miljon svenskar kan tänka sig att jobba med IT. För att råda bot på problemet behövs förstås krafttag från alla instanser, regeringen, akademin och branschen själv.
Men det största ansvaret menar jag ligger hos oss företag, vi måste fokusera på vad vi själva kan bidra med och inte bara vänta på initiativ från regeringen och högskolorna. Vi måste våga tänka nytt för att inte missa talanger. Vi vet att mångfald, inkludering och öppenhet är avgörande för tillväxt och innovation. Därför kan vi inte fortsätta att rekrytera på samma sätt som vi alltid har gjort – det kommer bara att ge oss samma resultat som vi alltid fått. Årets Allbrightrapport visade dessutom skrämmande siffror för techbranschen – män rekryterar män och kvinnorna lyser med sin frånvaro.
Jag är övertygad om att vi som företag kan göra mycket för att förändra situationen och allt börjar med företagskulturen. På Solita kämpar vi stenhårt för att bli ett av Nordens ledande datakonsultföretag, och vår resa bygger på en genomtänkt tillväxtstrategi tillsammans med starka värderingar som genomsyras av jämställdhet, mångfald och autonomi. Olika perspektiv är avgörande för all innovation och därför menar vi att våra medarbetare måste representera hela samhället.
Som ett led i detta lanserade vi den 1 oktober Solita Academy i Sverige. Solita Academy har funnits i Finland i fem år och syftet med initiativet är just att tänka nytt och att hitta talanger på nya ställen. Vi vill fånga upp talanger som har potential att utvecklas, men som inte har riktigt rätt kunskaper eller erfarenheter ännu. Det kan vara personer som är nyutexaminerade eller har arbetat några år inom närliggande områden – eller personer som vill byta spår i karriären. Ofta är utbildningarna inte tillräckligt praktiska för våra specifika behov och dagens extremt snabba tekniska utveckling gör dessutom att även den som precis examinerats snart kommer att behöva uppdatera sina kunskaper. Eleverna på Solita Academy får exakt rätt teknisk utbildning, men får också lära sig vårt agila arbetssätt och kommer direkt in i vår kultur.
För att bli antagen till Solita Academy är potential att lära sig och rätt personliga egenskaper det allra viktigaste. Hos oss är dina värderingar och din personlighet mer avgörande än din formella kompetens. Alla våra medarbetare är givetvis både välutbildade och kompetenta, väldigt många söker till Solita Academy och bara några få kommer in, men drivkraften att hela tiden vilja lära sig mer är det viktigaste för oss – eftersom vi vet att det är det som kommer att ta oss som företag framåt. Att starta en akademi är förstås inte rätt väg för alla, men vi som är ledare på it-bolag eller i näringslivet i stort kan inte skylla kompetensbrist på andra, det är upp till oss själva att våga tänka nytt för att hitta rätt talanger och säkerställa vår innovationskraft.
Petronella Posti, SVP Sales and Marketing, Solita