Realtid

"Vi kommer se mer kreativa transaktioner"

Johan Steen, delägare på White & Case, tror på en ljus framtid för den svenska M&A marknaden.
Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 21 feb. 2017Publicerad: 21 feb. 2017

Johan Steen, partner på White & Case, tror på en ljus framtid för den svenska M&A-marknaden. Han förutspår inte bara mer kreativa transaktioner utan även fler cross-border förvärv samt ett ökat fokus på investeringar inom infrastruktur. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

2016 blev en trög start för M&A-marknaden i USA, men den vände uppåt under året och slutade som ett av de bästa åren sedan 2007.

Det skriver White & Case i sin senaste rapport om M&A-marknaden i USA "Building momentum: US M&A in 2016".

2017 har alla förutsättningar att bli ett rekordår, mycket tack vare Trump-administrationens företagsvänliga politik som avspeglar sig i avreglering av marknaden och möjliga skattelättnader. Detta skapar självförtroende på aktiemarknaden och intensifierar M&A-aktiviteten. Osäkerheten som präglade flera större “broken-deals” 2016, presidentvalet i USA och Brexit, verkar vara som bortblåst inför 2017.

Under 2016 var det primärt TMT-sektorn (Telecom, Media and Technology) som drev marknaden framåt och den ser ut att bli drivande även 2017. 1.114 transaktioner värda 363 miljarder USD var direkt länkade till TMT. Oktober månad presenterade flera ”big-tickets”, inklusive AT&Ts förvärv av Time Warner värt 105 miljarder USD och CenturyLink’s förvärv av Level 3 Communications värt 34.5 miljarder USD.

I rapporten listan följande tre påverkande faktorer som troligtvis kommer att dominera USA:s M&A-marknad framöver:

· Hur väl Trump-administrationen lyckas att leverera sin politik – Donald Trumps företagsvänliga policyplattform har blivit varmt mottagen av dealmakers och affärslivet.

· Aktiemarknadens välmående – den viktigaste faktorn som driver den globala M&A-marknaden kommer att vara den amerikanska marknadens styrka och tillväxt.

· Trumps protektionistiska agenda och retorik kvarstår, men behöver inte bli avgörande. För de flesta köparna  är USA generellt sett mer attraktivt än andra nationer och den nya administrationens företagsvänliga agenda borde lugna eventuell protektionistisk oro.

ANNONS

När det nya året nu börjar finns fundament för en stark M&A-marknad. Det inkluderar företagens starka kassaflöden och positiva balansräkning, stark aktiemarknad, en stadig ekonomisk tillväxt och låga kapitalkostnader. Den globala M&A-marknaden kommer med stor sannolikhet att vara stark under 2017 och USA-marknaden kommer att attrahera investerare slår rapporten fast.

Johan Steen, partner på White & Case, är positiv till utvecklingen även på den svenska M&A marknaden och ser starka kopplingar till den amerikanska marknaden.

– Den amerikanska marknaden är generellt viktig. En positiv M&A marknad i USA innebär att självförtroendet ökar på andra marknader i världen. USA är EU:s viktigaste exportmarknad och Sveriges största exportmarknad utanför Europa, vilket ökar sannolikheten för M&A inriktad på vertikal integration  i antingen den ena eller i den andra riktningen, säger Johan Steen till Realtid.se.

Sverige är USA:s största utländska direktinvesterare per capita, berättar Johan Steen. Även när det gäller antalet transaktioner ligger Sverige i topp. Svenska företag förvärvade hela 30 företag i USA förra året, vilket placerar Sverige på en nionde plats bland de länder i världen som gör mest M&A i USA. Detsamma gäller i andra riktningen där USA är det land i världen som 2016 svarade för det högsta transaktionsvärdet i Sverige.

Andra faktorer som påverkar den svenska M&A-marknaden är att den svenska kronan utvecklats svagt mot den amerikanska dollarn de senaste åren och  att dollarn kommer stärkas framöver i förhållande till den svenska valutan mot bakgrund av förestående räntehöjningar från Federal Reserve

– Det innebär att det relativt sett blir billigare att köpa ett svenskt företag jämfört med ett företag i ett land där valutan inte har försvagats lika mycket. Dock kan eventuella skattelättnader i USA påverka den svenska M&A marknaden, eftersom det styr viljan bland amerikanska företag att investera utomlands, men generellt klarar sig Sverige relativt bra i ett sådant scenario dels på grund av valutaeffekten och dels på grund av att Sverige har en hög andel teknikbolag.

Johan Steen tror på en ljus framtid för den svenska M&A marknaden.

– Sverige har konstant legat i  topp 20 i världen enligt en årlig studie som White & Case gjort tillsammans med M&A Research Centre at Cass Business School avseende M&A-attraktivitet. Vi har fortsatt låg styrränta vilket gynnar exporten samtidigt som vi har en stark tillväxt, vilket gör att svenska bolag har goda möjligheter att göra vinster och stärka sina balansräkningar. De starka balansräkningarna och en allmänt god tillgång till kapital leder i sin tur till en ökad vilja att förvärva andra bolag.

ANNONS

Johan Steen berättar även att det finns en ovanligt hög andel ”torrt krut” hos private equity-fonderna.

–  När det gäller private equity tror vi att vi kommer få se att en ökad andel av värdeskapandet kommer ske genom ”roll-up:s”, det vill säga förvärv av flera mindre företag för att bygga ihop till något större, vilket borgar för att antalet transaktioner kommer öka. Vi kommer framförallt se mer kreativa transaktioner och fler cross-border roll-up:s, vilket är positivt för en byrå som White & Case som är den internationella byrån i Sverige som gör i särklass mest private equity-relaterad M&A.

En annan tydlig trend på den svenska M&A marknaden är att en stor del av förvärven har mer fokus på tech jämfört med hur det har varit historiskt, berättar Johan Steen.

– Vi ser även samma trend i USA. En annan koppling till den amerikanska marknaden är ett ökat fokus på investeringar inom infrastruktur, vilket till stor del beror på att en stor mängd kapital söker avkastning i den rådande lågräntemiljön och då ses infrastrukturinvesteringar som ett stabilt och bra alternativ. I denna del kommer de svenska kommunerna troligtvis att behöva se över sina balansräkningar framöver och vara mer motiverade säljare än vad de har varit.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS