Realtid

"Vi kan redan ha passerat toppen för andelen chefskvinnor i svenskt näringsliv"

"Kvinnorna i ledningsgrupperna kan komma att minska närmaste åren", säger Amanda Lundeteg, vd för Albright.
© Appendix Fotografi
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 21 nov. 2022Publicerad: 21 nov. 2022

– Näringslivet har senaste årtiondet börjat upptäcka kraften i jämställdhet och mångfald. Var fjärde chef är nu kvinna. Senaste året märks däremot flera illavarslande tecken. Vi kan ha nått en vändpunkt med klart sämre utsikter för chefskvinnor. Ska vi hindra en tillbakagång måste ägarna nu höja rösten och ställa krav, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright i en skriftlig kommentar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter fjolårets toppnotering med 27 procent kvinnor i börsens ledningsgrupper står utvecklingen nu blickstilla.

– Kvinnor stoppas på flera nivåer. Senaste året märks markant färre kvinnor i tunga roller som vd, ordförande och affärsområdeschef. Det ger en dyster prognos för chefskvinnor i svenskt näringsliv. Kvinnorna i ledningsgrupperna kan komma att minska närmaste åren, säger Amanda Lundeteg.

Historisk statistik från Allbright visar att fler kvinnor i valberedningarna tenderar att leda till fler kvinnor i styrelserna. Bolag med högre andel kvinnor styrelserna har högre andel kvinnor på vd-posterna. Vd-kvinnorna i sin tur har fler kvinnor i ledningarna jämfört med vd-männen. Färre etablerade chefskvinnor riskerar således att generera ett ras på flera nivåer.

– Vi kan redan ha passerat toppen för andelen chefskvinnor i svenskt näringsliv. Om inte börsens ägare nu agerar högljutt och bestämt kommer vi se andelen chefskvinnor i näringslivet falla närmaste åren. Vi kan sätta oss i en destruktiv spiral. Det enkla greppet är att ägarna ställer krav på jämställdhet och mångfald i chefsrekryteringarna, säger Amanda Lundeteg.

Svenska börsbolag ursäktar sig med att arbetet för mångfald prioriteras ned på grund av osäkra tider. Argumentet är däremot inte trovärdigt, enligt Allbright .Tydliga framsteg märks i industriländer som Frankrike, Storbritannien, Tyskland och USA. Amerikanska storbolag toppar listan, visar internationell statistik.

Könsuppdelade chefsroller

Svenska näringslivet signalerar samtidigt ett mer könsuppdelat ledarskap. Kvinnor har svårare att nå chefspositionerna med mest mandat och störst budgetar. Detta utesluter kvinnor från vidare vd-jobb och styrelseuppdrag. I stället tilldelas ofta kvinnorna chefsroller inom staben, som HR och kommunikation, visar siffror från Allbright.

För första gången har årets Allbrightrapport granskat relationen mellan bolagens jämställdhet och lönsamhet. Bolag med jämställda ledningsgrupper har senaste fem åren visat starkare lönsamhet än bolag som helt saknar kvinnor i ledningen. Det visar en granskning av en rad centrala nyckeltal.

ANNONS

Yngre medarbetare diskrimineras

Färska siffror från Ungdomsbarometern visar att nära varannan yngre medarbetare har upplevt diskriminering på arbetsmarknaden. Var tredje ung vuxen uppger också att deras kompetens inte tas tillvara på arbetsplatsen.

– Företagsledarna är sällan medvetet diskriminerande. Men direkt okunskap gör att förvånansvärt många trampar snett. En orsak kan var att alldeles för få bolag arbetar strukturerat och affärsmässigt med frågorna. Det gör att näringslivet idag mest vägleds av mörkertal, säger Lundeteg.

Bolagens interna arbete har stora brister. Endast 4 procent av bolagen har mätbara mål för mångfaldsarbetet. Och endast 1 procent av bolagen har avsatt budget för arbetet.

– Att omsätta ordet mångfald till ansvar och arbete är inte svårt. Bolagen behöver inte uppfinna hjulet igen. Här finns verktyg och förebilder. Att ta hjälp utifrån är inte att visa svaghet. Det visar omvänt på insikt och ambitioner, säger Lundeteg.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS