"Företagsobligationsmarknaden likt börsen reagerar också negativt på ett fallande oljepris, riskaptiten minskar och osäkerheten ökar." Det säger Karin Haraldsson, förvaltare på Lannebo fonder.
”Vi har sett utflöden i företagsobligations-fonder”
Mest läst i kategorin
Hur påverkas obligationsmarknaden av det kraftiga oljeprisfallet?
– Företagsobligationsmarknaden likt börsen reagerar också negativt på ett fallande oljepris, riskaptiten minskar och osäkerheten ökar.
– De obligationer som påverkas främst är ju såklart oljerelaterade bolag och på den nordiska marknaden är det främst Norge som drabbas men det spiller över även på övriga Norden, speciellt om vi får stora utflöden i företagsobligationsfonder som ger ett stort säljtryck, säger Karin Haraldsson, förvaltare på Lannebo fonder.
Är det ett priskrig på olja som triggat fallet?
– Fallet på företagsobligationsmarknaden triggades av oron för coronaviruset samt att förhandlingarna mellan Ryssland och Saudiarabien havererat. Att Saudi nu dumpar priset på olja innebär ytterligare press.
Hur påverkar corona-smittan obligationsmarknaden?
– Den påverkas på samma sätt som börsen om än i mycket mindre omfattning, volatiliteten ökar och vi har sett utflöden i företagsobligationsfonder
Finns det fler implikationer av marknadsläget, till exempel färre bolag som ställer ut nya obligationer?
– Ja, när det blir skakigt på kreditmarknaden och kreditspreadarna går isär blir det dyrare för bolagen att ställa ut obligationer, riskaptiten hos investerarna minskar och väljer ofta att avvakta så emissionsvolymerna brukar gå ner. Däremot så är ju det låga ränteläge, som verkar hålla i sig en bra bit framöver, gynnsamt för bolagen.
Vad är ert råd till investerare som ser sina tillgångar minska i värde?
– Var långsiktig och gör inga förhastade beslut. När det gäller företagsobligationsfonder kan de tappa i värde kortsiktigt, obligationerna följer ofta börsens utveckling men inte i samma utsträckning. Men vid löptidens slut på obligationen ska man få tillbaka det nominella beloppet plus kupongutbetalningar. Så om inget oförutsett händer och bolagen får problem får man förräntningtakten i avkastning på längre sikt.
Ser ni några tecken på att nedgången har nått botten?
– Jag tror att världen måste få kontroll på coronavirusets framfart vilket man verkar ha fått på vissa ställen i världen vilket är positivt. När det gäller oljeprisets nivåer runt 30 dollar fatet är det inte långsiktigt hållbara nivåer så det kan finnas tecken på bottenkänning men osäkerheten framöver är fortsatt mycket stor.