Globala M&A-rådgivaren BCMS har öppnat i Sverige och siktar på att förändra branschen så att säljarna hamnar i fokus mer framöver.
"Vi gör M&A-kakan större"
Mest läst i kategorin
Den globala M&A-rådgivaren BCMS vill bli en av de största på marknaden, om inte den största volymmässigt, i världens 20 största marknader för företagsaffärer. Det är en av de primära anledningarna till att bolaget lanserade ett lokalkontor i Sverige i mars, den 16 internationella expansionen i ordningen, uppger Mike Sweeting, chef för internationell utveckling, till Realtid.se.
– Sverige ligger på topp 20-listan, både värde- och volymmässigt så den hamnade automatiskt på listan. Men vi ville göra det på rätt sätt. Tidigare doppade vi bara tårna här och detta behövde göras på rätt sätt. Då sökte vi efter ett team här så att vikunde ha rätt folk på plats från första dagen och därmed märka effekten tidigt, säger han.
Stockholmskontoret leds av vd Björn Ogenstam, som har nästan 30 år bakom sig inom corporate finance och investment banking. I samband med att nya kontoret offentiggjordes uppgav han till Realtid.se att Sverige är ett attraktivt land för många internationella investerare, något även Sweeting framhåller.
– Den ligger i topp globalt, folk vill ha det, så enkelt är det. Amerikanska bolag vill köpa inom it och mjukvaror, brittiska bolag vill köpa läkemedel och byggfirmor och asiatiska koncerner vill köa resten. Sverige har sina hinder, på grund av skattefrågan och de sociala kostnaderna så det måste man tänka på också om man är köpare. Dock är de sociala kostnaderna ungefär lika stora när man köper ett franskt bolag men här får man tillgång till hela Skandinavien.
Dessutom brukar företag här ofta göra intressanta saker så det är ofta mer värt att köpa ett svenskt bolag än något från ett annat i-land, säger han.
Ofta sägs det att nordiska bolag är väldigt innovativa, vilket är en faktor som bidrar till det globala intresset men är inte huvudskälet.
– Er regering gör ett bra jobb med att framhålla Sverige som innovativt också men jag tror inte det är lika innovativt som många tror. Nyligen var jag i Israel och kan jämföra. Jag läste att Sverige producerat fem "unicorns" någonsin men i Israel ligger förväntningarna på samma siffra varje år. Där Sverige vinner är på den stabila politiska och affärsmässiga miljön. Det juridiska systemets pålitlighet och transparens är också attraktivt. Köpare av bolag vill inte ha risk, att undvika det är en större pådrivare än att få tillgång till innovation, säger Sweeting.
Planerna för framtidens etablering i Sverige handlar framför allt om att göra affärer, även om de tar tid och BCMS enligt Sweeting i genomsnitt pratar med 230 köpare per projekt. Men ett annat sätt att öka kännedomen om bolaget är genom offentliga seminarier ämnade främst för att ge säljare en bättre inblick i vad som behöver göras för att få bolagen mer säljbara och för att lära dem undvika misstag. En av de klassiska misstagen är att inte framföra exakt vad som är säljbart med bolaget och fokusera på fel områden.
– Marknaden är snedvriden och mer inriktad mer på köpare än säljare. Men stora företag köper ofta flera bolag per år medan en säljare kanske bara säljer en gång. Rådgivarens roll till säljaren är då väldigt viktig, vi försöker bygga en stark relation med kunderna och det börjar alltid med utbildning.
– När vi kommer in på en marknad brukar folk ofta tro att vi är ute efter att ta del av den existerande kakan. Men faktum är att vi gör kakan större. Med vår hjälp kan bolagsägare förhoppningsvis göra sina bolag lättare att sälja vilket ökar andelen bolag på marknaden och det gör i sin tur marknaden i Sverige mer likvid, säger Sweeting.
Rådgivarens prognos för 2016 är överlag positiv, både för den egna verksamheten men även för M&A-marknaden generellt. Även läget i Kina kan spela en roll, då bolagen där kan reagera på de inhemska ekonomiska problemen genom att flytta pengar utomlands, vilket kan ge ytterligare stöd till företagsuppköpen.
– Personligen tror jag 2016 blir ett bra år eftersom tillgången till pengar är stabilt. Under dåliga tider är fler bolag till salu och under bättre tider får man bättre priser. Så från mitt perspektiv är det en bra plats att vara i. Noteringar drev marknaden förra året men nu är M&A tillbaka. Det medför mindre risk än noteringar både för säljare och köpare, säger Mike Sweeting.
BCMS, som grundades i Storbritannien, ska inte lägga krut på en speciell del av marknaden. Även om vissa områden är heta för närvarande, som biotech eller läkemedel ska lika mycket fokus ligga på traditionella sektorer som elektronik, tillverkning, byggbranschen och försvar.
– De kanske inte är lika sexiga men letar du efter affärer så hittar du dem här. Inom bygg-, olja- och gas finns det till exempel alltid en rusning mot konsolidering när oljepriset går ner och det skapar M&A-möjligheter. M&A handlar inte bara om tillväxt utan även om konsolidering. Folk kommer alltid vilja köpa det som inte är populärt, även om det självklart finns ett stort intresse för segment som grön energi eller biotech. Men våra kunder är oftast privata bolagsägare. De är lokala och vill ha att göra med lokala aktörer, så enkelt är det. Vi ser helt enkelt att det är lukrativt att sälja ganska vanliga bolag, avslutar Sweeting.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.