Realtid

"Vi gjorde i princip allt utom att ringa i klockan"

Maria Hedengren berättar om sina erfarenheter som CFO och den intensiva processen inför börsnoteringen som sedan inte blev av. Hon berättar även om hur viktigt det är med förebilder som man kan identifiera sig med.
Sara Johansson
Uppdaterad: 10 mars 2019Publicerad: 10 mars 2019

Maria Hedengren arbetade hårt under ett och ett halvt år med att ta iZettle till börsen. Prospektet var tryckt, klart och redo att nå marknaden när PayPal knackade på dörren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Maria Hedengren är en värmlandstös, en humanist, som tog steget till att bli finanschef, även om det inte fanns med på kartan när hon växte upp. Det var språk som gällde; latin, grekiska och franska. Men hon saknade ett ändamål med sina nya kunskaper. Hon läste på Handels i Göteborg. Redovisning, finansiering och marknadsföring.

– I efterhand har jag funderat och analyserat. En humanist som blir finanschef. Siffror är ett språk för mig, precis som ett annat språk. Jag brukar skämta och säga ”I am the business-whisperer”. Det handlar om att kunna tolka vad som händer i verksamheten.

Det var lågkonjunktur när hon hade pluggat klart, 1995. Hon flyttade upp till Stockholm och fick jobb på revisionsbyrån Arthur Andersen där hon arbetade under sex år och var placerad på huvudkontoret i Chicago i USA under ett år.

Maria Hedengren reagerade dock på att det fanns få kvinnliga förebilder i revisionsbranschen, väldigt få kvinnliga partners. Hon ville vidare.

”Jobba med förändring”

– Jag kunde inte identifiera mig. Jag kände att jag ville skapa något nytt inom mitt gebit och reda ut problem och hitta nya lösningar.

– Att vara revisor betyder ofta att man är en väldigt kort tid på bolagen. Man flyger på 10 000 meters höjd och kommer på saker de borde förbättra och dumpar sedan detta och går vidare till nästa. Jag ville vara med och jobba långsiktigt med ett bolag, jobba med förändring och förbättring.

Efter Arthur Andersen blev hon CFO på IT-konsultbolaget Resco, som låg på börsen på den tiden. Men starten på den nya resan var kaotisk. Detta var år 2000. Några månader efter att hon började sin anställning kom dotcom-döden och allt gick ”käpprätt i golvet”.

ANNONS

– Detta var några otroligt tuffa och lärorika år. Det var mycket kapitalanskaffning och finansiering, säga upp människor och omorganisera. Jättejobbigt var det, men man blir också härdad och lär sig mycket. Man blir dessutom ödmjuk, jämfört med de som kommer in i en högkonjunktur och allt bara boomar. 

Efter tre år bestämde Maria Hedengren sig för att hon ville arbeta på ett större bolag, i en större koncern och lära sig hur man jobbar med ledning, ekonomi och styrning i riktigt stora bolag. 

Hon började som finansiell controller på Intentia och stannade i sju år i flera olika roller. Ett tag var hon ansvarig för hela Europas finansorganisation. Men Intentia blev sedan förvärvat av det amerikanska bolaget Lawson Software.

– Det var också en otroligt lärorik turbulent process att gå samman med ett amerikanskt bolag som låg på börsen i USA. Mycket förändringsarbete. Det finns en röd tråd i allt jag har gjort. Jag trivs i situationer där det är mycket förändring, Man måste vara anpassningsbar, kreativ och lösa saker. 

Så småningom började hon som CFO på NetEnt, som utvecklar plattformar och onlinespel för casinobranschen. Förutom traditionell finans hade hon även ansvaret för compliance, risk och juridik.

– Det är väldigt centrala delar i en reglerad verksamhet då det är själva förutsättningarna för att få operera. Jag jobbade även mycket med företagskulturen, ledarskapsutvecklingen och strategiarbetet. Jag jobbade ganska brett på NetEnt.

Började känna sig klar

Efter fem år började hon känna sig klar på NetEnt. Den känslan fick henne att börja fundera, då hon i själva verket inte anser att man någonsin blir klar i sin roll som CFO eftersom alla bolags förutsättningar ständigt förändras.

ANNONS

– Om jag känner att jag är klar så är inte jag rätt för NetEnt längre – för självklart finns det massor av saker som bolaget behöver förbättra och förändra. Då kan det vara bra att få in nytt blod. Jag är inte den som behöver sitta och bevaka mina positioner. 

Vid denna tid, under 2016, kontaktade iZettle Maria Hedengren. Hon hade blivit uppvaktad av headhunters tidigare, men sällan var det något som lockade henne. Hon ville till ett tillväxtbolag med mycket verksamhet i Sverige. 

– När iZettle ringde så kände jag att det är detta, vilken chans! Det vore så spännande, plus att iZettle övervägde en börsintroduktion. Det fanns något nytt för mig att uppleva och lära mig plus att det var spännande att få göra börsintroduktion. iZettle var mitt första privata bolag, men att göra resan från att vara privat och in på börsen. Det är nästan som ett OS i CFO-jobbet. 

Maria Hedengren jobbade hårt tillsammans med sina kollegor under ett och ett halvt år för att ta iZettle till börsen. Hon säger att spekulationerna i medierna om att detta var en dual-track-process inte alls stämmer. Huvudspåret, det enda spåret, var att göra börsintroduktion. 

– Det har varit en resa för hela teamet att ta bolaget från privat till börsen. Men nu gick vi aldrig till börsen. Prospektet var färdigt och tryckt och låg där och skulle ges ut dagen därpå. Vi gjorde i princip allt utom att ringa i klockan.

PayPal kom sent in i processen och ville inleda diskussioner.

– Då måste man ta den dialogen. Det ansvaret har man mot bolaget och aktieägarna, att lyssna på vad de har att säga. Det gick väldigt snabbt mot slutet. Ägarna kom fram till att det var sådan fin passform mellan iZettle och PayPal, både när det gäller vision och ”reason for being”. 

Kompletterade varandra bra

ANNONS

Ägarna ansåg att bolagen hade samma typ av mission och kompletterade varandra bra affärsmässigt, både när  det gäller geografisk täckning och produktutbud, enligt Maria Hedengren.  Dessutom skulle PayPal vara en stark partner till iZettle.

– De kan hjälpa oss att växa ännu snabbare. Vi brukar säga att vi har fått ”super power”. Våra ambitioner är inte mindre nu, utan ännu större. Vi kan växa ännu snabbare med den uppbackning som vi har nu i fler länder.

Det hårda arbetet som Maria Hedengren och hennes team lade ned på börsintroduktionen ledde till ett annat mål än vad bolaget till en början planerat. Utan ett börsfärdigt bolag hade PayPal kanske inte vågat köpa bolaget, menar Maria Hedengren. 

– Det blev ett helt annat förhandlingsläge rent prismässigt och de vågade också göra affären snabbare än vad de kanske hade gjort annars. Det var en grundförutsättning för att aktieägarna skulle få det pris de fick och att affären blev så bra som den blev.

Inför börsintroduktionen läcker uppgifterna ut i medierna om en värdering på bolaget om 10 miljarder kronor. En del kritiker tycker att värderingen är för hög. Några få veckor efter detta i maj 2018 kommer beskedet att PayPal betalar 19 miljarder kronor för iZettle.

– Ja, det är otroligt, säger Maria Hedengren.

Det var väl ett pris ni inte kunde tacka nej till?
– Det fanns ingen anledning till det heller. Vi tycker att bolaget är värt det, men det var också en industriell väldigt bra matchning som jag tror blir väldigt bra för både iZettles framtid och för aktieägarna.

Älskade hastigheten

ANNONS

I samband med transaktionen fick grundarna tillsammans med anställda som haft nyckelpositioner på det svenska techbolaget, aktier i Paypal som en del av betalningen.

– Jag har en liten stek i PayPal. Jag har inte funderat på om jag vill gå ut med hur mycket. Den är liten i förhållandet till många andras.

När Maria Hedengren ser tillbaka till tiden då hon först satte sin fot innanför dörrarna beskriver hon hur hon älskade hastigheten i bolaget och företagskulturen.

– Det blir lite annorlunda när grundarna är kvar i bolaget. Det går inte att komma ifrån. Den entreprenöriella nerven är ganska tydlig här på iZettle, på ett positivt sätt. Det blir mer passion att ha grundarna här. Det är inte bara ett jobb för dem, de har investerat sitt liv i detta. Inte bara deras privata pengar som de har riskerat utan så många timmar och sömnlösa nätter. 

Maria Hedengren skiljdes med god ton från NetEnt och valberedningen såg snart chansen att fråga om hon ville vara med i styrelsen.

Var är du om fem år?
– På något sätt är jag definitivt engagerad i den här typen av verksamheter. Jag tycker att det är häftigt att  vara med och hjälpa mindre bolag att få goda förutsättningar att växa. Jag tycker också att det är inspirerande med alla bolag som poppar upp nu med hållbarhetsfrågor. Att hitta innovativa lösningar på hållbarhetsutmaningen. Jag vill från en rådgivande position eller via styrelsearbete stötta andra bolag som vill växa. Det hoppas jag att jag får jobba med resten av min yrkesverksamma karriär.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]