Alectas beslut att avyttra alla sina direktägda fastigheter utomlands innebär att dotterbolagen som står som ägare läggs ner eller säljs. "Just nu är det för tidigt att säga exakt hur det går, men de blir inte kvar", säger Alectas investeringschef Per Frennberg.
"Vi behåller gärna våra svenska fastigheter"
Mest läst i kategorin
Tjänstepensionsbolaget Alecta aviserade i går att alla direktägda utländska fastigheter ska säljas, något som kan ge bolaget 20 miljarder kronor. Rådgivaren JLL har anlitats för att hitta köpare till en portfölj bestående av kontor, indsutrifastigheter och bostäder. Totalt rör det sig om 48 objekt i USA och Storbritannien. Beslutet är strategiskt , enligt bolaget, och har att göra med en vilja att strömlinjeforma och effektivisera ytterligare.
I en kommentar till den planerade försäljningen nämner du att portföljen är något av en udda fågel i er fastighetsverksamhet. Kan du utveckla det lite, vad menar ni med att det är en anomali?
– Det udda är kanske inte tillgångarna i sig nödvändigtvis, men det handlar om att det blir lite udda när man har personal borta i Kalifornien eller London till exempel. Sen är ju fastigheter udda i sig eftersom det är ju ett företagsdrivande, något vi har accepterat i Sverige, men gör man det långt borta så är det udda. Det är inte lika lätt att inordna i en modell där man träffar alla medarbetare varje dag. På det viset menar vi. Det blir lite som en intern extern förvaltning, väldigt kostnadseffektivt men fortfarande lite annorlunda. Det medför också vissa operationella risker. Här i Sverige kan vi lättare hantera det. När det gäller där borta så tänker man alltid på vad man kan göra om någonting händer. På det viset är det udda, men tillgångarna i sig är inte det. Och vi som är strömlinjeformade är lite annorlunda när vi äger fastigheter så långt borta. Det är ingen annan som har det.
Fanns det något bubbelresonemang hos er? Att ni kände att fastighetspriserna rusat så pass mycket att det var dags att sälja av innan bubblan spricker till exempel?
– Det är inget bubbelresonemang utan vi har tänkt på det här ganska länge. Om man har en vision av hur man vill bli, så ska man göra det när det känns som ett bra tillfälle. Det är inte så att vi, om vi bestämmer oss för att sälja, gör det omedelbart oavsett vilket pris vi får, utan vi väntar hellre till rätt tidpunkt. Det är ingen bubbla direkt, men det är helt uppenbart att folk nu vill verkligen köpa sånt här. Skulle vi göra detta vid ett dåligt tillfälle så kanske man får lägga rabatt på tillgångarna, och så kanske det kommer en så kallad "stranded assets"-köpare. Men nu är det många som vill ha det här så den är ingen kostnad på det viset. Det är timingen. Sen om det är en bubbla vet vi inte. Vi behåller gärna våra svenska fastigheter.
Ni har ett bolag i USA (Alecta Real Estate Investment, förf. anm.) samt kontor i Storbritannien. Vad händer med dem verksamheterna nu när ni vill sälja av fastigheterna där?
– Det vet vi inte än. Antingen går de till en köpare eller så blir det så att de avvecklas men det vet alla inblandade där om. Just nu är det för tidigt att säga exakt hur det går, men de blir inte kvar.
Är ni överlag nöjda med hur investeringarna där har utvecklats?
– Ja, de har gått väldigt bra, fast de har varit lite svängigare än de svenska fastigheterna. Vi tycker att våra svenska fastigheter har gått bra och de här har gått ännu bättre så det är verkligen inget missnöje med investeringarna. Vi har haft en bra utveckling, det kan man lugnt säga.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.