Realtid

”Vi befinner oss i en bubbla”

Sean George skulle inte rekommendera privatpersoner att sätta större pengar på börsen för närvarande. ”Det skulle vara att dansa väldigt nära döden”, säger han. Foto: Olof Ehrs.
Sverker Brundin
Uppdaterad: 10 aug. 2020Publicerad: 10 aug. 2020

Allt fler bedömare varnar för att gå in på aktiemarknaden som privatperson. Hedgefondförvaltaren Sean George sällar sig till dessa – men det osäkra läget kan enligt honom ha vänt om bara ett halvår.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vårens ras på börsen tycks vara utraderat och närmar sig nu nivåer som om corona aldrig hade inträffat. 

Befinner vi oss i en bubbla?
– Titta vi på siffrorna för försäljning och värderingar nu så ja, vi befinner oss i en bubbla. Men jag satsar på att vi får ett vaccin. 2021 kommer värderingarna ikapp, säger Sean George, hedgefondförvaltare på Strukturinvest Fondkomission.

Om jag har 300 000 kronor, bör jag sätta dem på börsen i det här läget?
– Inte nu som privatperson. Det skulle vara att dansa väldigt nära döden.

Enligt en analys i Fortune i helgen tyder det så kallade CAPE-talet på att börsen befinner sig i en bubbla. Talet är ett cykliskt justerat P/E-tal som tittar på ett tioårigt snitt, utvecklat av Yale-ekonomen Robert Shiller. Talet nådde nyligen 31,1, den högsta nivån på två år. De senaste 132 åren har talet bara nått 31,1 och stannat kvar där eller över under en längre tid vid tre tidigare tillfällen – 1929, 1997 och 2007. Vid samtliga tillfällen har det inneburit att en större krasch har varit i antågande. 

I en opinionstext på Marketwatch för entreprenören Nigam Arora ett liknande resonemang. Enligt honom befinner vi oss redan i en bubbla.

Särskilt reagerar många på FAANG-bolagens värderingar; de teknikintensiva bolagen Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google. Fortune-texten tar särskilt upp Apples spektakulära uppgång. Jämfört med ett år tillbaka har värderingen dubblats. Andra varnar för Facebook som är utsatt för särskilt stor risk för regleringar enligt många experter. Även Microsoft räknas in i sammanhanget – företaget som är i en process för att eventuellt köpa upp den amerikanska delen av den kinesiska snabbväxande video- och sociala medieplattformen Tiktok, som står i skottlinjen för Donald Trumps handelskrig mot Kina. 

– FAANG är en bubbla, men om du tar bort FAANG är S&P fortfarande ned 8-10 procent. De här bolagen har nog utrymme att springa om världen repar sig för 2021, säger Sean George.

Eftersom världens främsta forskare nu tävlar om att få fram ett vaccin mot covid-19 och världen samtidigt lägger stora resurser på att få fram ett sådant tror Sean George att det är rimligt att ett första vaccin är färdigt i fjärde kvartalet 2020, även om det finns mycket som kan göra en osäker.

ANNONS

– Min tes är ändå att med alla de lokala och kvantitativa lättnader vi ser tillsammans med ett vaccin i fjärde kvartalet kan 2021 bli ett bra år.

Hur kommer det sig att det är en bubbla nu med alla de stora osäkerheter som råder?
– Det är för mycket pengar i systemet. De måste ta vägen någonstans, säger Sean George.

Han nämner ECB, EU, FED, den amerikanska kongressen, Bank of Japan, Bank of England och den brittiska regeringen.

– Världen har aldrig sett så mycket fiskala och kvantitativa lättnader som nu och det sker synkroniserat, säger Sean George.

Men det är inte bara institutionella pengar som driver utvecklingen. Färska siffror från Avanza och Nordnet visar att antalet småsparare i FAANG-bolagen har stigit med 50 procent sedan årsskiftet, skriver Dagens Industri. Helen Broman, förvaltare på Lannebo Teknik, tycker att värderingarna är rimliga om man tittar på bolagens framtidsutsikter vad gäller lönsamhet, kassaflöde och tillväxt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS