Trots nobben från Andra AP-fonden är Opus budgivare Searchlight Capital självsäkra om en positiv utgång.
"Vi är väldigt säkra på att budet kommer att gå igenom"
Mest läst i kategorin
François Dekker, partner på det internationella private equity-bolaget Searchlight Capital Partner, är på besök i Stockholm för att slå in de sista spikarna i budgivningsprocessen kring Opus. Searchlight har bevakat Opus i flera år och är redo att ta över rodret.
Riskkapitalbolaget erbjuder 8,5 kronor per aktie i bilbesiktningsbolaget. Budet höjdes i december från 7,75 kronor efter dialog med Opus ägare, styrelse och största ägare. Det första budet hade stöd av 25 procent av aktieägarna samt vd Lothar Geilen och medgrundarna Magnus Greko och Jörgen Hentschel. RWC Asset Management, den största aktieägaren i Opus, tackade nej till det första budet men ändrade svaret då budet höjdes.
– Vi är väldigt säkra på att budet kommer att gå igenom. Med uppbackning från RWC, en enhetlig styrelse, båda grundarna, Aktiespararna och samtliga aktieanalytiker som följer bolaget, känner vi stor tillit till marknaden, säger François Dekker till Realtid.
Andra AP-fonden avfärdade däremot under torsdagen det nya budet. Med 6,9 procent av aktierna är de fjärde största ägare i bolaget.
– Budet motsvarar inte bolagets långsiktiga värde och Andra AP-fonden avser därför att inte acceptera budet. Jag har pratat med flera aktieägare som anser att budet är för snålt. Searchlight passar på att buda nu direkt efter att Opus plöjt ner kassaflödet på fel ställen som i Pakistan och Sydamerika. Rent avkastningsmässigt är det investeringar som ännu inte burit någon frukt, sa Jonas Eixmann, chef svenska aktier Andra AP-fonden, till Realtid då.
François Dekker delar inte Jonas Eixmanns bild. Han menar att investeringarna i tillväxtländer varit nödvändiga för att positionera Opus inför framtiden.
– Vi har noterat uttalandet från andra AP-fonden vilket vi beklagar då vi anser att det är ett väldigt attraktivt bud för samtliga aktieägare i Opus. Vårt erbjudande representerar en EBIT-multipel om 18 vilken är högre än industrigenomsnitt och en premie om cirka 54 procent jämfört med den volymvägda genomsnittliga betalkursen under de tre senaste månaderna före offentliggörandet av erbjudandet. Det är även värt att komma ihåg att Opus aktiekurs inte handlats över 8,50 kr sedan 2015, säger François Dekker.
Rent strategiskt ser François Dekker att Opus behöver påskynda verksamhetens anpassning till elbilar och samtidigt ligga i framkant i digitaliseringen.
– Opus största marknad finns i nuläget i USA. Där är bolaget stora inom utsläppsmätning vilket efterfrågan långsamt kommer minska kring, då elbilar och andra alternativa färdsätt blir vanligare. Detta är en stor skillnad från till exempel verksamheten i Sverige, där Opus är stora inom besiktning, säkerhet och utsläppsmätning.
Hur stora investeringar som krävs för att nå de nya målen kan François Dekker inte specificera. Däremot pekar han på det förvärv Opus gjorde den 3 januari 2020 av Autoenginuity som kostade 187 miljoner kronor.
– Vi ser att Opus behöver göra flera liknande förvärv i framtiden. Vi har resurserna, kapaciteten och kunskapen att hitta dessa affärer. Ledningen har gjort ett bra jobb med att positionera Opus i tillväxtländer. Men satsningen behöver trappas upp ordentligt och därför passar bolaget bättre i en onoterad miljö under de kommande fem till sju åren. Vi vill öka säljstyrkan med 100 till 200 procent vilket kommer dra ner vinsten de första åren, men med vår tidshorisont är det en klok investering för framtiden, säger François Dekker.
Han varnar också för att de aktieägare som inte accepterar budet riskerar att bli sittande med en illikvid aktie.
– Om budet inte går igenom tror jag att säljtrycket kommer vara högt initialt då de kortsiktiga investerare som räknat med att budet ska gå igenom kommer sälja av sina positioner i Opus, säger han.
Searchlight grundades 2010 och förvaltar tillgångar till ett värde om 7 miljarder dollar. Under budgivningen är Searchlights finansiella rådgivare Jefferies och KPMG, juridisk rådgivare Roschier Advokatbyrå och kommunikationsrådgivare Fogel & Partners.
Acceptperioden för budet gäller till den 13 januari 2020.