Realtid

Vem skulle berika ditt nätverk?

Ulrika Sedell
admin
admin
Uppdaterad: 21 nov. 2016Publicerad: 21 nov. 2016

Många har ett homogent och slutet nätverk som varken ger nya perspektiv eller främjar utveckling. För att komma ur detta kan man använda Linkedin, som är en fantastisk kanal för nya möten, tipsar ledarskapsutvecklaren Ulrika Sedell.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

"Visst är det roligt, men det ger knappast några perspektivbyten eller utveckling. Snarare skulle jag nog säga att det ekar rätt mycket."

Jag konstaterar, när jag står på scenen och talar om framgångsfaktorer för en karriär, att på Södermalm där jag bor ser de flesta ut som jag. Talar som jag. När jag kommer hem och öppnar dörren till mitt hem med horder av tonåringar så är det svårt att urskilja vilka som är mina. De ser exakt likadana ut.

I ett allt mer segregerat samhälle tenderar nätverken bli allt mer homogena och slutna. Det är ett problem ur många perspektiv. Men det är även ett problem för idéutveckling, personlig och professionell utveckling.

I år publicerades en studie från Chicago University Booth Business School som visade att den viktigaste faktorn för karriären är hur det egna nätverket ser ut.

Om nätverket består av människor inom en bransch, med samma politiska tillhörighet, som bor inom liknande bostadsområde kan det vara ett direkt hinder för den egna utvecklingen. Bland annat för att det slutna nätverket exempelvis stärker den egna uppfattningen om vad som är rätt och fel och hur världen ser ut.

Studien visar att ju öppnare ett nätverk är desto större är chansen för idéutveckling, personlig utveckling och framgångsrik karriär. Vidare visar studier att kvinnor har mer öppna nätverk än män.

Ändå är mötesplatser med människor med olika bakgrunder, intressen och engagemang så sällsynt. I mitt arbete när jag föreläser och leder utvecklingsprogram brukar jag fråga om deltagarnas egna nätverk, då är det inte sällan som deltagarna efterfrågar möjligheter att träffa någon som är olik dem själva. För att lära, få insyn i en annan kultur, bransch eller få en större förståelse för en marknad. Eller utveckla affärsidéer.

Hälften av alla tjänstemän som är mitt i livet vill byta karriär enligt TCO. Många undersökningar vittnar om att unga är mycket mer rörliga på arbetsmarknaden. Yrken försvinner och nya uppstår. Behovet av att mötas och ta intryck över gränser blir allt större.

ANNONS

Men vad är det som hindrar? Det slår mig ofta när jag far över Sverige och föreläser för skilda branscher. Jag brukar rekommendera Linkedin som en fantastisk kanal för att finna människor som aldrig annars hade korsat ens väg. Få personer säger nej om det kommer ett meddelande från någon som är nyfiken och vill bjuda på en lunch eller frukost. Kanske finns det snart en app för dem som inte avser att dejta utan vill träffa personer för personlig och professionellt utbyte.

Själv har jag lagt ut ett erbjudande på min webbsida ”fika med Ulrika” och bokar av en heldag var tredje vecka för att fika med människor jag aldrig annars hade träffat. En person som väckte min nyfikenhet är Jesper Strömberg, professor i journalistik och politisk kommunikation. Därför tog jag kontakt och bokade en träff med honom i Göteborg i nästa vecka. Jag är övertygad om att det kommer ge mig ny kunskap, och kanske får jag ifrågasätta mina egna antaganden.

Vem skulle berika ditt nätverk?

Ulrika Sedell är ledarskapsutvecklare, föreläsare och författare med 20 års erfarenhet av ledarskap som konsult, utbildningsansvarig och vd för konsultbyråer. Idag driver hon Sedell & Friends. Ulrika Sedell ger chefshandledning, skräddarsyr ledarskapsprogram och är under hösten aktuell med föreläsningen En framtid bortom glastaket – 7 nycklar för ledarskap och karriär, som bygger på hennes bok Bortom glastaket.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]