Realtid

Vd:n lovar att ingen hängs ut personligen

admin
admin
Uppdaterad: 09 juni 2016Publicerad: 09 juni 2016

Att betygsätta produkter eller tjänster har länge varit en självklarhet på internet. Ris eller ros – oavsett om det är negativa eller positiva omdömen så syns de snart på till exempel Rejta, Reco eller i sociala medier.

ANNONS
ANNONS

Inom jobb- och karriärområdet har detta inte varit så vanligt förekommande, men det finns flera aktörer som etablerat sig på marknaden.

Amerikanska Glassdoor är kanske mest kända och Veckans Affärer har nyligen skrivit som svenska Careereye, som också erbjuder omdömen och betyg från företagens insida. Artikelns rubrik är att "dåliga chefer får se upp".

Johan Kadar, vd på Careereye, har lagt upp en bild på artikeln på sin Linkedin-profil och kallar verksamheten för en del av den nya delningstrenden.

Inlägget har fått många tummen upp och kommentarer. Flera skriver att de tycker det är bra och viktigt att den här typen av tjänster blir tillgängliga. En kvinna menar att det skapar öppenhet och transparens. En annan att nöjda medarbetare blir bra ambassadörer för företagen.

Men alla är inte odelat positiva. "Är nästa steg att ge omdöme om anställda medarbetare och sedan skriva att nu får dåliga medarbetare se upp. Den nya delningstrenden. Tänk om helt enkelt", skriver en man. En kvinna håller med honom och skriver att hon inte förstår syftet med sajten.

Johan Kadar svarar att rubriken är lite missvisande – Careereyes tjänst går inte ut på att betygsätta chefer:

"Ingen hängs ut personligen. Alla skriftliga omdömen granskas manuellt och man får inte skriva något personligt om någon – detta är ingen "trollsajt" man kan skriva vad man vill på – utan en seriös sida. 1 av 3 ångrar idag att man bytte jobb – denna tjänst skall matcha förväntningarna på ett bättre sätt och hjälpa arbetssökande att hitta en arbetsplats som matchar. Precis som om du vill veta vad andra tycker om en restaurang innan du går dit.

Att byta jobb är ett stort beslut, både för ens ekonomi, karriär och hälsa – då är det bra att ha ett mer transparent beslutsunderlag än bara det som företagets rekryterare säljer in till dig hur arbetsgivaren är – den bilden stämmer ofta inte överens med verkligheten."

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS