Den kinesiska yuanen sjunker till sin lägsta nivå gentemot dollarn på elva år och experter varnar nu för valutakrig. Dessutom i morgonsvepet denna måndagsmorgon att Aspia får ny CFO och att Weworks börsnotering liknar en konstinstallation.
Varning för valutakrig
Mest läst i kategorin
Lägsta priset på yuanen på elva år
Den kinesiska valutan yuanen nådde elvaårslägsta gentemot den amerikanska dollarn på måndagen efter att handelskriget mellan USA och Kina ytterligare har trappats upp, skriver Reuters.
Yuanen har fallit till 7,15 per dollar, det lägsta priset sedan februari 2008.
Finansmarknaderna har en stökig resa framför sig om investerare fortsätter att flytta pengar från aktier till mindre riskfyllda tillgångar, exempelvis guld och räntepapper.
SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tolkar den fallande yuanen som ett kinesiskt motdrag till de amerikanska tullarna. Det kan i sin tur leda till ett valutakrig, säger han i en intervju med Dagens Industri.
Stora nedgångar i Asien
Tidig måndagsmorgon sjönk samtliga asiatiska index. Mest Nikkei med 2,2 procent, därefter Kospi på minus 1,4 procent och sedan Shanghai på minus 1,2 procent.
Orsaken till fallen är enligt ekonomiska bedömare det eskalerade handelskriget mellan USA och Kina. I fredags aviserade Kina nya tullar på amerikanska varor och USA svarade med att höja tullar på kinesiska varor till ett värde av 550 miljarder dollar.
Ny finanschef på Aspia
Aspia, Sveriges största konsultbyrå inom redovisningstjänster, får ny finanschef. Han heter Christer Karlsson och har enligt pressmeddelandet mångårig erfarenhet som CFO i en mängd branscher, och har även arbetat med riskkapital och förvärv. Av hans CV framgår att han särskilt har erfarenhet från försäkringsbranschen. Han har som konsult har varit interims-CFO på bland andra Nordea Life & Pension och Movestic Liv & Pension. Han sitter med i styrelsen för ICA Pension och United Securities.
– Under Aspias uppstartsperiod har vi haft kvar tjänster, stödsystem och processer från tidigare ägare, och nu ska vi gå över till helt egna system och arbetssätt. Jag fokuserar inledningsvis på att bygga upp en ekonomiavdelning som stödjer vår verksamher, säger säger Christer Karlsson i en kommentar.
Staten har missat 30-40 miljarder på skatteflykt
En miljard försvinner ur statskassan varje år. Orsaken är att Skatteverket negligerar den så kallade exitskatten som går ut på att den som flyttar från Sverige fortsätter att vara skattskyldig i tio år när det gäller vinst från försäljning av värdepapper, andelar i bolag med mera. Skatteverket efterlever inte regeln, säger Peter Sundgren, expert på internationell skatt, till Svenska Dagbladet.
– Det här är en av de fulaste typerna av skatteflykt. Eftersom det har pågått sedan 1983 har staten tappat 30-40 miljarder, säger han till SvD.
Wework-noteringen ”ett konstprojekt”
Den kommande börsnoteringen av Wework i USA påminner om något slags konstprojekt, en installation för att avslöja finansvärldens dysfunktionalitet, skriver Andreas Cervenka i en kommentar i Dagens Industri. Han menar att i dagens marknadsläge är många förvaltare glada bara de får behålla pengarna, vilket dramatiskt har flyttat fram gränsen för vad som räknas som en bra investering.