Investmentbolaget Fastator som är inriktat på fastigheter redovisar ett resultat på 2,5 miljoner kronor för det tredje kvartalet, visar delårsrapporten. Bolagets vd säger att hans farhågor för bostadsutvecklingsmarknaden har besannats, och varnar för bostäder som byggs på spekulation.
Varning för bostäder som byggs på spekulation
Mest läst i kategorin
Fastators nettoresultat på 2,5 miljoner kronor kan jämföras med ett resultat på 11 miljoner kronor för samma period i fjol. Substansvärde per aktie efter utspädning uppgick till 39,9 kronor, jämfört med 37,0 kronor för samma period 2016.
I sin kommentar till rapporten skriver Joachim Kuylenstierna, som är tf vd på Fastator, att hans varningar för att bostadsutvecklingsbolagen skulle få ett svårt år visat sig vara befogade.
“Mina farhågor har besannats. Min oro för det kommande överutbudet av alltför dyra bostäder i förhållande till konsumenternas ekonomiska möjligheter har förstärkts. Och då har vi ändå bara sett början. Vad händer då med alla dessa bostadsfastigheter som byggs på spekulation? Jo, vissa kommer inte att slutföras förrän om några år. För första gången på många år är risken överhängande att vi får se påbörjade byggen som står pausade i det svenska landskapet – i väntan på ”bättre tider”? En syn som vi annars bara ser i till exempel Spanien, efter fastighetsmarknadens kollaps där.”
Därefter framhåller han det som särskiljer Fastator från andra bolag verksamma i fastighetsbranschen, och berättar också att de lägger ett bostadsutvecklingsprojekt i malpåse.
“Det är nu vår unika affärsidé visar sin styrka: till skillnad från alla andra företag i branschen är vi inte ett ”vanligt fastighetsbolag” – vi är fortfarande det enda företag på börsen som är ett fastighetsinvestmentföretag. Som investmentbolag kan vi handla snabbt, till exempel sälja eller byta ut delar, öka andelar eller fusionera. Eller, som när det gäller vårt enda projekt inom bostadsutveckling, ett hälftenägt bolag i Nacka, lägga det i malpåse i väntan på säker tillväxt. Fortfarande med positivt kassaflöde, fortfarande med bestående värde”, skriver Joachim Kuylenstierna.