I decennier har amerikanska statsobligationer varit världens mest pålitliga investeringstillflyktsort. Nu håller spelplanen på att ritas om.
Världens kassaskåp har börjat rosta: "Kaos"


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- USA:s statsobligationer tappar status som global trygg hamn, efter kraftiga svängningar i marknadsräntorna och växande osäkerhet bland investerare.
- Geopolitisk oro och tullkrig, särskilt mellan USA och Kina, spär på marknadsoron och driver upp både räntor och volatilitet i globala aktiemarknader.
- Tecken på systemskifte i det globala finansiella landskapet, där dollarns dominans ifrågasätts och centralbankers prognoser snabbt revideras i takt med ökad stress på marknaden.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Det är inte bara aktiemarknaderna som har drabbats av den senaste veckans turbulens.
En dramatisk vändning i de amerikanska marknadsräntorna har fått experter att slå larm om ett fundamentalt skifte i det globala finansiella systemet.
Missa inte: ”Bland det blodigaste på länge” – experter om raset. Realtid
Så sent som den 27 januari var tioårsräntan uppe på 4,40 procent – men hade fram till måndagsmorgonen sjunkit till 3,90 procent.
Under måndagen vände dock räntorna kraftigt uppåt igen och ökade med hela 30 punkter på mindre än ett dygn, rapporterar Dagens Industri.
Börsprofilens stora skräck: ”Kaos”
”Med tanke på situationen är jag inte säker på att internationella investerare ser på USA som den trygga tillflyktsorten de tidigare gjort. Detta kommer sannolikt att leda till att priserna på statsobligationer sjunker och att räntorna går upp”, säger Clark Bellin, investeringschef på investeringsrådgivaren Bellwether Wealth, till CNBC.
Storbanken Citi går ännu längre och skriver uttryckligen att ”amerikanska statspapper inte längre är den globala trygga hamnen för ränteplaceringar under perioder av ökad risk”, enligt en kommentar till Bloomberg.

EU skrotar tullhotet mot amerikansk whiskey
Det blir inga strafftullar på 50 procent på amerikansk whiskey, det har EU nu beslutat, rapporterar Bloomberg.
Börsprofilen Johan Isaksson, känd som ”Dr Baisse” i nyligen nedlagda Börspodden, menar att flykten från USA:s statspapper skulle leda till ”kaos”.
”Den typen av riskscenarier jag är mest rädd för”, säger han till Affärsvärlden.
Senaste nytt
Vart tar kapitalet vägen?
Implikationerna kan knappast överdrivas.
Amerikanska statspapper har länge fungerat som ryggraden i det globala finansiella systemet – en referenspunkt för prissättning av allt från bolån i Stockholm till företagsobligationer i Singapore.
Läs även: Oväntat: Priset på kaffe stiger efter USA-tullar. News55
Samtidigt visar Reuters stressindex på finansmarknaden rekordnivåer. VIX-index, ofta kallat ”rädsleindexet”, har skjutit upp till 60 – den högsta nivån sedan den globala marknadsnedgången i augusti förra året.
Under bara de tre senaste handelsdagarna har Europeiska och japanska bankaktier också tappat omkring 20 procent av sitt värde.
104-procentiga tullar
Bakgrunden är förstås Donald Trumps aggressiva tullpolitik. När USA och Kina har trappat upp sin handelskonfrontation har marknaden tvingats omvärdera tidigare optimistiska tillväxtprognoser.
Trump hotade på måndagen med ytterligare 50 procent tullar på kinesiska varor om Kina inte lyfter sina 34 procent tullar.
På tisdagen gjorde han slag i saken – och införde på onsdagsmorgonen svensk tid 104-procentiga tullar mot landet.

Expert: Så ska du tänka med ditt privata sparande – fem tips i krisen
Svenska privatsparare har förlorat hundratusentals kronor i privat sparkapital den senaste veckan.
Dollarns dominans i gungning
I tider av ekonomisk osäkerhet har investerare traditionellt flytt till dollar och amerikanska statspapper. Nu är detta mönster brutet.
Finansiella data visar att efterfrågan på dollar från icke-amerikanska investerare har skjutit i höjden – ett typiskt tecken på att marknadsaktörer behöver kontanter i en krissituation, rapporterar Reuters.
Missa inte: Chefsekonomen hoppas att USA tvärnitar. Realtid
En avgrund har öppnat sig under investerarnas fötter – och även Federal Reserve har ändrat sin prognos.
Enligt Saira Malik, investeringschef på Nuveen, förväntas nu 6,6 räntesänkningar fram till 2026, jämfört med tidigare prognoser om fyra sänkningar, rapporterar CNBC.

Miljardärernas orubbliga stöd har vänts till vrede
Republikansk miljardär i USA kan omöjligt förstå “den jävla formeln” som presidenten använder i sin tullpolitik mot varje land.
ANNONS