Realtid

Varför har inte fler av oss tydliga karriärmål?

admin
admin
Uppdaterad: 07 mars 2016Publicerad: 07 mars 2016

Jag skriver den här krönikan nyss hemkommen från en workshop med Ola Wallström. Han är en flitig föreläsare, författare och arbetar med ledarskaps- och medarbetarutveckling. Den arbetsbok vi fick är fullklottrad med anteckningar. Det som gjorde starkast intryck är dock en enkel fråga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vilka mål skulle du sätta upp om avsikten var att ha roligt längs vägen?

Jag upptäckte att mina tankar aldrig vandrat den stigen. Jag har aldrig köpt devisen ’det viktiga är att delta, inte att vinna’. De orden låter mest som tröst för den som misslyckas. När jag rotar i mig själv känns segerns sötma så självklar att jag är beredd att kämpa för den. Om den kostar lite mer att uppnå är det bara bra…eller hur? Så varför träffar Ola Wallströms fråga rakt i maggärdet?

Dreamer or doer?

Så här i början på året är det populärt att sätta mål och blicka in i framtiden. Har du kul på jobbet? Är du på rätt plats eller har du börjat tänka på nästa steg?

I arbetet med föreläsningar och böcker om det personliga varumärket kommer jag ofta i kontakt med människor som vill vidare. Karriären har gått i stå eller ambitionerna är större än titeln och lönekuvertet. Drömmen om att bli entreprenör ligger under huvudkudden. Så hur kommer du vidare?

Att sätta mål ger resultat, så varför gör ingen det?

En populär myt från Harvard gör gällande att de MBA-studenter som lyckas bäst i karriären efteråt har tydliga mål från början. Bananskal är en bonus på vägen. Dessutom skall målen vara skriftliga och årligen reviderade. Flummiga dagdrömmar är bra för kreativiteten, men en tydlig framtidsplan ger bättre karriär- och löneutveckling.

Två forskare, Gail Matthews och Steven Kraus, vill utveckla ämnet, men upptäckte när de grävde efter originalet att någon studie av Harvardelever aldrig hade gjorts. Gail Matthews samlade istället sitt team vid Dominican University och gjorde en egen studie. Den kom fram till att tesen stämmer. Puh!

ANNONS

Skriftliga mål som regelbundet följs upp av en sparringpartner, chef, coach eller vän ökar chansen att lyckas. Däremot finns det flera studier som visar att i ett västerländskt samhälle är det cirka tre procent av befolkningen som sätter upp strukturerade mål för sitt liv. Är du en av dem? Varför?

Att sätta sig ner i dag och planera i morgon

Varför har inte fler av oss en nerskriven framtidsplan med tydliga karriärmål? Vi arbetar med budgetar, verksamhetsplaner, försäljningsmål, kommunikationsstrategier och visionsdokument. Vi avverkar kvartal efter kvartal och är Big Data-duktiga på att mäta allt. Lean är ju fin. Så varför tar vi inte med oss den metodiken när vi skapar vårt eget liv? Vår egen karriär. Har du gjort en omvärldsanalys för ditt yrke och din bransch? Vet du vilka tio andra kandidater som slåss med dig om samma uppdrag, klienter, tjänster och affärsmöjligheter? Hur arbetar de? När jag föreläser om konsten att skapa ett personligt varumärke utgår jag alltid från en karriärsstrategi och en plan för professionellt nätverkande. Det går inte att lyckas utan att få med sig människor. De är möjligheter. Rätt människor ger dig chansen att få en ny tjänst, en ny affär eller en ny klient. Därför är kommunikation, relationer och karriärmål så viktigt. Så hur gör man? 

Gäller det livet eller att boka rätt semester?

I arbetsboken till workshopen tar föreläsaren Ola Wallström upp den enda målmetoden jag kände till – S.M.A.R.T. Det står för Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbestämt. Enligt Wallström passar metoden utmärkt för kortsiktiga, praktiska mål. När det är enkelt att göra en bedömning av vad som behöver göras. När vi vet hur arbetet skall utföras och vilka eventuella hinder som kan uppstå på vägen.

Kort uttryckt – det går att göra en plan och hålla sig till den. Det går till och med att köra på volley och lita på sin erfarenhet. Semester skall vi bekosta varje år. Det är enkelt att göra en S.M.A.R.T. budget för att lägga undan pengar till det. I andra lägen är det betydligt svårare.

Vem vill du vara… sedan? 

Livet går inte i repris utan varje dag är borta för alltid när du går och lägger dig. Du är inte exakt samma människa idag som för fem år sedan. Ditt liv har sannolikt förändrats. På vilket sätt? Dina nära och kära har också förändrats. Har du samma chef och arbetsuppgifter? Ju fler faktorer som förändras desto svårare blir det att förutse konsekvenserna av olika beslutsalternativ. Enligt Ola Wallström är det en av de vanligaste anledningarna till att vi struntar i att sätta mål. För det innebär att vi sätter oss ner i dag och fattar beslut för i morgon. Ja, de flesta av oss struntar i att sätta upp mål överhuvudtaget. Annat för hur bra löptider som skall produceras i sommar. Hur många veckors semester som skall hinnas med. Hur många kilon som skall gås ner. Mål blir konkreta och enkla. Samtidigt går livet förbi. Hur vill du ha det de närmaste fem åren? Vem vill du vara…sedan? 

ANNONS

Konsten att sätta mål

De flesta av oss har inget styrkort för livet. Så jag vill utmana dig att reflektera lite över frågorna i den här krönikan. Ta med dina nära och kära. Fundera över vad du personligen vill få ut av de 220 dagar du är på arbetet i år. Minst. Börja med att definiera ett privat mål och ett professionellt mål för 2016. Inget OS-guld och inte att köpa en ny soffa. Någonstans däremellan. Jag vill också be dig att tänka långsiktigt och se dig själv om tio år. Hur känns det? När jag själv gjorde den övningen upptäckte jag att det är resan dit som är viktigt. Ett mål är bara en hållplats. Det är resan dit som är äventyret.
Jackie Kothbauer är personlig varumärkesexpert. Hon hjälper företag att förvandla medarbetare och kunder till framgångsrika varumärkesambassadörer genom att bygga deras personliga varumärken.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS