Realtid

Vårens mest spännande böcker

Sven Nordenstam
Sven Nordenstam
Uppdaterad: 09 jan. 2006Publicerad: 09 jan. 2006

Martin Beck är inte Peter Haber. Fredrik Lindström hittar nya infallsvinklar i Maj Sjöwalls och Per Wahlöös romansvit från 1965 till 75. I sin bok Det stora brottet med undertiteln 10 år som förändrade Sverige (Norstedts, april) förflyttas vi till en annan tid och får följa Martin Becks förvandling. Fredrik Lindström är också aktuell med tv-serien Svenska dialektmysterier som börjar nu på onsdag i SVT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Deckarförfattaren Håkan Nesser inleder en ny romansvit, ”Barbarottikvartetten”. Den första i serien heter Människa utan hund (Albert Bonniers förlag, april) med vilken kriminalinspektör Gunnar Barbarotti gör entré.

Aftonbladets Belinda Olsson satsar på att göra en Liza Marklund. I sin romandebut Gravidchock! Reporter erkänner (W&W, mars) och hennes alter ego Agata är en ohämmad karriärist – på en kvällstidning – och det är inte helt problemfritt.

Karin Wahlberg skildrar två helt olika mord och deras eventuella samband. Blocket (W&W, januari). Mördarjakten utspelas på Lunds universitetssjukhus.

I norskan Unni Lindells nya kriminalroman Orkesterdiket (Piratförlaget, april) mördas en kvinnlig violinist.

Men kvinnor som begår brott kan trots det betraktas som offer. Hon kanske inte ens är helt ansvarig för sina handlingar. I Gärningsmannen är en kvinna (Bokförlaget DN, januari) granskar Suzanne Kordon och Anna Wetterqvist ett antal fall med kvinnliga gärningsmän. Har de kvinnliga gärningsmännen andra motiv än männen?

I samtidsromanen Tackar som frågar av Jennie Dielemans (W&W, april) får huvudpersonen Khosro, ”en iransk prylbög” som försörjer sig som personlig assistent, nog och klär ut sig i rosa kanindräkt och hotar personalen i en av de största elektronikkedjorna.

Sven Lindqvist, följer i spåren efter berättaren i Robert Pirsigs Zen och konsten att sköta en motorcykel. Men den inte helt unge Lindqvist väljer bilen istället för motorcykeln, i essäsamlingen Fadern, sonen och den heliga motorcykeln (Ordfront, januari).

Vladislav Slavic, tidigare Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Moskva, skildrar hur USA, Ryssland och Kina gått från det kalla kriget till vad han uppfattar som ett globalt ekonomiskt energikrig, i boken Det tysta kriget – olja makt och kontroll (Natur och Kultur, april).

ANNONS

Mer vardagligt skildras livet i Kina av Catarina Lilliehöök i Mei Wenti! Inga problem! – om livet i dagens Kina (Natur och Kultur, mars). Boken gavs först ut på kinesiska av Kinas största förlag.

Historikern Peter Englund förflyttar oss till 1600-talets maktkamp och nakna våld. I Silvermasken (Albert Bonniers förlag, mars), gestaltar han Drottning Kristina som nyfiken och orädd kvinna. Hon som lämnade sin tron.

I boken Han som aldrig fick bli kung (Norstedts, april) skriver Expressens kulturchef Per Svensson om Carl XVI Gustafs far, Gustaf Adolf som omkom i en flygolycka 1947. Med hjälp av samtida vittnesmål och nedslag i både svenska och tyska arkiv träder en bild fram av en person som skilde sig från sina bröder, en person som sades ha sympatiserat med Nazityskland.

Den 30 april i år fyller kungen 60 år. Monarkin lär inte skakas av boken För Sverige – Nuförtiden (Bokförlaget DN, april). Är det någon som har kontroversiella åsikter i denna antologi? – det avslöjas inte i förväg. Fredrik Reinfledt, Michael Treschow, Amelia Adamo, Inga-Britt Ahlenius och historikern Dick Harrison med flera medverkar.

Fotbolls-VM sätter sina spår. Albert Bonniers förlag ger ut Pelés memoarer i maj. Och Ordfront ger ut amerikanen Franklin Foers Fotboll förklarar världen i april. Franklin Foer berättar om italienska fotbollsoligarker, hatiska stämningar i Glasgow, elithuliganer i Belgrad och när ett palestinskt lag vann israeliska cupen. Samtidigt hyllar han sitt favoritlag FC Barcelona.

Hur perfekta kan vi bli egentligen? Det frågar sig Thomas Johansson, professor i socialpsykologi. Varför har Dr Phil och Extreme Make-over blivit sådana succéer? Det undersöker han i Makeovermani (Natur och Kultur, januari).

Och då kommer vi osökt in på Ebba von Sydows nedslag i kändistrender och glamour, i boken Ebbas stil (Forum, mars).

Magdalena Graaf väljer att berätta om sitt första äktenskap där mannen var en brutal knöl och hur hon själv sakta bröts ned. Hennes uppgörelse heter Det ska bli ett sant nöje att döda dig och ges ut av förlaget Lind & Co.

ANNONS

Romanfiguren, småbarnsmamman Sylvia Svensson identifierar sig med Sylva Plath. Linda Skugge sammanför de båda i sin romandebut Ett tal till min systers bröllop (Piratförlaget, maj).

Jamie Olivers nya bok är baserad på en brittisk tv-serie om den genuina italienska maten. I boken Jamies italienska kök (Albert Bonniers förlag, maj) finns mer än 120 recept.

Krögaren Erik Videgård, med erfarenheter från East, Halv Trappa plus Gård, Gyldene Freden, Hasselbacken, Coq Blanc, Akvarium, Fjäderholmarnas krog, med flera ställen, har gjort en annorlunda, mer skönlitterär bok, helt utan recept. Titeln är Ät mig! (Albert Bonniers förlag, april).

Den brittiske journalisten William Leith blev fetare och fetare. 107 kilo som mest innan han började med sin självbiografiska bok om frosseri och alla bantningsguruer han träffade när han arbetade med den humoristiska självhjälpsboken Hungrig (W&W, april).

Sveriges okrönta pokerdrottning, Cecilia Nordenstam, lär ut vad hon kan i Pokerboken (Semic, mars).

Ruter Dam-grundaren Gunilla Ahrén delar med sig av sina framgångar i boken Karriär Råd för navigering i maktens labyrinter (Svenska Förlaget). Förutom rena karriärråd skildrar Gunilla Ahrén hur kallt och ensamt det kan vara för en vd.

Hur är det att vara barn till en egenföretagare? Förläggaren och författaren Stefan Ekberg menar att det sätter sina spår:

– Jag älskar företagande och har länge uppmuntrat mina barn, en tioårig kille och en trettonårig tjej att själva testa sina vingar. Varje sommar brukar barnen köpa godis på Martin Ohlsson för några hundralappar innan vi åker ner till Gotland där vi är på somrarna. Där bygger de upp sin egen affär, marknadsför och säljer. De gillar det. Och varför skulle de inte göra det. Företagande och entreprenörskap tar tillvara mycket av det som vi vuxna förlorade någonstans mellan barndom och ungdom – nyfikenhet, spänning och förmågan att hantera starka känslor, resa sig upp fast man blöder på knät och gå vidare på jakt efter nästa höjdpunkt i livet, säger Stefan.

ANNONS

Nu ger han ut boken Juniorföretagaren (Redaktionen-se, januari).

Och som en lösning på hur du ska hinna läsa allt, ger Stefan Ekberg och hans förlag Redaktionen-se ut handboken Hur fan ska jag få tiden att räcka till. Håll ut, den kommer i maj.

Att det är valår syns nästan inte i bokutgivningen i vår. Ett undantag är Sören Holmberg, Lennart Weibull och Olof Petersson med flera som synar mediernas roll för valrörelse och valutgång i boken Mediernas valmakt (SNS förlag, juni). Bakom boken ligger forskningsarbete i SNS Demokratiråd.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS