Två företrädare för Nord Fondkommission samt en förmedlare har polisanmälts för misstänkt bedrägeri. Samtidigt krävs värdepappersbolagets största ägare Staffan Beckett, före detta vd Charlotte Bergwall Nilsson och nuvarande vd Peter Uvelid på skadestånd om drygt 8 miljoner kronor.
"Vårdslös rådgivning" – nu bedrägerianmäls företrädare för Nord Fondkommission
Mest läst i kategorin
Realtid har tidigare avslöjat att ett 20-tal investerare riktar nya krav med hot om stämning mot Nord Fondkommission. Placerarna hävdar att värdepappersbolaget ägnade sig åt vårdslös rådgivning när Nords rådgivare rekommenderade ett antal låneprodukter med koppling till Octego-koncernen.
En av dessa produkter var en obligation på 50 miljoner kronor som Nord Fondkommission arrangerade åt Aspect Hospitality 2016:1 – ett av bolagen inom Octego-gruppen som Realtid granskat i flertalet artiklar.
Nu har en av investerarna i Aspect Hospitality-obligationen gått vidare och polisanmält två centralt placerade företrädare för Nord Fondkommission – men även en av värdepappersbolagets förmedlare – för misstänkt bedrägeri.
En förundersökning har också inletts men Joakim Adriansson, handläggare av ärendet vid polisen, vill inte kommentera utredningen:
– Jag kan inte säga något eftersom förundersökning pågår och det råder förundersökningssekretess, säger han.
Obligationen existerade inte
Av dokument framgår att Nord Fondkommission satt på flera stolar när Aspect Hospitality-obligationen arrangerades och såldes in till kunderna. Värdepappersbolagets grundare, största ägare och dåvarande ordförande Staffan Beckett, greppade även ordförandeklubban i emittent-bolaget.
Samtidigt var emissionsprocessen genomgående behäftad med brister.
Under teckningsperioden sommaren 2016 existerade inte ens obligationen; dokumentet med villkoren signerades först ett par dagar efter sista anmälningsdagen.
Den som signerade obligationsvillkoren för Aspect Hospitalitys räkning var heller inte firmatecknare vid tidpunkten och hade därmed inte rätt att företräda bolaget. Frågan är därför om obligationsvillkoren någonsin gällde.
Signerade för Nords räkning gjorde dåvarande vd Charlotte Bergwall Nilsson.
Bolaget existerade inte
Av memorandumet framgår att styrelsen i Aspect Hospitality var medansvarig för informationen som delgavs investerarna. Det försäkrades att ”alla rimliga försiktighetsåtgärder har vidtagits för att säkerställa att uppgifterna i materialet (…) är riktiga och överensstämmer med faktiska förhållanden”.
Problemet var att emittent-bolaget vid tidpunkten för obligationsemissionen och memorandumets tillblivelse var ett lagerbolag och att styrelsen i Aspect Hospitality, däribland ordförande Staffan Beckett, kom på plats först någon månad senare.
Man kan alltså säga att inte heller det bolag som gav ut obligationen existerade vid tidpunkten för emissionen.
Nio månader senare stod det klart att Aspect Hospitality inte klarade av att betala tillbaka lånet. I den vevan hoppade Nords storägare Staffan Beckett av styrelsen och obligationen om 50 miljoner kronor konverterades mot preferensaktier. Åtminstone enligt uppgifter från Bolagsverket. Investerare säger samtidigt att de av oklar anledning aldrig fick några preferensaktier.
Pengarna var slut
Att Aspect Hospitality inte skulle kunna betala tillbaka obligationslånet låg i korten. Faktum var att det mesta av pengarna redan hade spenderats vid tidpunkten för emissionen. I praktiken handlade obligationen från 2016 om att ersätta en äldre obligation från 2015 – samtidigt som ytterligare ett antal miljoner togs in – lagom för att betala distributions- och emissionskostnader på 2,2 miljoner till Nord Fondkommission.
Pengarna var alltså i praktiken slut redan 2016 och att döma av hur de hade använts – planen vara att bygga om och renovera Danvikens Hospital – var de kastade i sjön. Man hade påbörjat byggarbetet, men vid den här tidpunkten stod den ofärdiga byggnaden och förföll.
För att genomföra planen som handlade om att bygga om fastigheten till ett seniorboende behövdes nya pengar.
Och eftersom obligationslånet på 50 miljoner ”försvann” nio månader efter emissionen då obligationen konverterades till preferensaktier, kunde Aspect Hospitality ta upp nya färska krediter. Vilket också gjordes. Bland annat tog bolaget upp mångmiljonlån från Sörmlands sparbank och Serafim-gruppen.
Emittenten begärs i konkurs
2019 var Danvikens Hospital fortfarande inte färdigställt. Men pengarna var återigen slut. Nord Fondkommission agerade då genom att ta kontroll över Aspect Hospitality. Via Nord-gruppens egna fastighetsbolag Usave köpte man bolaget för en krona och Staffan Beckett, Charlotte Bergwall Nilsson och Peter Uvelid satte sig i styrelsen – bara för att kort därefter begära Aspect Hospitality i konkurs.
Därmed förlorade också de före detta obligationsinvesterarna alla möjligheter att få tillbaka några pengar. På grund av konverteringen till preferensaktier satt de inte längre på några panter och konkursförvaltaren som tog över, hade heller ingen anledning att föra upp dem på listan av fordringsägare.
Toppade fordringsägarlistan gjorde istället Sörmlands sparbank som gett krediter på 58 miljoner kronor och Serafim-gruppen som framställde krav på 22 miljoner.
Stäms personligen på miljonbelopp
Nu har alltså Nord Fondkommissions agerande i Aspect Hospitality-affären resulterat i krav från investerare med hot om stämning, men också om en polisanmälan och efterföljande förundersökning.
Men Nords huvudvärk tar inte slut där. Även ett bolag som tills helt nyligen tillhörde Serafim-gruppen – KG12 Corporate Finance* som var kreditgivare till Aspect Hospitality – har inlett en rättsprocess för att få tillbaka pengar.
KG12 Corporate Finance, som alltså nyligen sålts av Serafim, har gått på värdepappersbolagets största ägare Staffan Beckett, före detta vd Charlotte Bergwall Nilsson och nuvarande vd Peter Uvelid personligen, och kräver dem på ett skadestånd om 8,4 miljoner kronor.
Bakgrunden är händelser som utspelade sig efter det att Aspect Hospitality begärts i konkurs.
Enligt KG12:s stämningsansökan försökte Nord Fondkommission, via ett närstående bolag, komma över fastigheten Danvikens Hospital och bjöd 63 miljoner kronor för den. En extern aktör bjöd dock högre – 78,4 miljoner.
Men när konkursförvaltaren skulle sälja fastigheten till högstbjudande vägrade Beckett, Bergwall Nilsson och Uvelid – Aspect Hospitalitys styrelse – att lämna ifrån sig två pantbrev som uppges ha varit obelånade. Detta trots att konkursförvaltaren vid flera tillfällen ska ha frågat efter dessa.
Denna vägran ska ha inneburit att försäljningen av fastigheten för 78,4 miljoner kronor aldrig kom till stånd. Istället såldes Danvikens hospital via exekutiv auktion för 70 miljoner – alltså 8,4 miljoner lägre än maxbudet.
Detta i sin tur ledde till att långivaren KG12 – som då ägdes av Serafimgruppen och som hade panträtt i fastigheten – fick ut 8,4 miljoner mindre i utdelning vid konkursen.
Enligt stämningsansökan har svarandenas agerande skadat KG12 ”i egenskap av borgenär i konkursen”.
Beckett, Bergwall Nilsson och Uvelid har enligt kärande ”handlat gemensamt” när de vägrade lämna ut pantbreven och bör därför vara ”solidariskt skadeståndsansvariga”.
Realtid har utan framgång sökt Staffan Beckett, Charlotte Bergwall Nilsson och Peter Uvelid för en kommentar.
KG12:s ombud, som Realtid också har sökt, avböjer att kommentera stämningen.
*Informationen om att Serafimgruppen nyligen sålt KG12 Corporate Finance har tillkommit efter det att artikeln först publicerades. Försäljningen skedde 17 september, tre dagar efter det att stämningsansökan registrerades av tingsrätten.
Förundersökning mot Nord Fondkommissions företrädare nedlagd (2021-10-08)