Realtid

"Våra system från 70-talet levererar"

SEB:s kontor vid Sergels torg. Foto: SEB.
admin
admin
Uppdaterad: 28 apr. 2016Publicerad: 28 apr. 2016

SEB Venture Capital vill investera i fintech igen, efter en flerårig paus från segmentet. Samtidigt finns en stor skepsis mot sektorn i banken. "Att våga flytta från det etablerade till något nytt är en stor utmaning."

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SEB Venture Capital har funnits sedan 1986 och ska vara "en blåslampa" på övriga koncernen.

Kristina Söderberg och
Sebastian Siemiatkowski
på SNS Digitech Forum.
Foto: David Gustavsson

– Vi vill få alla 16.000 medarbetare att våga tänka om, säger Kristina Söderberg, Investment Manager på SEB Venture Capital och som var en av talarna på seminariet SNS Digitech Forum i Stockholm under veckan.

Hon berättar att fintech inte sällan är problematiskt för finansbranschen som omgärdas av många regleringa. Förändringsviljan hämmas också av att SEB:s gamla infrastruktur fortfarande är välfungerande, enligt Söderberg.

– De regulatoriska frågorna är ett stort ok som vi bär och som vi får lösa genom samarbeten. Samtidigt leverar våra system från 70-talet som de ska. Och att våga flytta från det etablerade till något nytt är en stor utmaning, säger hon.

Det är inte heller helt lätt att få med sig alla aktieägare på det nya tåget, menar Kristina Söderberg.

– Å andra sidan tror jag att den som vågar att göra oväntade förändringar har mycket att vinna på det.

Mellan 1997-2009 gjorde SEB Venture Capital cirka elva fintech-investeringar inom bland annat elektroniska betalningar, värdepappershantering och säkra kortbetalningar. Merparten av de satsningarna är sålda i dag. Enhetens strategi är att köpa upp bolag, få de att växa framgångsrik och sälja dem.

ANNONS

Kristina SöderbergKristina Söderberg.
Foto: SEB

Men vissa investeringar har lett till partnerskap med SEB. Exempel på partners som tillkommit den vägen är svenska betalbolaget Dibs, amerikanska Arcot som förebygger kortbedrägerier och IBX som tillhandahåller lösningar för elektroniska inköp.

Senaste sex åren har enheten tagit en paus från fintech-sektorn. Orsak: Branschen svalnade efter finanskrisen och få bolag startades i segmentet. Men nu har branschen tagit fart igen.

I årsskiftet började SEB Venture Capital därför titta på fintech igen. Och för första gången intresserar sig enheten för banknära tjänster inom nya relativt nya områden som "big data", artificiell intelligens och blockchain.

Hittills har ingen investering gjorts, men målet är att göra tre till fyra satsningar varje år.

– Vi har ägnat de senaste tre månaderna åt att träffat fintech-bolag för att förstå vad som händer och även träffat andra aktörer och banker som också börjat jobba med de här frågorna, säger Kristina Söderberg som dock inte vill avslöja några företagsnamn.

Samtidigt är värderingarna höga och enheten är försiktig för att undvika att överinvestering. Segmentet går i cykler och SEB Venture Capital räknar med korrigering och en lugnare marknad framöver.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski, som också medverkade på seminariet, menar att möjligheten att lyckas inom sektorn kräver starka och modiga ägare, eftersom det tar två till tre år att utveckla nya innovativa produkter och tjänster.

ANNONS

– De måste våga vara långsiktiga och säga att "det här är bolagets strategi". Kanske har SEB det stödet från Wallenberg, säger han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

AI förändrar advokatrollen: "Höga förväntningar"

Automatiserade processer effektiviserar redan det juridiska arbetet samtidigt som klienternas krav ökar. Men jurister behöver inte oroas för att förlora sina jobb. Artificiell intelligens revolutionerar bransch efter bransch, sägs det. Då bör ju även advokatyrket stå inför stora förändringar, kan man ju tro. Enligt Niklas Sinander, counsel på advokatbyrån Harvest, handlar det dock snarare om […]