Trots dagliga transaktioner på över 7,5 biljoner dollar finns tecken på att den globala valutamarknaden är mer sårbar än den framstår. Det varnar flera tunga aktörer inom finanssektorn.
Valutamarknadens sköra fasad oroar Wall Street


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Valutamarknaden omsätter dagligen biljoner dollar men är enligt flera experter mer sårbar än den verkar.
- Fragmentering, automatiserad handel och storbankers tillbakadragande har skapat en skenbar likviditet som riskerar att kollapsa vid marknadschocker. En händelse i augusti 2024, då yenen plötsligt stärktes och Nasdaq rasade, visar riskerna.
- Fler plattformar och minskad riskvilja hos banker har försvagat marknadens motståndskraft, vilket fått tillsynsmyndigheter att efterlysa ökad transparens och stabilitet.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Bakom fasaden av hög aktivitet och tekniskt sofistikerad handel döljer sig vad som kallas för en ”likviditetsmiran” – en illusion av djup i marknaden som i verkligheten kan försvinna snabbt vid stressade lägen.
Orsaken är en kombination av ökad fragmentering, automatiserad handel och att traditionella storbanker dragit sig tillbaka som stora aktörer som står för likviditet.
Missa inte: Chocken: Din bank kanske inte är så säker som du tror. Realtid
”Likviditeten kan på ytan verka ganska robust. Men vid extrema händelser är den allt mer skör”, säger Mark Meredith, chef för elektronisk valutahandel på Citigroup, till Bloomberg.
Ett tydligt exempel på riskerna var valutaturbulensen den 5 augusti i fjol, då den japanska yenen plötsligt stärktes kraftigt.

Sociala klyftorna oroar vd:n för USA:s största bank
De fattigaste 20 procenten fick ingen löneförhöjning på 25 år.
Största tappet sedan 80-talet
Händelsen, utlöst av investerare som snabbt avvecklade så kallade carry trades (räntebärande positionshandel), ledde till kraftigt ökade skillnader mellan köp- och säljkurs (spreadar) och tomma orderböcker.
Nasdaq föll med över 6 procent och japanska Nikkei tappade mest på en enskild dag sedan 1987.
”Det blev en massiv utvidgning av spreadarna och en fullständig försvinnande av orderböckerna”, säger Andrew Webber på hedgefonden Qube Research & Technologies.
Läs även: Europas rekordkvartal – boom eller bubbla? Realtid
Senaste nytt
Minskad riskvilja från bankerna
Enligt Bloomberg har antalet handelsplattformar för valutor ökat från 20 till över 90 sedan 2012, vilket lett till splittrad likviditet.
Dessutom tillåter många plattformar så kallad ”last look”-prissättning, där samma likviditet kan visas på flera ställen – utan att det nödvändigtvis finns volym bakom.
Jeremy Smart på XTX Markets konstaterar att bankernas minskade riskvilja lett till att icke-bankaktörer fått en allt större roll.

Se upp! De här aktierna kan falla med 30 procent
Intresset för att investera sina pensionspengar i aktier och fonder har ökat rejält under året som gott.
Uttryckt oro
Vid stressade lägen finns dock inte tillräckligt många köpare som kan ta över risken, vilket ökar rörelserna.
”Det finns ett begränsat antal aktörer på andra sidan marknaden. Det gör att när marknaden rör sig i en riktning, blir rörelserna överdrivna”, säger han.
Missa inte: Den svenska kronans framtid. E55 TV
Flera marknadsövervakare, däribland New York Fed och Bank of England, har uttryckt oro och efterlyser mer insyn i den fragmenterade valutahandeln.
Enligt vissa aktörer kan lösningen ligga i att återgå till mer direkta relationer med pålitliga aktörer, skriver Bloomberg.

Kronan rusar – och ingen vet riktigt varför
När börserna darrar brukar kronan falla – nu ser vi motsatsen.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.