Enligt uppgift till Realtid gavs valberedningens ledamöter bara ett alternativ till ordförande; Lena Frånstedt Lofalk. Valberedningens ordförande Tomas Nilsson vägrar att kommentera.
Valberedningens ordförande lägger locket på
Mest läst i kategorin
Maktkampen började den 13 januari i år när valberedningen föreslog Lena Frånstedt Lofalk som ny ordförande i Advokatsamfundet, samtidigt som Tobias Fälth föreslogs som vice ordförande. Förslaget väckte direkt starka känslor i hela branschen.
Sex av samfundets medlemmar, tillika advokater, har bland annat offentliggjort en egen skrivelse med förslaget att den nuvarande vice ordföranden Christer Danielsson lämpar sig bäst som ny ordförande.
LÄS ÄVEN: Tungviktare ger sig in i maktkampen
Av valberedningens förslag framgår att dess ledamöter var enhälliga i sitt beslut av Frånstedt Lofalk. Men enligt vad Realtid.se erfar ska de inte ha haft några fler förslag att ta ställning till än just kombinationen av henne som ordförande och Tobias Fälth som vice ordförande.
Realtid.se har i flera artiklar följt striden om ordförandeskapet i Advokatsamfundet. I en artikel i fredags talade en expert om samfundet som en sluten organisation med strikt hierarki och låg tolerans för oliktänkande.
LÄS ÄVEN: ”Advokater känner rädsla att bli utfrysta”
Valberedningens ordförande Tomas Nilsson vill inte kommentera uppgifterna när Realtid.se kontaktar honom. I ett skriftligt svar säger han kort: "Jag svarar på frågor om valberedningens arbete i de sammanhang där detta hör hemma, dvs inom Advokatsamfundet".
Realtid.se når istället ledamoten Bo Ahlenius som representerar Advokatsamfundets södra avdelning i valberedningen.
Hur många fler kandidater var föreslagna vid mötet?
– Om det inte är en uttalad så är det en underförstådd regel att man aldrig nämner några namn på personer som har varit uppe på bordet. Det är av respekt för de personerna. Men visst diskuterade vi olika namn, men vi blev, som det också framgår av de officiella dokumenten, överens – och inte nog med det, det blev ett enhälligt förslag, säger Bo Ahlenius.
Men jag har förstått att det inte fanns fler förslag på kandidater som togs upp på mötet?
– Alltså förslag och förslag. Vi diskuterade olika namn och olika konstellationer och tänkbara möjligheter. I det här fallet blev det en väldig enighet.
Ahlenius uppger att presidiet, vice ordförande- och ordförandeposten, ligger utanför ledamöternas mandat. De tre namn som han tog med sig inför mötet rörde ledamotsposterna.
– Till ordförandeposten har jag mina tankar och diskuterar dem. Alla har väl tänkt sina tankar. Det är en väldigt öppen diskussion där alla får ha sina synpunkter och olika namn ventileras och olika konstellationer ventileras.
Har du tagit med dina ordförandekandidater till mötet?
– Du menar att om jag skulle skriva till de andra att ”jag föreslår den”, och en annan svarar att ”jag föreslår den”? Nej, så gör vi inte. När vi träffas så talar vi och ser sen. Jag skulle mycket väl tänka mig att det skulle vara svårt att vara överens om ett bra förslag, och då försöker man annars ta ett majoritetsbeslut.
Du är glad över ett enhälligt beslut. Har ni aldrig varit oeninga?
– Under den tiden jag varit med så har vi alltid varit överens men historiskt är jag inte så säker på det.
Hade alla ledamöter Lena Frånstedt Lofalk i huvudet som kandidat inför mötet?
– Det vet jag inte. Det kan jag inte uttala mig om. Jag tycker hon var ett väldigt bra förslag.
Vem kom med förslaget då?
– Exakt hur det går till och vem som säger vad vill jag inte berätta. Det skulle kunna vara vem som helst.
Vidare uppger han att han blev "väldigt överraskad" av uppmärksamheten efter beslutet.
– Vi trodde att vi hade gjort ett väldigt bra jobb, men det finns väl något under ytan som vi inte har förstått.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.