Realtid

Vad vill du lägga tid på?

Ulrika Sedell
admin
admin
Uppdaterad: 24 okt. 2016Publicerad: 24 okt. 2016

Ledarskapsutvecklaren Ulrika Sedell om varför man ska satsa på en livsplan och inte en karriärplan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Borde jag ta en ny vd-post? Bygga ett bolag med andra? Starta egen firma? Eller kanske bli lärare, det har jag alltid drömt om.

Kvinnan framför mig har tagit beslut om att lämna bolaget där hon är och har sagt upp sig. Hon har gjort en spikrak karriär samtidigt som hon har gift sig, skaffat flera barn och förlorat sin pappa.

Livet har på något sätt passerat medan hon har fokuserat, levererat och bidragit till fantastiska resultat. När det blev ägarbyte så blev det tid att fundera, om hon vill fortsätta utifrån den nya ägarens satta riktning.

I ett förlegat samhälle där framtiden var förutsägbar, karriären likt en trappa och där livet anpassade sig efter arbetets krav var karriärplanen en långsiktig strategi för framtida mål.

I dag förändras samhället allt snabbare, digitaliseringen har sprängt gränser mellan tid och rum och mellan fritid och arbete samtidigt som könsrollerna luckras upp. Vems ansvaret är för hem eller karriär är inte givet.

Därför frågar jag kvinnan framför mig om hon gjort en livsplan? En karriärplan kan ställa till problem. Den kan istället för strategi och verktyg ge tunnelseende.

För om målet i karriärplanen blir överordnad livet så kan allt annat läggas åt sidan. Som egna intressen, vänner, hälsa eller kanske ideella engagemang. I värsta fall barnens behov. Dessutom är det inte möjligt med en långsiktig plan när omgivningen är i förändring.

När jag handleder chefer så får de ofta göra en livskompass. Fördela sitt engagemang och tid över sex tårtbitar med livets innehåll. Inte sällan ser jag att framgångsrika kvinnors livskompass haltar. Deras engagemang och tid läggs på arbete och familj. Egna behov som hälsa eller intressen får ligga på vänt. Länge. Till slut tar det stopp.

ANNONS

Så mitt råd är istället – gör en livsplan. Ställ dig frågan vilket liv du vill leva. Vad är viktigt på riktigt? Vad vill du lägga tid på? Hur ser strategin ut till målen i ditt liv i stort? Du kan exempelvis ha skiddagar som KPI (Key Performance Indicators).

Sedan bör nuläget identifieras. För det är skillnad på att vara två i en relation eller ensam. Det är skillnad på att ha fyra barn eller inga alls. Det är skillnad på om barn, föräldrar eller någon älskad är sjuk eller alla i omgivningen är vid god hälsa. Det är skillnad på att pendla mellan länder, städer eller bo och jobba på samma plats.

Låt detta påverka ditt val av yrkesval och funktion. Just nu. För det är bara en sak som vi kan vara helt säkra på. Din omgivning förändras. Du förändras. Två avgörande faktorer som är i ständig rörelse. Det är oförutsägbart. Därför är det fullständigt omöjligt med långsiktig planering.

"Släng karriärplanen och gör en livsplan", säger jag till kvinnan framför mig. Hon tystnar och börjar rita cirklar på pappret framför henne.

– Kan man ha vandringsdagar som KPI?

Ulrika Sedell är ledarskapsutvecklare, föreläsare och författare med 20 års erfarenhet av ledarskap som konsult, utbildningsansvarig och vd för konsultbyråer. Idag driver hon Sedell & Friends. Ulrika Sedell ger chefshandledning, skräddarsyr ledarskapsprogram och är under hösten aktuell med föreläsningen En framtid bortom glastaket – 7 nycklar för ledarskap och karriär, som bygger på hennes bok Bortom glastaket.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]