Maria Kindness har diger utlandserfarenhet från Österrike, Frankrike, USA och England. Sedan 2014 är hon globalt ansvarig för affärsutveckling på en schweizisk bank i Genève.
“VAB existerar inte i Schweiz”
Mest läst i kategorin
Maria Kindness växte upp i byn Länghem utanför Borås. Efter två år med jobb i Göteborg och tyskastudier i Wien började hon plugga till civilingenjör.
– Att jag skulle vidareutbilda mig var en självklarhet och valet föll på industriell ekonomi på Chalmers. Det gav en bred utbildningsbas inom traditionella ingenjörsämnen kombinerat med ekonomi och marknadsföring. Tredje året tillbringade jag i Paris, på l’ENSAM, via ett Erasmusutbyte. Sista terminen på mastersutbildningen var jag på Stanford och Berkeley i USA. Ex-jobbet gjorde jag i samarbete med Sveriges tekniska attachéer i Kalifornien och New York, berättar hon för Realtid Karriär.
Efter studierna började Maria på Hewlett Packards internationella traineeprogram i Stockholm.
– Jag kände dock ganska snart att jag ville ha mer utlandserfarenhet och sökte en tjänst på HP:s Londonkontor. På grund av mitt nätverk inom investmentbankerna i London blev jag sedan headhuntad till ett privat optionsbolag. Där arbetade jag som försäljningschef för England och Afrika. Inför nästa steg i karriären hade jag siktet inställt på ett jobb inom köpsidan och på en konferens kom jag i kontakt med en global makrohedgefond – Eclectica Asset Management. Det ledde till en tjänst som chef för affärsutveckling.
Berätta om ditt nuvarande jobb.
– Sedan två år tillbaka arbetar jag på Lombard Odier Investment Managers huvudkontor i Genève. Där ansvarar jag globalt för affärsutvecklingen av våra fonder inom Absolute Return Bond och Tactical Trading.
Hur kommer det sig att du flyttade till Genève?
– Efter nio år i London så kände jag att det var dags för förändring och att storstadens fart och fläkt inte längre hade samma dragningskraft. Flytten var primärt grundat på livsstil och familjeförhållanden. Min man har varit baserad i Schweiz under många år och jag veckopendlade från London även efter att vi gift oss. När vi beslöt oss för att bilda familj ville vi att vår son skulle få möjligheten att växa upp i en flerspråkig miljö med bra utbildningsmöjligheter och närhet till alperna som en extra bonus.
Vad skulle du säga krävs för att göra karriär i Genève?
– Att man har drivkraft och tar egna initiativ. Skinn på näsan behövs också samt goda språkkunskaper. Både engelska och franska, men även tyska är ett plus. Det underlättar om man vill göra karriär i Genève. Svenskar har dessutom gott rykte i Schweiz som arbetssamma, resultatdrivna och lojala.
– Det finns gott om karriärmöjligheter för expats inom bank- och finanssektorn. Genève kallas även för fredens huvudstad då många internationella organisationer har sina huvudkontor här. Till exempel FN, World Economic Forum, Röda korset med flera.
Vilka är de största skillnaderna mellan svenskt och schweiziskt arbetsliv?
– Genève erbjuder en spännande internationell arbetsmiljö då mer än hälften av befolkningen är expats. En stor fördel är dessutom ett högre löneläge samt lägre skattesats. Generellt sett är den schweiziska arbetsplatsen mer formell jämfört med den svenska. Det tar sig uttryck i form av mer utpräglad hierarki och även mer strikt klädkod.
– I Schweiz är det inte heller lika självklart som i Sverige att kvinnor jobbar, speciellt inte när man har barn, och deltidstjänster är sällsynta. Mammaledighet varierar från företag till företag, men standard är fyra månader och VAB existerar inte.
Vilket är ditt bästa karriärbeslut så här långt i livet?
– Att jag fick chansen att ta steget till köpsidan via jobbet på hedgefonden i London. Det innebar ett rejält karriärlyft och möjligheten att vara med och expandera en affärsverksamhet med globalt fokus.
Tror du att du kommer återvända till Sverige någon dag?
– Jag reser regelbundet hem till Sverige då stora delar av min familj bor kvar där och jag har förmånen att jobba med lokala investerare. Sommartid, om vädret tillåter, finns det inget bättre än att semestra i Sverige, men vi har inga planer på att flytta hem, säger Maria Kindness.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.