Igår avgjordes den utdragna ordförandestriden som länge rasat inom Advokatsamfundet. Den som röstades fram till samfundets nästa ordförande är Christer Danielsson och inte den av valberedningen föreslagna kandidaten Lena Frånstedt Lofalk.
Utmanarkandidaten vann ordförandestriden
Mest läst i kategorin
Igår avgjordes ordförandestriden på Advokatsamfundets fullmäktigemöte, vilken tog plats i Näringslivets Hus på Storgatan 19.
Den kandidat som ska leda samfundets styrelsearbete under kommande år är inte den av valberedningen föreslagna kandidaten Lena Frånstedt Lofalk utan Christer Danielsson.
– Jag är glad och stolt över att blivit vald i en demokratisk process som skapat stort engagemang bland advokatkollegor runt om i landet, säger Christer Danielsson till Realtid.se och fortsätter:
– Kommentarer i övrigt får anstå till dess jag tillträder som ordförande.
Christer Danielsson är för närvarande delägare vid Danielsson & Nyberg och har tidigare varit verksam som delägare vid bland annat advokatbyrån Gernandt & Danielsson. Han har arbetat snart två år som vice ordförande i samfundet och tillträder sin nya roll den 1 juli.
Christer Danielsson föreslogs till ordföranderollen i en skrivelse ställd till "ledamöter i Advokatsamfundet" av sex tidigare ledamöter i samfundets styrelse.
I skrivelsen angavs att "förslaget borgar för kontinuitet på de viktiga posterna som ordförande och vice ordförande".
Författarna pekade på att det under de senaste åren "pågått ett kontinuerligt arbete med att modernisera styrelsearbetet" och detta arbete ville man skulle fortgå.
Även Advokatsamfundets nuvarande ordförande Bengt Ivarsson ställde sig bakom förslaget att gå emot valberedningen.
– Jag uppfattar Christer Danielsson som mycket engagerad och intresserad. Han har även lyckats ena styrelsen i olika frågor. Även Eva-Maj Mühlenbock är mycket kompetent. Det är en styrka för demokratin att det finns olika kandidater att välja mellan och det är positivt att det finns flera som vill lägga ner den tid och kraft som ett ordförandeskap tar i anspråk, sa Bengt Ivarsson till Realtid.se.
Bengt Ivarssons stöd till motkandidaten fick Tomas Nilsson, ordförande i Advokatsamfundets valberedning, att se rött.
"Något sådant har jag aldrig varit med om. Valen ska ske vid fullmäktigemötet i mitten av juni. Detta misskrediterar samfundet och kan inte tolkas på annat sätt än att Ivarsson låter egna och/eller andras starka intressen vinna över ett brukligt och sansat uppträdande", skrev han i en kommentar på Advokatsamfundets hemsida.
Advokatsamfundets tidigare ordförande, Elisabet Fura, var inte heller sen med att ge sig in i debatten.
– Det jag vänder mig mot är att ordföranden med sin pondus och sin legitimitet tar ställning redan nu. Det här har inget att göra med om det är bra eller dåligt med mångfald utan det här handlar helt enkelt om att man förbigår vad som ska äga rum i en öppen diskussion på årsmötet, sa hon till Realtid.se.
Både Tomas Nilssons och Elisabet Furas uttalanden mötte skarp kritik.
I en debattartikel publicerad i Advokaten skrev advokaterna Lars Wenne och Rolf Åbjörnsson följande:
"Det torde ligga i samtliga ledamöters intresse att få veta varför en enig valberednings förslag inte bör antas. I stället bereds i tidskriften valnämndens ordförande möjlighet att försvara valberedningens lämnade förslag. Men inte nog med det, valberedningens ordförande kritiserar i tidskriften den sittande ordförandens synpunkt på att denne stödjer de sex tidigare styrelseledamöternas förslag till val. Det om något är mer anmärkningsvärt än att ordföranden ger sitt stöd till de sex tidigare ledamöternas alternativa förslag. När valberedningens ordförande i tidskriften ger uttryck för, att de som har erfarenhet av arbete i föreningsliv och organisationer måste förvånas över att en ordförande före ett årsmöte går ut och argumenterar mot en valberednings enhälliga förslag, finns snarare anledning att höja på ögonbrynen över den förenings- och organisationsrättliga demokratin i Sveriges advokatsamfund".
Författarna var även kritiska till Advokatsamfundets tidigare ordförande, Elisabet Fura:
"Man får intryck av att även Elisabeth Fura övergett demokratiska principer. Men hon verkar inte bara ha övergett demokratiska principer utan även den grundinställning som advokatsamfundet bör ha, att advokatkåren skall vara fri och självständig, vilket stadgas i de vägledande reglerna om god advokatsed. Att då påstå att de sex ledamöterna som står bakom alternativförslaget och den sittande ordföranden har en dold agenda är också anmärkningsvärt".