Trots kommande förhandlingar mellan Saudiarabien och Ryssland finns en risk för ytterligare en priskollaps i oljepriset, spår Realtids Claes Folkmar.
Utan uppgörelse mellan Ryssland och Saudiarabien kollapsar oljepriset
Mest läst i kategorin
Lyckas inte oljekartellen Opec, eller snarare det wahhabitiska kungadömet Saudiarabien, och Vladimir Putins Ryssland nå en uppgörelse kring globala nedskärningar av oljeproduktionen kan oljan i princip bli gratis.
Förklaringen är att den nuvarande oljeproduktionen inte kan sugas av den rådande bränslekonsumtionen då den pågående viruspandemin slår urskillningslöst mot den globala ekonomin. Produktionen är så stor i förhållande till efterfrågan att den globala lagringskapaciteten snart är slut och världens oljetankers har ingenstans att ta vägen. Då kan i teorin, och kanske även i praktiken, oljeproducenterna tvingas skänka bort oljan.
Så ser förutsättningarna ut inför de möten som hålls i slutet av denna veckan. Först ut, idag torsdag, träffas Opec och dess allierade samt huvudantagonisten Ryssland. Dagen efter är det dags för energiministrarna inom G-20 att träffas.
Det pågående pris- och volymkriget mellan hetsporrarna Saudiarabien och Ryssland parat med en brutalt fallande efterfrågan på grund av virusspridningen har fått oljepriset att kollapsa. Både saudierna och ryssarna har mycket låga produktionskostnader för oljan och klarar den nuvarande prissituationen i marknaden ytterligare en tid. Flera andra oljeproducerande nationer, framför allt i tredje världen, är däremot nere på knä och hotas av nedstängning.
Även västerländska börsnoterade oljebolag är hotade av den dramatiska prisutvecklingen och riskerar att dra med sig flera andra oljerelaterade industrier, till exempel oljeservice- och utrustningsbolag, i fallet. Dessa bolag och nationer skulle kunna räddas av en överenskommelse om produktionsbegränsningar.
Det finns en del tecken på att huvudmotståndarna Ryssland och Saudiarabien kanske kan nå en uppgörelse redan nu i veckan, även om det är mycket osäkert. Till exempel har Saudiarabien ännu inte prissatt den olja som skall levereras i maj. Det kan tolkas som en fredspipa.
Stalltipset bland de oljeförståsigpåare som Realtid varit i kontakt med är dock att de nödvändiga produktionsbegränsningarna dröjer ytterligare en tid. Ryssland krävde diverse politiska eftergifter när förhandlingarna i Wien avbröts förra gången. Opec vill även få med amerikanerna i förhandlingarna. USA är ju en av världens största producenter. President Trump och hans administrationen har hittills varit kallsinniga till att delta.
Risken är därför att priset trycks ner ytterligare i det korta perspektivet när den befintliga lagringskapaciteten tar slut. Visserligen är dagens extremt nedtryckta oljepris gynnsamt för den hårt pressade globala ekonomin, men samtidigt behöver världen snarare ett betydligt högre oljepris för att klara att ställa om ekonomin i en mer hållbar riktning.