USA och Ukraina befinner sig i tuffa förhandlingar. Utkastet som nu ligger på bordet skulle kunna blockera vägen till EU.
USA:s krav: Betala tillbaka stödet – med ränta


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Donald Trump kräver att Ukraina betalar tillbaka krigsstödet med ränta och ger USA förtur till investeringar i infrastruktur och mineralutvinning.
- Ett tidigare krav på mineralrättigheter värda 500 miljarder dollar avvisades, men nya avtalsutkast visar fortsatt hård amerikansk press.
- Volodymyr Zelenskyj öppnar för samarbete men avvisar en uppgörelse som skadar Ukrainas ekonomi – samtidigt kan avtalet störa landets väg mot EU.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid.
Sedan Donald Trump tog över som amerikansk president i januari har han utlovat ett slut på kriget. Han har också fått både Rysslands Vladimir Putin och Ukrainas Volodymyr Zelenskyj till förhandlingsbordet.
Även om USA har stått på Ukrainas sida hittills är det med Zelenskyj som de tuffaste förhandlingarna tycks stå.
Missa inte: Ukrainas krav – i utbyte mot landets mineraler. Realtid
Det Trump är ute efter är kompensation för stödet under kriget – och det ska ske genom tillgång till Ukrainas värdefulla mineraler.
Ska få investera först
I ett tidigt utkast till avtalet krävde USA tillgång till utvinning av mineraler värda 500 miljarder dollar. Det kravet tillbakavisades av Ukraina som ansåg att det var alldeles för högt.
Sedan dess har parterna debatterat intensivt. I veckan läckte ett nytt utkast ut. Även här är kraven mycket höga, skriver Bloomberg.

Ukraina: ”Ryssland förbereder ny offensiv”
Ryssland försöker dra ut på fredssamtalen och köpa tid.
USA vill exempelvis att Ukraina ska betala tillbaka stödet som de har fått under kriget, plus ränta. USA har skickat både vapen och annat materiel för att hjälpa till i kriget sedan Rysslands invasion i februari 2022.
Därtill ska USA få rätten att investera först i alla stora infrastruktur- och mineralinvesteringar i Ukraina framöver.
Senaste nytt
Ukraina har inte accepterat
”Ett sådant avtal skulle ge enorm makt åt USA att kontrollera investeringar i Ukraina, inklusive vägar och järnvägar, hamnar, gruvor, olja och gas och utvinning av kritiska mineraler”, skriver Bloomberg i sin analys.
Detta skulle samtidigt vara ett stort hinder i Ukrainas anslutning till EU, som lär bli rejält missnöjt med en sådan lösning.
Missa inte: Gazprom – en förlorare i Rysslands krig. Realtid
Zelenskyj har sagt sig vara principiellt beredd att låta USA få en större roll i landets framtid, men han har också sagt att han inte kommer att acceptera någon lösning ”som gör landet fattigare”.
När det senaste utkastet blev känt svarade Ukraina att de inte har accepterat det. Istället fortsätter förhandlingar enligt en talesperson för regeringen som Reuters talat med.

Ukraina pressas från två håll: ”Avancerat skede”
Hemliga samtal och diplomatisk dragkamp präglar försöken att få slut på kriget i Ukraina.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.